PDA

Zobacz pełną wersję : ocynk nadwozia

stivenh
24-08-06, 16:47
witam,
czy ktos ma informacjie dotyczace cynkowania nadwozi w civicach??
Od ktorego roku zaczeto cynkowac nadwozia, czy coupe V gen mialy juz ocynk??

pozdrawiam

Virus1982
08-11-06, 07:27
Dobre pytanie. Coupe 5 gen. mają ocynk?

stivenh
08-11-06, 10:18
z tego co sie dowiedzialem to nie maja dopiero chyba od 97 roku byly nadwozia pokrywane ocynkiem ale nie jestem peiwen dlatego temat zalozylem.

jacivic
08-11-06, 11:26
hmmm ciekawe czy w grudniu 96 juz cynkowali :?

Matey
08-11-06, 11:32
v gen. nigdy ni e byl w ocynku...

K@p3K
08-11-06, 17:40
jak nie byl jak byl..:]...:/ tak mi sie przynjamniej wydaje:]

djreals
08-11-06, 17:54
ja mam z poczatku 96 roku autko i jest na pewno ocynkowane ( po wewnetrznej stronie drzwi byl jakis niedomalowany fragmet - i bylo widac "lodowatą" powloke cynku)
pozdro

stivenh
08-11-06, 20:55
ale masz V gen czy VI?? bo chyba VI gen byly ocynkowywane a co c V??

_Pawel
09-11-06, 00:03
EK3 to 6 generacja..5 nie były cynkowane...widać to na wielu błotnikach :)

K@p3K
09-11-06, 12:14
u mnie nie widac:D...:)

Raveland
09-11-06, 18:46
u mnie nie widac:D...:)

poczekaj jeszcze pare lat :P

dark
09-11-06, 23:35
oczywiście, ze V gen. coupe był ocynkowany, honda cynkowała swoje auta od 1991 albo 1992 roku, więc coupe był bo wychodził od 1993r.

stivenh
10-11-06, 00:39
widzialem coupe V gen z zrzartymi nadkolami wiec moze ocynk nie byl na calym nadwoziu ja mam sedana z 92 i nadkola juz mialem robione maske tyz i z tego co wiem to jeszcze progi z tylu bo poszly od nadkoli wiec ta wersja z tym ze V gen mialy ocynk malo prawdopodobna jest:/:/ aczkolwiek chcialbym zeby to byla prawada:):)

K@p3K
10-11-06, 01:17
ze tak powiem [o raz drugi byly cynkowane bo jak by nie byly to wygladaly jak...eee...jakjakis przedzewialy samochod..a mowimy o hondach ktore przewanie maja ponad 10 lat..wiec pokazcie mi jakiegos fiata 10 letniego ktorego blachy wygladaj atak jak w hcondzi????:]...
a to ze mam maly wyprysk na nadkolu wielkosci lebka od pinezki to w sotunku do calej blachy jest wielki chooj...i wogole se nie bede tym glowy zawracalll..:)..byly cynkowane!!!!!!!!!!!!!!!!!!

_Pawel
10-11-06, 07:54
wiec pokazcie mi jakiegos fiata 10 letniego ktorego blachy wygladaj atak jak w hcondzi????:]... i tu Cie zmartwie..jezdziłem wczesniej fiatem ..najpierw cinqecento a potem seicento..i kazdy z nich..miał ocynk. Cinqecento juz w 93 roku miał 6 lat gwarancji na perforację . Były cynkowane jednostronnie wszystkie zewnętrzne blachy a podwozie dwustronnie...tyle ze to akurat nic do tego tematu nie ma , ale tak było.

gdraco
10-11-06, 10:09
wiec pokazcie mi jakiegos fiata 10 letniego ktorego blachy wygladaj atak jak w hcondzi????:]... i tu Cie zmartwie..jezdziłem wczesniej fiatem ..najpierw cinqecento a potem seicento..i kazdy z nich..miał ocynk. Cinqecento juz w 93 roku miał 6 lat gwarancji na perforację . Były cynkowane jednostronnie wszystkie zewnętrzne blachy a podwozie dwustronnie...tyle ze to akurat nic do tego tematu nie ma , ale tak było.

oki, ale co z tego, że były cynkowane jak zaczynają się sypać po tych 6 latach i to naprawde w rożnych miejscach(wiem bo miałem, znajomi też i qrwują na czym świat stoi)?
Hanki mają po 12 i wiecej, jedne są w stanie idealnym a inne do poprawki tylko nadkola i ewentualnie ktoraś klapa....

ford gówno wort, a fiat jego brat... :grin:

Skydiverek
10-11-06, 10:36
chyba mial ocynkowane bo jakby nie miały to by dziura na dziurze była, a co do nadkoli to moja teoria jest taka:
teraz robilem jedno nadkole i ono rdzewieje przez to ze wylnej czesci nadkola jest taka wneka pomiedzy podloga a nadkolem co z niej nie ma odplywu. Z czasem uszczelki przy lampie siadaja i tam cieknie. U mnie to bylo nawalone tak blota ze trzebabylo wydlubywac je z 2 h. To bloto caly czas jest wilgotne i nie ma bata...muisi korodowac. Jesli do tego dojdzie jakas wada przy zawalcowaniu nadkoli to po kilku latach siadzie.
A na reszcie oprocz tych nadkolo to nie ma grama rdzy. wiec uwazam ze sa ocynkowane.

stivenh
10-11-06, 10:43
moze Vgen faktycznie nie mialy ocynku ale ze bylu robione w Japonii i blacha byla dobrej jakosci to nie gnily tak szybko jak inne auta. Volvo np dopiero w modleu 850 zaczelo cynkowac nadwozia i to wo 80% tylko bo blacha byla tak dobra ze nie potrzeba bylo cynkowac wszytkiego. Wiec w hondzie moze byc podobnie.
A fiat jesli dobrze pamietam dosc wczesnie zaczl cynkowac swoje samochody.

dark
10-11-06, 12:11
4 gen. civica nie miała ocynku, natomiast od 5 gen. już były ocynkowane. problem rdzy często (ale nie zawsze) pojawia się z powodu powypadkowej przeszłości i kiepskiej naprawy.

klip
14-12-06, 15:54
Hejka ! Civic i były ocynkowane od 95 roku (wg. ksiazki "Honda Civic Sam naprawiam") Jest w niej napisane: że ocynkowano 90% wszystkich blach w Civic od 95 roku, a wieksze blachy powierzchniowo dwustronnie ocynkowano. Ja posiadam z 1998 r. i miałem błotnik przerysowany dość długo i to zaczeło mnie intrygowac ponieważ blacha nie rdzewiała. Sam nabyłem ksiazeczke i tam sie min. dowiedziałem o ocynku. Ostatnio miałem dzwona (facet puknał moje cacko w lewą strone), za oryginalne nowe drzwi trzeba dać 1530 zł a błotnik 630 zł. To dużo, ale oryginał powinien być ocynkowany wiec robiłem to na latka. Pozdro

dark
14-12-06, 16:40
skosnooki mowil mi kiedys ze od 92 czyli juz V gen byla ocynkowana, a tu w ksiazce jest napisane ze od VI gen. i badz tu madry :D

michal750
14-12-06, 17:11
Ja mysle, ze V gen nie miala ocynku. Gdyby blacha byla ocynkowana to nie powinno pojawic sie zadne ognisko korozji. To ze niektore egzemplarze nie maja przegnitych tylnych nadkoli, tlumacze sobie tym, ze albo sa po swiezej naprawie, albo byly szczegolnie zadbane (cieply garaz itp).

dark
14-12-06, 17:30
a moze mialy ocynk, a te ktore maja ogniska korozji sa po dzwonach, przetarciach... :D

Raveland
15-12-06, 23:03
u kumpla po dzwonie rdza wyskoczyla juz po paru dniach w Cifie z 92r 3D