Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zgrzytanie przy odpalaniu silnika

materdeo344
21-03-10, 12:19
Witam!
Mam taki mały problem, podczas odpalania silnika słychać dziwne zgrzytanie, wydobywające sie z okolicy schowka i poduszki pow. pasażera, dzwięk jest dłuższy i mocniejszy przy zimnym silniku, samochód mam od niedawna jakies 2 tyg ale wczesniej cos takiego nie występowało, 3 dni temu zmieniłem swiece i filtr paliwa, Ten dzwiek pojawił sie dopiero dziś rano i mnie troche to zaniepokoiło, orientuje sie ktoś co to może być? samochód 15.Vtec D15Z8 MB3

zoy
21-03-10, 12:28
lisice w nawiewie ? włączona nagrzewnica przy odpalaniu silnika?

lar
21-03-10, 12:37
u mnie wystepuje takie zgrzytanie jak bardzo pomalutku przekręcam kuczyk w tej ostatniej fazie rozruchu, słychać takie zwarcie wtedy, właśnie z okolic schowka, moze to przekaźnik pompy paliwa??:confused:

materdeo344
21-03-10, 12:49
lisice w nawiewie ? włączona nagrzewnica przy odpalaniu silnika?

Przy odpalaniu wszystko mam wyłączone:confused:

u mnie wystepuje takie zgrzytanie jak bardzo pomalutku przekręcam kuczyk w tej ostatniej fazie rozruchu, słychać takie zwarcie wtedy, właśnie z okolic schowka, moze to przekaźnik pompy paliwa??:confused:

Z ciekawości zrobiłem tak jak ty opisujesz i dokoładnie tak samo jest, przy wolnym przekręceniu kluczyka w stacyjce nastepuje ten zgrzyt.:(

palermo444
22-03-10, 07:48
mam 1.5 Vtec MB3

u mnie tez tak zgrzyta ale jak szybko przekręcę to nie ma problemu :) to chyba nic poważnego nie jest :)

emwu
22-03-10, 18:12
Ja obstawiam przekaźnik pompy paliwa, u mnie też sie zdarzyło że zgrzytło - u mnie w przypadku gdy zakrece rozrusznikiem ale nie zapale, po czym od razu krece jeszcze raz i jest zgrzyt.