Zobacz pełną wersję : jaka folia do przyciemniania szyb ?
Chłopaki chcem sobie przyciemnic szybki,(home made) tu pytanie - jaka folie polecilibyscie z allegro, lub jakiegokolwiek zrodla, aby spelniala swoje zadanie - oczywiscie aby tez nie kosztowala grom wie ile itp.
Moze jakies linki ?
Propozycje, albo jakie zdanie macie o foliach ktore juz uzyliscie? marka itp.
Pozdro
kupuj tylko i wyłącznie termokurczliwe czy tam termoplastyczne. Podgrzewasz opalarką bądź suszarką i wszystko ładnie układasz. Nie kupuj czasem tych najtańszych z allegro, bo szkoda Twoich nerwów i kasy. Przerabiałem to u siebie i wywaliłem około 100zł. Za około 120-130 kupisz w\w folię, która wystarczy Ci na oklejenie tyłu w HB.
Widzę żę ceny się zmieniły.
http://www.allegro.pl/item959362628_folia_do_przyciemniania_szyb_50x300_ termokurczliwa.html
Nie wiem jak z jakością wykonania ale daję dla przykładu. I odcinek 50x300 wystarczy spokojnie.
Potniesz na 3 szyby i zawsze jeszcze coś zostanie.
A najlepiej jeśli chcesz być pewny co do jakości. Jeśli jest w Twoim mieście firma zajmująca się takimi zabiegami jedź do nich i kup folię od nich.
thompson17
27-03-10, 14:25
moim zdaniem najlepsza folia:
http://allegro.pl/item961921734_folia_do_przyciemniania_szyb_50x300_ cm_czarna.html
thompson17 Mówisz? Wlasnie sie nad nia tez zastanawialem, przyciemniales sobie cos? moze jakies fotki jak wyszlo? bo chcialbym przyciemnic sobie caly tyl "czarna" a przednie boczne "jasna czarna" - ale nie wiem czy na przednich bocznych przejdzie natezenie folii?
rosiniak99
27-03-10, 21:56
ja przyciemniłem w swoim życiu około 10 samochodów - raz lepiej raz gorzej :) - ale Hanie oddałem dla profesjonalistów.
Koledzy mają rację - jak kupić to dobrą folię (oczywiście termokurczliwą) bo zwykła potrafi zabrać kasę czas i nerwów napsuć, poza tym do przyciemniania potrzebujesz drugiej ogarniętej osoby i sterylnych warunków jeżeli ma to wyglądać dobrze...
Druga sprawa to według polskiego prawa nie możesz folią przyciemnić szyb w polu widzenia kierowcy chyba że nie wnikasz w to ;)
Hmm szczerze, to kolega thompson17 pozytywnie wypowiadal sie na temat tej folii (link) ,takze teraz tylko pozostaja moje dzialania, aby ja zamowic i sprawdzic-efekty? Wypowiem sie jak przyciemnie :)
rosiniak99 zdecydowanie wiem, ze nie mozna przyciemniac szyb w polu widzenia kierowcy, ale zastanawiam sie na tym pierwszym odcieniu folii, czyli jasna czarna, Ona tez bedzie za ciemna?
http://allegro.pl/item961921734_folia_do_przyciemniania_szyb_50x300_ cm_czarna.html
thompson17
28-03-10, 17:06
civic-5 w sumie wg prawa jak już jesteśmy tacy przepisowi, to boczne przednie można przyciemnić tak, że nie widać w sumie folii że jest, jakiś tam delikatny refleks tylko, ale pałki sie nie czepiają jak masz najjaśniejszą. co innego jak ktoś sobie ****ie na 100% boczne...ale to tez kwestia że niewygodnie sie jeździ z takimi ciemnymi z przodu
czy do foli termokurczliwej tez uzywa sie jakichs plunów jak do tej zwyklej foli,czy wystarczy tylko suszarka
thompson17
29-03-10, 15:37
również płyny żeby dobrze nałożyć folie i rozprostować na mokro:)
rosiniak99
29-03-10, 23:07
to boczne przednie można przyciemnić tak, że nie widać w sumie folii że jest, jakiś tam delikatny refleks tylko, ale pałki sie nie czepiają jak masz najjaśniejszą
pałka pałce nie równa - jak trafisz na głupka to Ci dowód zabierze albo przy nim zedrzesz - moim zdaniem czysta loteria.
Civic seryjnie ma z 20% więc jakakolwiek folia zrobi Ci co najmniej 35-40% a możesz max 25 więc...
czy do foli termokurczliwej tez uzywa sie jakichs plunów jak do tej zwyklej foli,czy wystarczy tylko suszarka
płynu dużo sterylne warunki prawie takie jak przy malowaniu auta dużo cierpliwości czysta na błysk szyba bez odrobinki kurzu do roboty ;)
BTW lepsza będzie opalarka lub suszarka o dużej mocy, ale jeśli chodzi o tylnią szybę w VIgenie 3D odradzam każdemu bo spróbowałem i poległem :(
kumpel ma najjaśniejszą i się czepili, dobrze piszecie pałka pałce nierówna.... a jak jest z piecowym przyciemnianiem? można przód przyciemnic piecem i się nie czepią ??
rosiniak99
30-03-10, 19:58
a jak jest z piecowym przyciemnianiem? można przód przyciemnic piecem i się nie czepią ??
z tego co wiem to na 90% piecowe jest zgodne z prawem szyba wygląda ciemniej deko od folii a ma większą przepuszczalność światła ale kwestia $$$
Jakby kogos interesowalo piecowe przyciemnianie szyb, znajomy robil juz u nich i efekt jest naprawde znakomity
http://www.allegro.pl/item999026483_cena_szok_piecowe_przyciemnianie_z_a testem.html
ponawiam... jaka proponujecie? bo ta wyżej ma słaby klej ... i nie trzyma sie mocno szyby.
sun-gard hps35 folia termokurczliwa, nie za mocno ciemna, ale tak jak wyżej pisali sam nie dasz rady jeśli wcześniej nie robiłeś, a uczenie się na tej folii jest nieopłacalne!
to na ktorej jest opłacalne, ale żeby jakos ludzko wyszło :)