Zobacz pełną wersję : civic si wersja usa coupe/sedan - przeróbka lamp
Witam, widzę że jest tu klika osób które mają takie auta. Ja mam civica z 2006 roku wersja si.
Mam pytanie odnośnie przednich lamp. Wiadomo wersja usa no to problem świecące kierunkowskazy.
Fakt że w Polsce teraz bardzo dużo aut jeździ z takimi kierunkami (a ponadto BMW, Volvo używa pomarańczowych obrysówek). Przegląd auto przeszło ale to tak no powiedzmy znamy się z osobą wykonującą przegląd.
Czy ktoś przerabiał lampy jakoś sensownie żeby to wyglądało i działało?
Ja mam wszystko poustawiane tak żeby lampy nie świeciły prosto tylko na prawo i na dół (te amerykańskie często oślepiają). Ale kierunki świecą;/
A wy jak jeździcie po przeróbkach czy w oryginale:)?
iced_devil
22-03-10, 09:40
ja jeżdżę na razie na oryginalnym oświetleniu, ale w najbliższych tygodniach zabieram się za modyfikację, napiszę jak poszło. p.s. jestem w posiadaniu dwuczęściowej instrukcji serwisowej ze schematami elektrycznymi, jak trzeba by było skan, to w wolnej chwili mogę zrobić.
No jasne, moj email to mierzwa2@wp.pl
Daj znać jak to rozwiązałeś, jakie są konsekwencje jazdy na takich światłach?
Z tego co wiem to dowodzik mogą zabrać... ale zastanawia mnie co z np nowymi BMW też mają w lampach pomarańćzowe ledy świecące...
iced_devil
22-03-10, 20:39
w świetle ustawy jest oświetlenie niezgodne z prawem, czyli grozi zabranie dowodu do momentu doprowadzenia go do stanu zgodności z polskim prawem. Jak pewnie sam zauważyłeś mało kto na to zwraca w praktyce uwagę. Ale jak się trafi jakiś gorliwy to może być kłopot. Jeśli chodzi o BMW czy Volvo, to ktoś je homologował na rynek europejski....
A wy jak jeździcie po przeróbkach czy w oryginale:)?
W oryginale i nie przejmuję się tym:). Jak będzie mi się zbliżał termin przeglądu to zrobię rozeznanie po stacjach jak to w praktyce wygląda czy są na to cięci czy nie. Przydałoby się, żeby Milek się wypowiedział, tylko nie wiem czy u siebie ma w oryginale. Temat oczywiście będę śledził:)
P.S.1 Jak to jest z tylnim przeciwmgielnym? Jest obowiązkowy?
P.S.2 Jeździcie cały czas na światłach mijania, czy w dzień na tych środkowych co "same" świecą:)?
P.S.2 Jeździcie cały czas na światłach mijania, czy w dzień na tych drogowych środkowych co "same" świecą?
ja jeżdżę na mijania. Jak świecą się te środkowe to tył jest nieoświetlony.
ja jeżdżę na mijania. Jak świecą się te środkowe to tył jest nieoświetlony.
A musi być w dzień? Z tego co wiem to nie.
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091008/PORADY/821321571
w tych nowych: audi, mercedes, lancia itp. gdzie sa diody do jazdy dziennej, tyl sie nie swieci, chyba musza byc jakies dodatkowe opcje w oswietleniu, bo przy zapaleniu postojowych tyl rowniez powinien sie swiecic... tak samo z halogenami doswietlajacymi zakrety , ktore jak dobrze mi sie wydaje zapalaja sie przy niewielkich ruchach kierownica, a zakaz jazdy na nich chyba wciaz obowiazuje, choc przez ten bajer zaczynaja przymykac na to oko.
iced_devil
27-03-10, 09:48
w wersji amerykańskiej są światła do jazdy dziennej "all day running lights" (te które się świecą w moim avatarze) o te nam chodzi, kwestia jest taka czy z prawnego punktu widzenia jeżdżąc na światłach dziennych wymagane jest to aby światła z tyłu też się świeciły...bo jak nie, to jeździmy na nich mamy to gdzieś... ja też jeżdżę na razie na mijania.... znalazłem elektryka który twierdzi ze mi zrobi wszystko jak trzeba, z tym że w najbliższym czasie nie mam czasu auta odstawić na warsztat... tak jak wspominałem podzielę się doświadczeniami jak modyfikacja się uda ;)
kwestia jest taka czy z prawnego punktu widzenia jeżdżąc na światłach dziennych wymagane jest to aby światła z tyłu też się świeciły...bo jak nie, to jeździmy na nich mamy to gdzieś... ja też jeżdżę na razie na mijania.... znalazłem elektryka który twierdzi ze mi zrobi wszystko jak trzeba, z tym że w najbliższym czasie nie mam czasu auta odstawić na warsztat... tak jak wspominałem podzielę się doświadczeniami jak modyfikacja się uda ;)
Ja od 2 miechów w dzień jeżdżę na tych do jazdy dziennej i nie miałem na razie żadnych problemów.
A tu 2 artykuły na ten temat:
http://infobus.pl/text.php?id=26425&from=tag
http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091008/PORADY/821321571
P.S. Jakie dokładnie modyfikacje będziesz robił u tego elektryka?
iced_devil
29-03-10, 20:44
nie jestem elektrykiem i jeszcze się z żadnym nie miałem czasu skonsultować ale mój plan wygląda tak: w lewe tylne swiatło cofania, chcę żeby mi zamontował diodowe światło przeciwmgłowe, włącznik kupiłem do niego jeszcze w usa z 3 drzwiówki, taki montowany tu z lewej strony kierownicy. Jeśli chodzi o przód, to all day running lights chciałbym podłączyć jako postojowe. Ze schematu wynika że w instalacji jest moduł elektroniczny który aktywowany ściemnia żarówki świateł długich i tak mamy te światła dzienne. Moduł ten aktywuje stacyjka + włącznik pod dźwignią ręcznego, a trzeba by to tak zrobić żeby go aktywował włącznik pozycyjnych. jeśli się tego nie da zrobić, to trzeba by było wiercić lampy i wklejać diody jako pozycje. Ostatnio tak zrobili kumplowi w mazdzie speed. Taki mam plan, choć jeszcze nie konsultowany z elektrykiem... zobaczymy czy wykonalny...
Właśnie znajomy mechanik tak robi że w wierca się w lampy, no i montuje gniazda na postojówki, podobno można podłączyć kabelek z kierunków no i przestają świecic (bo żarówka jest dwu włóknowa).
Ale jestem ciekaw czy wtedy lampy nie parują jak jest taka ingerencja...
PS. Przeczytałem te artykuły odnośnie świateł, wygląda na to że przepisy rzeczywiście się zmieniły, bo Polska była jedynym krajem gdzie miały się świecić światła z przodu i tyłu... także światła do jazdy dziennej mamy jak najbardziej ok :)
Ale jestem ciekaw czy wtedy lampy nie parują jak jest taka ingerencja...
ja trochę z innej beczki ,ale przerabiałem lampy tylne europejskie wg projektu 2 kolegów z forum tak by się świeciły 4 postojówki z tyłu i tam też trzeba było zrobić niezłą rzeźbę w plastikach,ale nie nic paruje i działa jak nalezy
iced_devil
31-03-10, 22:01
teraz wyjeżdżam służbowo na miesiąc, jak wrócę to się za to biorę, zdam relację.... a myślę że jak dobrze się wklei diody (szczelnie) to nie będzie parować
iced_devil
08-05-10, 17:32
yyyy, nie bardzo, nie mam ostatnio kompletnie czasu na to, mam nadzieję że wcześniej nie buchną mi dowodu ;)
Amerykańskie są fajniejsze ;)
Ostatnio domorosły elektryk przerabiał mi światła w sedanie wer. USA. Wspomnę o tyle: w miejsce lewego kierunku (czerwony) podłączył mi przeciwmgielne. Pomarańczowe żarówki do kierunków powędrowały w gniazda lamp cofania. W tych samych kloszach (cofaniach) mam nawiercone po jednej dziurze na gniazda w5w i dałem do nich 13 ledowe żarówki do cofania - mocne białe światło - świecą conajmniej jak 20 W :) I tyle przeróbek - a ludzie często kombinują - wycinają klosze i wklejają pomarańczowe kierunki
Cysior, a co z przodem? Nic nie zmieniałeś?
Przód to standartowo odłączone pomarańczowe postojówki a zamiast nich koleś przykleił mi na górną powierzchnie lamp zestaw białych led, tak że oświetlają klosz i nie trzeba było wiercić
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?100065-2007-4d-Civic-Si-(USDM)-modyfikacja-o%B6wietlenia-w-firmie-quot-Reflektor-quot-w-Poznaniu