PDA

Zobacz pełną wersję : Nie Pali V Gen

pumexq
17-03-10, 21:44
Panowie i Panie prosze o pomoc w odnalezieniu przyczyny nie palenia mojej Hani a mianowicie:
jest to autko Honda Civic Vgen EG4 1.5 16V o silniku D15B2 z 95r. jechałem ostatnio i w pewnym momencie zobaczyłem, że przestał mi działać wskaźnik prędkości więc zatrzymałem sie zgasiłem auto i .. zaczeło sie juz nie mogłem odpalić, nie słychac charakterystycznego PSTRYK z przekaznika myślałem ze trzeba przelutowac lecz to też nie pomogło, sprawdziłem ten przekaźnik i działa poprawnie. Prosze o pomoc w znalezieniu problemu, jak potrzeba jakies informacje prosze napisać a napewno postaram sie ich udzielić, z góry dziekuje i pozdrawiam

kaaliber
17-03-10, 21:51
rozrusznik kręci? sprawdzałeś czy jest iskra??

pumexq
17-03-10, 21:55
Rozruszmik kreci, raz na dzień nawet jak by chciał zaskoczyc ale tylko jak by chciał i tyle, iskre bede sprawdzać jutro bo dziś już czasu zabrakło, aparat zapłonowy wygląda w miare dobrze.

P.S aparat oczywiście od środka :) palec i te styki na pokrywce :) miały tylko lekki nalot ktory delikatnie wyczyscilem :)

kaaliber
17-03-10, 22:06
to aparat z zewnątrz zawsze bd wyglądał dobrze:D to sprawdzaj jutro iskrę i daj znać co i jak

pumexq
18-03-10, 20:58
Miałem dzisiaj słaby akum. i za wiele razy nie przekrecił ale iskry nie widizałem wiec na 80% jej nie ma, swiece byly suche wiec i moze tez nie dostawac paliwa, jak przekrecam kluczyc na zapłon to slysze pompe paliwa.

z iskrąjutro postaram sie potwierdzić jak skoncze ladowac akumulator.

jako tako juz jest cos widoczne wiec moze ktos juz bedzie w stanie cos wiecej napisac, z niecierpliwoscia czekam i dziekuje za fatyge

pozdrawiam

kaaliber
18-03-10, 22:03
no to teraz sprawdzaj czy dochodzi prąd do aparatu zapłonowego

pumexq
18-03-10, 23:20
jak to sprawdzic ?????

a wiec tak:

- iskra jest, i dochodzi prad do aparatu zapłonowego
- paliwo dochodzi do filtra (odkrecilem taka srobke na klucz 12 i jak przekrecilem kluczyk na zaplon to siknelo paliwem)
- swiece niestety suche jak by nie dostawał paliwa i tu chyba mamy problem :)

tak wiec jak sprawdzic gdzie znika paliwo, jak sprawdzic czy wtryskiwacze mi działaja, gdzie znajde czujnik polozenia wału w mojej hani

Pozdrawiam

widze ze nikt nie wie co to moze byc, tak wiec ide szukac przyczyny sam a w ostatecznosci bedzie trzeba placic mechanikom, jak by ktos co wiedzial to prosze o wpis bo do poniedzialku napewno auto bedzie w moich rekach

marf
20-03-10, 18:17
Witaj, wtryskiwacze masz dwa 4 śróbki można wykręcić, czujnik połozenia wału i prędkości obrotowej znajdziesz w aparacie zapłonowym, za przegrodą z łozyskiem. Rezystancja czujnikiów 350 do 700 Ohm, u mnie na zimno maja po 380 Ohm na ciebło nie ma żadnej!!! błąd 4.A czy nie wywala ci zadnego błędu??

pumexq
20-03-10, 18:28
no i auto jezdzi :) wszystko juz w normie :) nie dochodzila masa do przekaznika wiec nie bylo charakterystycznego PYK, i ale naszczescie sie udalo naprawic i niedam zarobic mechanikom :) pozdrawam temat mozna zamknac