PDA

Zobacz pełną wersję : Dokładka przód Laminat

TomaszekWE
22-03-10, 12:37
Witam,

Zakupiłem sobie ostatnio dokładke Laminat no i mam małe pytanko otóż dużo osob pisze że to kruchy materiał, że zaraz się łamie itd stąd moje pytanko. Czy można tą dokładkę jakoś usztywnić, zabezpieczyć żeby nie była tak bardzo podatna na pęknięcia. Zdecydowałem sie na zakup dokładki z laminatu bo nigdzie nie mogłem dostać takiego wzoru z ABSu.

Pozdrawiam.

jero11
22-03-10, 12:56
Jedyne co możesz zrobić, to uważać podjeżdżając do krawężników...

woPo
22-03-10, 13:12
Jedyne co możesz zrobić, to uważać podjeżdżając do krawężników...

Najlepiej nie podjeżdżać, albo stawiać się tyłem, bo tam jest wyżej.

Jakiej dokładki z ABSu nie mogłeś znaleźć?

TomaszekWE
22-03-10, 13:32
Ala TypeR przedliftową

Zaldier
22-03-10, 13:40
Przedliftową? 6gen?

TomaszekWE
22-03-10, 13:50
Dokładnie taką : )

http://img135.imageshack.us/img135/1855/rainysf.jpg (http://img135.imageshack.us/i/rainysf.jpg/)

Infi
22-03-10, 15:11
a gdyby zrobic nalew z zywiczny/ laminatory na ta nakladke od wewnetrznej strony, zawsze to bedzie grubsza scianka.

tony_bf
23-03-10, 04:57
też szukałem kiedyś tej dokładki, faktycznie same laminaty ;/

TomaszekWE
23-03-10, 11:10
Wszystkich innych pełno a Typerowej nie mogli zrobic z odelwu plastikowego : )

kurgan
23-03-10, 11:26
poszukajcie moze ktos robi/zrobi np w grupowym wszystko do dogadania. laminat jest dobry z reguly do pierwszego strzalu o czym kazdy pewnie wie :) i wcale nie trzeba kraweznikow, ani progow

Kostek_Junior
23-03-10, 13:06
wystarczy wpisać słowo "Dokładka" w opcji SZUKAJ i pojawią się tematy osób które sprzedają dokładki, jak nie będzie miał modelu co potrzebujesz to piszesz PM i prawdopodobnie dokładkę z ABS się załatwi :) co do laminatu miałem i nie polecam, kiepskie spasowanie i i po paru miesiącach uległa zniszczeniu.

TomaszekWE
23-03-10, 14:52
Szukałem i niestety BRAK wszedzie tylko laminat dlatego chce ją jakoś zabezpieczyć bo specjalnie bede malował element ze wzgledu na dokładke a nie chce zeby po 3 miesiącacach dokładka była do wyrzucenia z wrac z nią zderzak

shagi_2006
23-03-10, 15:42
http://mtuning.pl/

wejdź w spojlery ABS i masz:)

są przygotowane do malowania, ale nie wiem jak ze spasowaniem to wygląda

woPo
23-03-10, 15:50
Nie ma tam przecież tej co one chce.
Spasowanie jest ok.

Prędzej czy później i tak połamiesz laminat.

cycek23
23-03-10, 18:39
eeee tam trzeba po prostu bardzo uwazac i nic sie nie stanie, no moze poza tym ze po kilku miesiacach i tak bedzie strzaskana po kamieniach z drogi ale jak nigdzie nie przywali to przeciez sama nie odpadnie ani sie nie polamie :|

woPo
23-03-10, 19:02
Przykład z życia, w grudniu leciałem przed świętami z Poznania do Szczecina, śnieg, kawałki lodu z pod tirów na drodze. jeszcze przed ściągnięciem dokładki z ABSu, na prostej drodze z poboczem gość z naprzeciwka wziął się za wyprzedzanie zmuszając mnie do zjechania na pobocze na którym leżał solidny kawałek bryły, takiej z chlapacza TIR'a co odpadają. Niestety nie miałem szans tego ominąć z uwagi na manewr idioty z naprzeciwka, walnąłem w to, huk konkretny, jak tylko miałem możliwość zatrzymałem się z przekonaniem że nie mam połowy dokładki, albo co najmniej jest ułamana. Strat zero - zdziwiło mnie to mocno, żadnego śladu, żadnego pęknięcia, nic. ABS, laminat, jeszcze polakierowany na pewno by się poddał.

doli22
23-03-10, 23:08
ja mam z laminatu ala "type-r" ponad rok ktora teraz chwilowo woze znowu i jakos nic sie z nia nie dzieje :) raczej watpie zeby ktokolwiek majac glebe i dokladke z przodu czy to ABS czy laminat czy nawet poliuretan, odwazyl by sie specjalnie na krawezniki podjezdzac WIEDZAC ze moze zaryc przodem, to co za roznica z czego jest zrobiona? kazda oberwie mniej lub wiecej. Laminat jest sztywny i kruchy wiec na wyginania itd jest bardzo czuly, pracuje na produkcji jachtow z wlokna szklanego juz 2.5 roku wiec cos na ten temat wiem :) sa rozne zywice o roznych wlasciwosciach dlatego zalezy z jakiej zywicy owa dokladka jest zrobiona, sa zywice ktore w polaczeniu z wloknem szklanym twozy laminat ktory jest w stanie na pewno przezyc wiecej niz ABS np. wszystko zalezy od wykonania i od materialu ktory zostal uzyty. Wiadomo tez ze z formy nie da sie wyjac dokladki bez odcinania jej tylnych czesci ktore zachodza za nadkole z przodu czy z tylu po by pekla i jak widac na laminowanych dokladkach te tylne czesci sa doczepiane, w zwiazku z czym spasowanie jest gorsze bo nie da sie tak idealnie rowno wylaminowac tego w formie zeby ladnie lezalo na zderzaku jak ABS np. ale wystarczy albo dac komus w dobre rece albo pobawic sie samemu jak ktos sie czuje na silach i mozna to doprowadzic do pozadku :) wiec kazda alternatywa dobra i kazda taka mozna sobie uszkodzic w mniejszym lub wiekszym stopniu czy to laminat czy abs, wszystko ma swoje granice wytrzymalosci poprostu :) Ciał:D

TomaszekWE
23-03-10, 23:43
Eeee rozpisałeś się :D jak dam i oddzielnie dokładke a oddzielnie zderzak to myslisz ze ładnie ją dopasują do zderzaka czy lepiej samemu to jakos to połączyć i dopiero wtedy im dać do malowania ?

doli22
24-03-10, 00:22
ja robilem sam :) i jak dla mnie jest bez zarzutu:) a jak zrobi ktos inny to nie mam pojecia :D komus moze nie zalezec zeby bylo to dobrze zrobione tylko bedzie patrzyl zeby dobrze skasowac $$ ale niekiedy trzeba z takiej opcji skorzystac, zrob jak uwazasz jesli nie masz mozliwosci to staraj sie o ABS ;)

Wojtec12345678
03-05-11, 16:04
Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj :)

Chodzi mi o materiał z jakiego najlepiej kupic dokładke...mam laminat i to odpada...potrzebuje czegoś bardziej elastycznego ... wiem ze abs jest lepszy,a co jest jeszcze lepsze?

Kriss91
03-05-11, 16:48
Poliuretan

kubaszow
05-05-11, 17:05
Dokładnie taką : )

TomaszekWE masz gdzies wiecej fotek tego cifa z ta dokladka bo nie wiem na jaka sie zdecydowac.:)