PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki to bilstein ??

crash
20-03-10, 17:38
Witam, mam amorki bilstein, które mi się troche wybiły, teraz założyłem seryjny zawias i chciałem dać bilsteiny do regeneracji tylko że .... nie wiem dokładnie jakie to bilsteiny, jedyne co udało mi sie jakos odczytac z nich to

bilstein 1398 be5 2616 h0 i teraz pytanie czy to b6 czy b8 czy jeszcze co innego ?

LIO
20-03-10, 18:04
no ciezko cos Ci pomóc
tu masz katalog bilsteina
http://www1.carparts-cat.com/webkat.asp?SID=0000835140791004018019&ROOT=1

ale moze wrzuc foto, napisz, czy są żółte czy jakie ...

[H] Dylu [H]
20-03-10, 18:26
jak się jeździło na tych bilsteinach w czasach ich świetności ?? były zbliżone do serii czy twarde ?? bo b8 to w zasadzie beton :)

crash
20-03-10, 18:44
są to żółte amory, w porównaniu do serii to było bardzo nisko ale to przez springi h&r , niestety nie mialem okazji porownac czy są nizsze od seryjnych ale na pewno jest meega twardo, samochod trzymal sie rewelacyjnie drogi i byl bardzo sztywny ale zaczelo sie stukanie i opuscil sie na jednej stronie :( zalozylem serie i jest tragedia i dlugo nie wytrzymam...

bede chcial zregenerowac je ale w zerkopolu obawiam sie ze moga mi wywalic sporą cene i nie wiem co robic czy zainwestowac w regeneracje w zerkopolu czy robic gdzie indziej ?

LIO
20-03-10, 18:46
B6 jest seryjnej długości
B8 jest krótszy
oba są żółte

[H] Dylu [H]
20-03-10, 19:00
bede chcial zregenerowac je ale w zerkopolu obawiam sie ze moga mi wywalic sporą cene i nie wiem co robic czy zainwestowac w regeneracje w zerkopolu czy robic gdzie indziej ?

jak chcesz mieć amortyzatory o charakterystyce pracy nowych za połowę ceny nowych, to oddaj je do Zerkopolu na regenerację. Natomiast jak chcesz mieć zrobioną regenerację przez kogoś, kto robi wszystko i nic, ale taniej, to już Twój wybór. Myślę, że nie bez znaczenia jest fakt, że Zerkopol jest jedynym autoryzowanym serwisem regenerującym amorki Bilstein w Polsce i chyba nawet w tej części EU.

majkel
20-03-10, 20:12
Nie bój się zerkopolu. Też miałem obawy i najpierw szukałem w swojej okolicy, ale nikt nie chciał rozbierać bilsteina. I całe szczęście - cena w zerkopolu nie jest sztywna i zależy co się przy amorach robi - ale u mnie usunęli denerwujące stukanie i zregenerowali mi przednią oś w cenie nie przekraczającej cen w warsztacie u pana Henia. Całość trwała 3 dni z wysyłką z Krk do Wawy i z powortem. Po otrzymaniu od Ciebie amorów dzwonią, mówią co nie bangla, mówią jaka cena i pytają czy robić czy nie. Najmniejszych problemów - i *****iście polecam tą firmę - już dawno nie zostałem tak profi obsłużony.

BTW - czy b6 czy b8 nieistotne - moje jak się okazało to b6 po skróceniu i utwardzeniu - także jak kupiłeś używki to może być różnie ;)

crash
20-03-10, 20:25
dzieki za informacje, to w takim razie odloze cos kasy i wysle do zerkopolu i zobaczymy jak sie sprawy beda mialy :) na razie smigam na serii, mnie to wkurza ale kobieta twierdzi ze komfortowo i milo wiec nie spiesze sie z wysylka :)

pozdrawiam

Dissnej
20-03-10, 20:46
kobieta twierdzi ze komfortowo i milo
Ach te kobiety, nic tylko miło i miło;)
Sory za OT ale w pracy mi się nudzi:)

majkel
20-03-10, 22:18
Nie muszę chyba dodawać że to co im wyślesz możesz zmiękczyć, utwardzić, skrócić - przedłużyć to chyba nie - ale z tym to zawsze jest problem :o

crash
21-03-10, 11:55
ciekawe czy jak wyśle im ze springami to dobiorą długość amora do sprigna bo może się skończyły własnie przez to że spring był krótki a amor normalnej długości ?

[H] Dylu [H]
21-03-10, 12:15
ciekawe czy jak wyśle im ze springami to dobiorą długość amora do sprigna bo może się skończyły własnie przez to że spring był krótki a amor normalnej długości ?

tak właśnie zrobią.

Ja miałem taki problem swego czasu jak kupiłem poniekąd pasujący do siebie zestaw sprężyn Skunk2 i amorków B6...okazało się, że zamorki są za długie i skracali je, do długości sprężyn.