Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sworzeń wahacza górnego

berserker1
19-03-10, 11:23
Dziś byłem w stacji kontroli pojazdów, ponieważ zauważyłem, że w letniej oponie na stronie wewnętrznej bieżnik jest starty w porównaniu do drugiej strony. Gościu powiedział że do wymiany jest sworzeń wahacza górnego lewa strona, że są jakieś luzy. Podjechałem do mechanika, który patrzył do książki z częściami i powiedział że samego tego sworznia nie wymieni tylko cały wahacz trzeba bo samego sworznia nie ma możliwości wymienić. Czy zgadza sie to czy chce mnie naciągnąć - koszt wahacza 160 zł?

jero11
19-03-10, 11:29
Nie wiem jak jest w Twoim samochodzie, bo nie podałeś modelu...
w 5 i 6 genie same sworznie są wymienne

berserker1
19-03-10, 11:31
Samochód to 6 gen 1.4 IS. Mechanik patrzył do książki serwisowej z częściami no i rzeczywiście tam wychodziło że nie można było zamówić samego sworznia tylko razem z wahaczem. Najlepiej też że w karcie serwisowej pisze ze na 60 000 wahacz góra lewy był wymieniany a teraz przebieg ma 80 000 to w tak krótkim czasie do wymiany?

dabrus
19-03-10, 12:50
W 6gen sworznie sa wymienne, bez problemu powinienes je dostac w sieci IC/JC

agent_lol
19-03-10, 23:49
na kilku serwisach też mi wciskali mi ze nie da sie wymienic samego swożnia w ej9 i trzeba wymieniac cały wahacz ;] swoznie wymieni Ci kazdy w miarę rozgarnięty mechanik i nie dajsie wrobić w wymiane wahaczy bo szkoda piniondzów :)

doli22
21-03-10, 22:16
sa wymienne :) sam wymienialem w 6gen :) tzn mechanik :D

jero11
22-03-10, 15:38
tak przy okazji, czy orientuje się ktoś jakie firmy produkują górne sworznie?
wiem o TEKNOROT i Yamato
szukam czegoś dobrego do regulowanych wahaczy;)