Zobacz pełną wersję : Ramiona wycieraczek
Witam
Mam problem z wycieraczkami przedniej szyby
Zawsze pozostaje cienka warstwa wody (właściwie film wodny) w trakcie wycierania, znika dopiero po kilku sekundach od wyłączenia.
zimą jest szczególnie uciążliwe bo po odparowaniu alkoholu z płynu do wycieraczek wszystko ładnie zamarza
Wymieniałem pióra jak szalony waleo bosch i inne nic nie pomaga (pomaga na tydzień)
myłem szybę odtłuszczałem nic
Podejrzewam że winne są ramiona i sprężyny dociskające
1. Czy można wymienić same sprężyny
2. gdzie można kupić i ile kosztują całe ramiona
3. Podobno ważny jest też kąt natarcia jak go ustawić sprawdzić
4. może winna jest szyba (jakieś polerowanie czy może to pomóc)
Pozdrawiam Wojtek
sprawdź czy śruby trzymające ramiona sa dobrze dokręcone może od drgań sie poluzowały, możesz tez na początku zanim zaczniesz cos kupować spróbować dogiąć stare ramiona, ja tak zrobilem z tylna wycieraczka i zbiera teraz dużo lepiej, co do polerowania, raczej odradzam takie zabawy z przednia szyba bo zrobi Ci sie soczewka, możesz spróbować przelecieć cala przednia szyba pasta do zębów dla dzieci kiedyś tylko tak sie czyściło szyby heheh
demonobiker
20-03-10, 00:56
a jak dogiecie starych nie pomaga?
Ja mam podobny problem już próbowałem różnych wycieraczek... teraz mam jakieś płaskie MOTGUM'a i na samych końcach zostawia mi smugę (wycieraczki mam ok miesiąca).
demonobiker
20-03-10, 18:37
mnie zawsze zostaja smugi na srodku bez znaczenia czy to wycieraczki boscha, valeo czy jeszcze czegos innego, szyba przed zima byla zmianiana
a te ramiona wycieraczek, to mają być mocno dokręcone? zauważyłem, że u mnie dało się te śruby, które je mocują dokręcić palcami. wziąłem więc klucz i delikatnie je dokręciłem.
cubrynka, ja Twoim miejscu zacząłbym od odtłuszczenia przedniej szyby. może używasz szamponu z woskiem i za dużo go dałeś? albo może na myjni, na którą jeździsz dają za dużo wosku i osadza się on na szybach?
Slawkowski
21-03-10, 21:45
a te ramiona wycieraczek, to mają być mocno dokręcone? zauważyłem, że u mnie dało się te śruby, które je mocują dokręcić palcami. wziąłem więc klucz i delikatnie je dokręciłem.
maja byc po prostu dokrecone, jezeli dales rade dokrecic je palcami tzn., ze nie byly odpowiednio dokrecone :)
-szybę myłem i odtłuszczałem
-dogiąłem ramiona
-ramiona są dokręcone
nic nie pomaga
w trakcie organoleptycznych oględzin
stwierdziłem że pomaga lekkie dociśnięcie ramion palcem
czyli stawiam na sprężyny
Też mam taki problem, mam wycieraczki Motgum już rok, na początku-malina, zbierały ładnie, potem gorzej ale nie jest było strachu, teraz wycieraczka od pasażera potrafi zostawiać smógi, syf itp. działa dobrze po umyciu szyby, jazda w deszczu i robi się syf. Na układy nie ma rady :).
Motgum wytrzymuje właśnie około roku :) W Skodzie wytrzymały mi rok i w Hondzie też, i jest dokładnie jak piszesz - zostawiają cienką warstwę która zamarza na mrozie, w deszczu i błocie robi się syf chyba że ulewa to jest ok :) I znów kupię Motgum, wolę je raz na rok wymienić bo kosztują mało niż Boscha czy Valeo raz na 1,5 roku - a Motgum pod koniec żywota nie świszczy :)
gdzie można te wycieraczki kupić? nie spotkałem się jeszcze z nimi. zawsze kupuję wycieraczki z powłoką grafitową - lepiej pracują
A jakich używasz wycieraczek, jeżeli mogę zaptyac? Bo ja n.p. mam wycieraczki marki BOSCH i muszę powiedziec - rewelka. Mam te same pióra od około roku(wiem, czas na zmianę). Druga sprawa jest taka, że mieszkam w Irlandii i tu wycieraczki włączam praktycznie codziennie. Jeżeli masz jakieś niemarkowe, to wymień je na dobre jakościowo. Większy wydatek jednorazowo, ale opłacalny. A co do tych ramion, to może je po prostu dokręc kluczem, zamiast palcami...
Panowie, wspominając o wycieraczkach firmy Motgum mówiliście o wycieraczkach płaskich http://allegro.pl/wycieraczki-plaskie-motgum-micra-350-civic-lancer-i1237060321.html czy takich tradycyjnych http://allegro.pl/wycieraczki-motgum-saxo-musso-civic-lubin-i1276348698.html ?
Witam!
Mam nadzieję, że w temacie. Jeśli był już taki temat to przepraszam, ale szwankuje mi net i wyświetla mi błąd jak daje szukaj :(
Nie działa mi 1 i drugi bieg w wycieraczkach to jest INT i I
o to może być? Silnik? Co sprawdzić?
Sprawdzałeś napięcia na silniczku od wycieraczek na poszczególnych biegach? Jak nie ma to może manetka.
Jakie zakładacie długości wycieraczek? Ja mam obie takie same, ale na oko widzę, że by większe weszły.
Wg instrukcji to chyba jedna powinna być trochę dłuższa od drugiej, ale już nie jestem pewien która ma być która i jakie to rozmiary :p
Ja mam założone maksymalne jakie wchodzą: lewa 60cm i prawa 48cm. Zbierają elegancko, przylegają też całą długością do szyby. Oryginalne są za krótkie i zostawiają za dużo nie oczyszczonej szyby.
Sprawdzałeś napięcia na silniczku od wycieraczek na poszczególnych biegach? Jak nie ma to może manetka. Manetka jest raczej ok. Dziś zauważyłem, że są momenty, że chodzą INT i I bieg tylko takie "zmulone" strasznie :( Chyba faktycznie będzie silniczek? co?
Ja mam założone maksymalne jakie wchodzą: lewa 60cm i prawa 48cm. Zbierają elegancko, przylegają też całą długością do szyby. Oryginalne są za krótkie i zostawiają za dużo nie oczyszczonej szyby.
Lewa patrząc z za kierownicy czy patrząc na od przodu na auto? :)
Lewa patrząc z za kierownicy czy patrząc na od przodu na auto? :)
No weź... lewa od kierowcy, prawa pasażer.
Manetka jest raczej ok. Dziś zauważyłem, że są momenty, że chodzą INT i I bieg tylko takie "zmulone" strasznie Chyba faktycznie będzie silniczek? co?
Zalej szybę wodą i zobacz jak wtedy chodzą. Raz miałem sytuację przy nowych wycieraczkach, że nie chciały ruszyć, gdyż guma stawiała duży opór. Po zmoczeniu szyby ruszyły.