Zobacz pełną wersję : Swap elektryki 6gen.
Witam
Otóż mam taki problem, a mianowicie mam rozbitego civica w którym jest sprawna elektryka i chciałbym zeswapować do swojej Hani elektryczne szyby i lusterka. Na chwilę obecną rozebrałem boczki wyjąłem prowadnice z silniczkami. Ale stanąłem w jednym miejscu, a dokładniej to nie wiem czy w moim civicu(bez elektryki) są już pociągnięte wiązki do drzwi i gdzieś po prostu zaślepione? Czy muszę wyjąć z rozbitego cifa owe wiązki. I kolejne pytanie czy coś jeszcze muszę wyjąć oprócz tych wiązek. I w sumie nie wie ktoś jakie jeszcze mogą czyhać na mnie pułapki po drodze? I czy dam rade sam to podłączyć, a może ktoś posiada jakieś zdjęcia jak tego dokonać i co gdzie wpiąć? Pozdrawiam i serdecznie z góry dziękuję za odpowiedzi.
Zajrzyj do działu 5D w przyklejonych tematach.
Dzięki wielkie, ale zapomniałem napisać w pytaniu, że rozchodzi mi się o drzwi przednie w civicu 6gen 3d HB
No wiesz... najlepiej to wyciągnij cała instalacje, idź od drzwi po kablach i dojdziesz. Nie zapomnij że na każdą szybę jest oddzielny bezpiecznik (chyba?) a jak nie to jeden na wszystkie na pewno ;)
w wersji z manualnymi szybami i lusterkami nie ma pociągniętej wiązki do elektryki wiem bo sam miałem manuala i musiałem ciągnąć nowe wiązki..
ja też niebawem będę instalował elektrykę szyb do mojego EJ9. mam nadzieję że obejdzie się bez niespodzianek :)
ja nad elektrycznymi szybami tylko z tym że nie oemowymi straciłem coś kolo 4-5 godzin i 4 piwa. Niby wydaje się ze to proste ale czas schodzi strasznie dużo.
dla mnie najgorsze wydaje się ogarnięcie elektryki czyli powpinanie wszystkich kabelków na swoje miejsce, z resztą nie powinno być problemów, tak przynajmniej mi się wydaje. ale weekend tuż, tuż więc będę działał w tym temacie
Z szybami w 6gen 3d jest tak, że od bezpieczników do tyłu idzie instalacja i wymienia się tylko ten kawałek od niego idzie wiązka do drzwi.Wymienia się wiązki w drzwiach i dokłada bezpieczniki i przekaźnik w tablicy bezpieczników.Wyjęcie dywanu wskazane niestety.
Wielkie dzięki za pomoc. W poniedziałek będę kombinował coś :)
Jak uda Ci się to ogarnąć, to zrób manuala dla potomnych :) Całkiem możliwe, że u koleżanki będziemy taki zabieg robić.
Ostatnie pytanie mam, które bezpiecznik mam wyjąć i przełożyć? Prosiłbym o pomoc :)
Bo wyjąłem dziś wszystkie wiązki i było z tym trochę zabawy, a na dniach planuję w końcu włożyć to do swojego.
Leniu! xD Sprawdz chociaż by w instrukcji obsługi :PP Przekaźnik i bezpieczniki z tablicy bezpiecnzików, żadnych więcej.
Heh to moja Honda jest cudowna bo przekaźnik przerzuciłem, ale w tej z i tej bez elektryki wszystkie bezpieczniki są takie same nie brakuje żadnego:)
To masz nawtykane xD Pod maską jeszcze są ale od elektryki siedza pod kierownica.
Odgrzewanie.
Panowie pomocy! Problem w EJ9 sedanie 1997. Przelozylem dzisiaj z kolega kompletna wiazke (szyby+lusterka) od podkierownicy, przez drzwi do bojki i pompy paliwa. Po 8smiu godzinach wszystko bylo na miejscu i okazalo sie ze szyby ruszyly dopiero po wpieciu przekaznika pod kierownice (czy ktos ma na sprzedanie/oddanie przekaznik do 6gena z Warszawy/okolic??? bo uzylem przekaznika od wiatraka chlodnicy i to nie jest dobry pomysl :) ). W kazdym razie szyby ruszyly ale lusterka ni cholery. Czy wie ktos gdzie sie umieszcza taki przekaznik (ewentualnie gdzie kupic)?? A moze jest jakis inny patent??
Pozdrawiam
Edit: I jeszcze jedno pytanie, w drzwiach kierowcy po podpieciu wszystkiego co mialem zostala mi jedna 4 pinowa wtyczka (4 w rzedzie) wychodzaca ze sterownika, jakis pomysl co to i do czego??
Więc tak, wtyczki, które w drzwiach kierowcy podpinałem, pierwsza do centralnego, druga do silniczka mechanizmu elektrycznych szyb, trzecia do elektrycznych lusterek, czwarta do przekaźnika 12v od centralnego i ostatnia do przycisków od panelu sterowania szybami. Jeśli chodzi o mnie to mi w zupełności wystarczyło wrzucić wiazkę drzwi kierowcy pasażera i podłogową idącą od Skrzynki bezpieczników pod kierownicą przez wtyczke absu znajdującą się po lewej stronie od sprzęgła(pomarańczowa wtyczka) i kabla, która wpiąłem w białą wtyczkę, ponieważ druga część wtyczki szła do komory a jej już nie musiałem zmieniać i oczywiście w drugą stronę(ręczny, w stronę bagażnika itd). A co do przekaźnika to wpina się go w skrzynkę bezpieczników, jeśli nie znajdziesz to zrobię Ci w poniedziałek zdjęcie, gdzie co i jak, ogółem bezpieczniki, od szyb i lusterek mimo, że miałem to musiałem wymienić, bo były popalone.
Jeśli czegoś nie kumasz to rób zdjęcia i podsyłaj, pomogę jak będę mógł.
A ile jest w sumie przekaznikow? 2 czy 1? I czy przekazniki roznia sie czyms od siebie? Bo wpialem przekaznik od wiatraka z pod maski na miejsce szyb i szyby ruszyly a lusterka nie. Ewentualnie jakbys mi powiedzial gdzie jes
t bezpiecznik od lusterek bo na rozpisce sa tylko szyby? Dzieki za pomoc
Bezpiecznik od lusterek jest w drugim rzędzie bezpieczników pod kierownicą a przekaźnik od szyb jest jeden i jest on dłuższy od innych i sam nie podpinałem innego więc nie mam pojęcia czy dobrze działa jakiś zamiennik.
http://img707.imageshack.us/i/skrzynkabezpiecznikwpod.jpg/ <--- nr 17 to bezpiecznik między innymi od elektrycznych lusterek, jest to 7,5A, i masz też z prawej strony opisane miejsce na przekaźnik elektrycznych szyb.
Dzieki wielkie! Gdybysmy mieli ten rysunek wczoraj... bylibysmy ze 2 godziny do przodu z robota ;). Ide zaraz przetestowac ten bezpiecznik :)
EDIT:
Prawdopodobnie mam gdzies zwarcie na instalacji albo bezpiecznik 7.5A i 10A jest za slaby bo spalilem w sumie 3 :) (moze do lusterek jak do szyb powinien byc 20A????) Co do przekaznika, jak u Ciebie jest wysoki i chudy, i ma 3 nozki wiec pewnie jeden pies.
No taki właśnie jest ten przekaźnik, a co do bezpieczników to ja dałem 7,5 bo taki tez miał być, ale on również za klimatyzację jest odpowiedzialny. Ja też ich trochę popaliłem :)
Witam wszystkich. Czy mógłby mi ktoś pomóc. Gdzie znajduję się przekaźnik elektrycznych szyb?Civic VI 1.4i D14a3 EJ9 96r.
http://imageshack.com/a/img537/530/OWPc8X.jpg
Witam wszystkich. Czy mógłby mi ktoś pomóc. Gdzie znajduję się przekaźnik elektrycznych szyb?Civic VI 1.4i D14a3 EJ9 96r.
http://imageshack.com/a/img537/530/OWPc8X.jpg
znajduje się w skrzynce bezpieczników pod kierownica. taki czarny długi z prawej strony.
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka