Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z zapalaniem (EG3)

Ivonne_eg3
25-08-06, 21:44
Witam szanownych klubowiczow
Od prawie roku jestem szczesliwa posiadaczka hondzi civic 94 r silnik 1.3
Od samego poczatku jak kupilam auto z Belgii mam problem z zapalaniem, otoz przy kreceniu auto nie odpala. Pomaga tylko dodawanie gazu przy odpalaniu ale to chyba tak nie powinno byc
Wymienilam ( a raczej moj maz ):
- kopulke
- palec rozdzielacza
- kable

Ktos ze znajomym twierdzi ze przy gazniku podobno tak musi byc ale jest to coraz bardziej uciazliwe

Z gory dziekuje za pomoc
Ivonne

Armani
25-08-06, 22:09
A czy za każdym razem pompka podaje paliwo?

ppm702
25-08-06, 22:11
tak musi byc
i jest to opisane w kilku miejscach na forum

Ivonne_eg3
25-08-06, 22:34
Bardzo przepraszam ze nie sprawdzilam na forum. Jestem jeszcze nowa i nie wiedzialam jak to sie robi :) :573:

Czyli mam sie tym nie martwic??? Czy podczas krecenia wystarczy poruszac pedalem gazu?

Dzieki jeszcze raz za pomoc

siemaR
25-08-06, 22:54
moja teoria na ten temat jest taka: masz mechaniczną pompę (przy silniku, a nie przy zbiorniku i ta pompa pompuje jak silnik "się kręci" - w przypadku pomp elektrycznych wystarczy zapłon żeby podać paliwo) i dlatego tak jest - chwilę pokręcisz rozrusznikiem i dopłynie paliwo żeby zapalił. Ta chwila jest uzależniona od szczelności tej pompy albo jakiejś membrany w niej - jeśli to trwa naprawdę długo to jest coś nie tak z pompą paliwa - wtedy pomaga przed uruchomieniem "pompowanie" gazem, albo uruchamianie silnika z dodawaniem gazu. Paliwo się cofa minimialnie z gaźnika i musi chwilę trwać zanim tam spowrotem dopłynie - jak ta chwila jest długa i musisz "kręcić" długo to znaczy że odpływa za daleko zanim uruchomisz silnik - więc coś jest nie halo z pompą paliwa.

ppm702
25-08-06, 22:54
wystarczy dodać gazu. Gaźnikowe tak mają, więc życzę Ci udanej eksploatacji i owocnego uczestnictwa w życiu klubu.

A watek zamykam, jako, że nic nowego tutaj już sie nie pojawi