PDA

Zobacz pełną wersję : Głośniki trójdrożne i dwudrożne vs jednodrożne z tweeterami

Kris21
18-03-10, 15:47
Witam.
Mam takie pytanko odnoszące się do głośników dwu i ttrójdrożnych.. jak one się sprawują? Czy jest duża różnica między tymi jednodrożnymi.. chodzi mi o to jak wypada tutaj bas no i czy po jakimś czasie 'trzeszczą' i przy większym volumie nie dają już takiego czadu jak powinny? Mam obecnie w półce z tyłu zamontowane dwudrożne i przy 28 (skala od 0 do 35) zaczynają charczec a nie grać. Fakt faktem że jakieś mega firmowe to one nie są ale nie mam przekonania dzięki temu do dwu albo trójdrożnych. Byłem dzisiaj w sklepie i gość mi proponował żebym kupił trójdrożne bo nie ma sensu się bawić w dodatkowe dziury, efekt jest ten sam. Niby mnie przekonał ale jakoś na stówe pewny nie jestem więc od czego jest forum jeśli nie od tego by wysłuchać opinni innych użytkowników ;) Dlatego jeśli możecie powiedzcie jakie macie doświadczenia :)
ps. Proponowane mi głośniki to Blaupunkt 240W 20cm trójdrożne.

ppm702
18-03-10, 16:53
ok, to zaczynamy od początku.

Masz przyklejony watek z tematem.

http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/PolskiCarAudioFAQ01beta.pdf

pod tym linkiem znajdziesz większość dręczących Cię odpowiedzi.

Generalnie w przypadku głośników współosiowych ich "wielodrożność" jest tylko i wyłącznie domeną chińskich producentów i bzdurą.

Zakłócenia, czyli trzaski pojawiają Ci się ze względu na niewydolną końcówkę mocy w radiu, a nie z powodu słabych głośników. A już na pewno "wielodrożność" z charczeniem lub jego brakiem ma niewiele wspólnego.

Generalnie z tego co piszesz gość ze sklepu nie ma pojęcia czym handluje więc daj sobie spokój.

Chcesz prawdziwe głośniki wielodrożne to wywal te z tyłu i załóż do przodu chociaż średniej klasy dwudrożny zestaw odseparowany pędzony wzmacniaczem (nawet chińskim, chociaż lepiej markowy, choćby i kiblowatego Blaupunkta) na tranzystorach MosFet. Różnicę będziesz miał kolosalną.

Skowron48
18-03-10, 20:33
podpisuje się pod wypowiedz ppm702. Chcesz porządnego grania to nie kombinuj tylko zakup zestaw odseparowany z tweeterami z jak szerszym pasmem i podepnij to pod wzmacniacz. Oczywiście głośniki wypadałoby żeby miały moc większą ok. 50% od piecyka. Na tyle nic nie wsadzaj, w takim autku wystarczy spokojnie przednia scena. Jeśli jesteś fanem niski częstotliwości to skrzynkę wrzuć i będzie to chyba wszystko co potrzeba Tobie do wiedzy. Oczywiście zakładam, ze wszystkie głośniki które będziesz chciał zamontować nie będziesz napędzał kabelkami grubości nitki tylko kupisz porządne OFC 2x2.5mm2

ppm702
18-03-10, 23:14
Oczywiście głośniki wypadałoby żeby miały moc większą ok. 50% od piecykanie powtarzaj proszę bzdur wyczytanych w internecie... ;) Z resztą Twojej wypowiedzi się jak najbardziej zgadzam :)

Lord_ZED
21-03-10, 22:20
Ja tylko dodam ze wzmaka mam 4x90 rmi. W mostku skrzynka. Przednie glosniki mam zestawik Infinity 100 rmi. Nawet na maxa nic nie trzeszczy. Trzeba dodac ze nie smigam na max muzie ba na 30% gdzies sobie kruzuje.
To jak to pier... ze teraz w kompach trzeba miec 550+ zasilacz ..... Chyba jak sie ma 4 grafy i bog wie co podlaczone :/

Kris21
01-04-10, 16:14
Generalnie w przypadku głośników współosiowych ich "wielodrożność" jest tylko i wyłącznie domeną chińskich producentów i bzdurą.

Dlaczego jest domeną tylko chińskich producentów skoro głośniki innych firm też można znaleźć?

Zakłócenia, czyli trzaski pojawiają Ci się ze względu na niewydolną końcówkę mocy w radiu, a nie z powodu słabych głośników. A już na pewno "wielodrożność" z charczeniem lub jego brakiem ma niewiele wspólnego.

Co do wielodrożności to nie wiedziałem że ma to niewiele wspólnego z charczeniem ale co do reszty to wydaje mi się że po prostu te głośniki są już 'zmęczone i stąd takie a nie inne brzmienie. Być może wspomniana końcówka mocy też coś do tego ma..

Dzięki za odpowiedzi. Co do kupna głośników to z pewnością będzie to zestaw odseparowany :) Dużego budżetu nie chce na to przeznaczyć więc na razie będzie to " kiblowaty Blaupunkt" :p wzmaciacz też się pojawi ale jaki to już zapytam w innym poście ;)

Skowron48
02-04-10, 13:09
Kris21, jeśli nie chcesz dużo wydać na odseparowany to kup Helixy, przecież to tylko 200 złociszy a rożnica jest kolosalna między tym kiblowatym :D Szkoda uszu na Blau`a, można się zrazić to CA. Jeśli Blau to tylko 6x9.