PDA

Zobacz pełną wersję : lakierowanie we wlasnym zakresie

hcc
10-03-05, 13:15
witam,

mam zamiar nauczyc sie lakierowac :) tylko nie wiem od czego zaczać ??? jakas lektura ? moze ktos sie z was orientuje gdzie powiniennem zaczac szukac ? wiem ze nie jest to prosta sprawa ale za ktoryms razem sie naucze :) Oczywiscie chodzi mi o lakierowanie mojej hondzi...

porsze dawajcie jakies wskazowki w tym temacie.

aha, mam zamiar kupic sobie pistolet JONNESWAY z dysza 1,4 oraz jakis nieduzy kompresor. ( w sumie jakies 600zł )

Ralf
10-03-05, 13:42
6 paczek to nie starczy nawet na kompresor uzywke niestety.... nie moze to byc kompresor 20 litrów z supermarketu bo bedziesz malowal 2 tyg ta Hondke "na raty" :wink: pojemność kompresora musi byc! bo inaczej to bedziesz ciągle czekal aż sie napompuje

jinjet
10-03-05, 13:48
ile razy planujesz ja malowac?? raz na 2 tygodnie ? taniej wyjdzie zaprzyjazniony lakiernik.

kosiniak
10-03-05, 13:50
nie no nie jest to az tak trudna sprawa, gorzej z przygotowaniem auta no i koszta min 5kpln

hcc
10-03-05, 14:03
i koszta min 5kpln

???? za co tyle kasy ???

ile razy planujesz ja malowac?? raz na 2 tygodnie ? taniej wyjdzie zaprzyjazniony lakiernik.

dlaczego tak uwazasz ???

pojemność kompresora musi byc! bo inaczej to bedziesz ciągle czekal aż sie napompuje

tu pewnie masz racje :(

Znalazlem w necie fajne skany z jakijsc ksiazki o malowaniu samochodow :)

kosiniak
10-03-05, 14:05
5k za dosc dobra i dosc wydajna sprezarke

jinjet
10-03-05, 14:16
a malowanie calego auta u lakiernika po dobrych cenach to jakies 2000zl a zanim sam odwazys sie i nauczysz malowac cale auto to kilka tygodniu treningu cie czeka, kupic sprzet zeby pomalowac 2 zderzaki i lusterka o moim zdaniem bez sensu, chyba ze chodzi ci o sama frajde zabawy.

Ralf
10-03-05, 14:25
5 koło to przesada. sprezarke dobra mozna kupic za 1500zł z ogłoszenia. polecam porozgladac sie za jakims WAN-owskim kompresorem.
z tym ,ze taniej wyjdzie lakiernik to sie moge zgodzic ale wtedy i chlopak jakm nie umial lakierowac tak dalej nie bedzie umiał

kosiniak
10-03-05, 14:59
5 koło to przesada. sprezarke dobra mozna kupic za 1500zł z ogłoszenia. polecam porozgladac sie za jakims WAN-owskim kompresorem.
z tym ,ze taniej wyjdzie lakiernik to sie moge zgodzic ale wtedy i chlopak jakm nie umial lakierowac tak dalej nie bedzie umiał
za 1500 dobra???dobra to za 10-15k raczej!!!

Ralf
10-03-05, 15:22
dlaczego wiekszość ludzi na forach zwuaszcza myśli ze dobre musi byc drogie... kompresor WAN bedzie mial z 15 lat co nie znaczy ze bedzie zly. 400 litrów pojemnosci i niezawodność. czego jeszcze potrzeba od kompresora? zeby był ładny ?? :lol:

grr
10-03-05, 15:24
Poza sprzetem do malowania trzeba sobie zalatwic wejscie w warsztacie.
Lepiej jest malowac w komorze lakierniczej.

Ralf
10-03-05, 15:26
do nauki malowania to komora nie jest konieczna ;) zeby sobie popsikac w ramach nauki to mozan garaz folia oblozyc i polac podłoe woda zeby sie nie pyliło i jest OK :grin:

Ralf
10-03-05, 15:31
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44652451
nawet taki 200 litrowy starczy i wcale nie musi kosztowac tyle co samochód

hcc
10-03-05, 15:39
a malowanie calego auta u lakiernika po dobrych cenach to jakies 2000zl

mam zamiar malowac cale zarowno w srodku jaki i na zewnatrz + motocykl i pare innych rzeczy :)

Poza sprzetem do malowania trzeba sobie zalatwic wejscie w warsztacie.

ja chcialem zaadoptowac dozc duzy garac....

dzieki za rady, ale i tak pewnie sprobuje sam..... macie jakies namiary na lekture lub jakies know-how ?

Pati
10-03-05, 15:49
nie znam sie na lakierowaniu. z tego co slyszalem to udręką jest pomalowanie dachu. noa le i tak wszystko to kwestia praktyki i pewnej ręki... ja tam moge tylko zyczyc powodzenia i wytrwalosci w treningu.

LIO
10-03-05, 16:02
jakby sie tak jeszcze jakis lakiernik, lub bardziej obyty w temacie wypowiedzial, byloby super.
Sprzet po malowaniu, mozna znów sprzedac i koszta sie zwróca, a pozostanie tylko wydatek na farbe itp a w kieszeni wiecej gotówki i w dodatku zdobyte doswiadczenie.

gzawa
10-03-05, 16:04
A tak odbiegając od tematu macie jakiś namiar na dobrego i sprawdzonego lakiernika w Wawie (jeszcze jak by był w miare tani to już całkiem wypas :grin: )

pzdrw

kenny
10-03-05, 16:06
ja chcialem zaadoptowac dozc duzy garac....

i nie zapomnij o jakimś piecyku + dobra wentylacja!!! poza tym uważaj na wszystko co lata :wink:

lukiasz
10-03-05, 16:08
jest na sali jakiś lakiernik? reka do góry :D

chetnie poczytam moze sam cos czasem sobei pomaluje :wink:

i pamietajcie jest jedna zasada: dobrze to nei tanio, szybko to tez nie dobrze a na pewno nei tanio :D

ARTX
10-03-05, 16:57
poczekaj na SKNERUSa - on zaczyna sie uczyc w lakiernictwie :)

Litfos
10-03-05, 19:18
Samo lakierowanie to nie wszystko zeby pomalowac samochod dluga droga przed Toba. Proponuje ciekawa ksiazke "Lakiernictwo samochodowe" autorstwa Grazyny Jarzabek i Zbigniewa Neumanna
Co do samego lakierwoania to proponuje wziasc sobie jakis stary element np blotniczek kupic troche taniej farby coby nauczyc sie pistolet trzymac :wink: Jak zalapiesz troche to pomaluj ten motorek i pare innych rzeczy :D metalikiem lub nawet perla zobaczysz co wyjdzie. Ale z malowaniem samochodu sie lepiej nie spiesz :wink: bo praca i farba sporo kosztuje a nie wszystko da sie spolerowac. :P

tieesto
10-03-05, 19:27
Kompresor to i mały wystarczy!! najważniejszy to jest pistolet!! dobre pistolety zaczynają sie od 2000zł poniżej tej kwoty to można sobie nimi płoty malować!! Wiem bo mój brat ma lakiernie i to nie byle jaką ostatnio dostał autoryzacje od CITROENA. Jakby ktoś sie rozbił to moge dać namiary bo robią naprawde super!

Litfos
10-03-05, 19:54
dobre pistolety zaczynają sie od 2000zł poniżej tej kwoty to można sobie nimi płoty malować!!

A walkami za 5000 zl samochody.Tak drogiego sprzetu uzywaja zazwyczaj bardzo dobre lakiernie poniewaz pistolety te najczesciej nastawione sa na male straty materialu oraz maja niska wage.
Nie jeden lakiernik pomaluje lepiej samochod tanszym pistoletem niz inny takim za 2k.A zreszta nasz kolega napewno takiego narazie nie potrzebuje :grin:
Przypomnialo mi sie cos warto zajrzec:
http://www.warsztat.pl/

Dominik_bb
10-03-05, 20:10
Jak chcesz sie uczyc lakierowac to zacznij od mniejszych elementów zeby nabrac wprawy a co do kosztów to jakis przyzwoity pistolet to ok 350zł kompresor moze byc i z 100L zbiornikiem wazne zeby miał sprawne skraplacze zeby do zbiornika nie leciała woda i olej bo jak o to nie zadbasz to i pistolet za 5tys nie pomoze"PS najwiecej wysiłku włóz w przygotowanie elementu do malowania to jest najwazniejsze reszta to pestka :D

hcc
10-03-05, 20:55
a co bedzie jak kupie kompresor co ma 50l ??? na ile starczy minut lakierowania przed ponownym napelnieniem ? i ile trwa napelnianie ?
Pistolet chce kupic taki: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44401757

eVok
10-03-05, 21:18
i to nie byle jaką ostatnio dostał autoryzacje od CITROENA
hehe mój kolega ma autoryzacje fiata i mitsubishi ma najnowocześniejszą komorę bezpyłową i bierze 550 pln od elementu a co słyszałem o jego robocie ...to zachowam dla siebie 8)
hcc u tzw.ruskich na giełdzie w słomczynie można kupić pistolet za grosze który bedzie malował tak jak te za 2 tys zależy jaki się trafi,kompresor musi być jakiś większy żeby podawał stałe ciśnienie ok.4 bar czy więcej coś takiego.MUSI być stałe ciśnienie bez tego najlepszy lakiernik najlepszym pistoletem kichę odwali.z książki się nie nauczysz musisz trenować na czymś i wyrobić sobie rękę.
pozdro

ps.w roli kompresora dobrze się sprawdza ursus 360 pod warunkiem że ma dobrą sprężarkę (testowane u znajomego na mazurach) :lol:

kosiniak
10-03-05, 21:23
ps.w roli kompresora dobrze się sprawdza ursus 360 pod warunkiem że ma dobrą sprężarkę (testowane u znajomego na mazurach) :lol:
a mzoe byc ursus c 330 bo wiem kto ma :D

emg
10-03-05, 21:41
a mzoe byc ursus c 330 bo wiem kto ma
to chyba d 330 :grin:

MartinS
10-03-05, 21:44
hcc...a ile bedziesz brał za lakeirowanie autka? :D

ale życzę powodzenia i wytrwałości i postępów :)

hcc
10-03-05, 23:02
musisz trenować na czymś i wyrobić sobie rękę.

reke juz mam wytrenowana z czasow kawalerskich ;)

hcc...a ile bedziesz brał za lakeirowanie autka?

dla 5 pierwszych chetnych GRATIS !!! hehe dopiero potem swoj pomaluje ;)

Sknerus
11-03-05, 00:10
poczekaj na SKNERUSa - on zaczyna sie uczyc w lakiernictwie
Widze ze juz mnie zapowiedzieli :smile:
Jezeli chcesz sie nauczyc to napewno sie nauczysz (chyba ze masz dwie "lewe rece" w co watpie). Kwestia ceny - jezeli chodzi o warszawe to wiem ze sporo drozej sie za te uslugi placi (POLSKA "A" i POLSKA "B" :D ). Jezeli masz zamiar wszystko kupowac to napewno wydasz sporo kasy. Poczawszy od podstawowych zeczy jak kompresor (jak pisali o wiekszej pojemnosci) z tym ze urzywany albo tani nie znaczy zly bo czesto gesto ludzie sprzedaja za smieszna kase, pistolet (wystrzegaj sie produkcji rosyjskiej bo sa bezkonkurencyjne w ilosci psikanego lakieru na darmo) tu moge ci polecic model HVLP dosyc tani a porownywalny z modelem SATA ktory jest bardzo chwalony i bardzo dorgi. Garaz - hmmm przydal by sie jakis ktory da sie spryskac woda zeby sie nie kurzylo (praktycznie wszystko da sie spryskac no ale mowie o jakis plytkach, panelach albo czyms sliskim bo na betonie kurz lubi sie trzymac dobrze :grin: ). Potrzebna bedzie polerka co tez nie kosztuje najmneij, materialy (paiery scierne roznego rodzaju, pasty, baza, nablyszczacz, jak maz jakies "uszczerbki" -szpachla, podklady pod lakier). Najbardziej potrzebne beda checi bo po drodze mozesz zwatpic w swoje sily :D . Najlepiej nauke zacznij od jakis niepotrzebnych elementow itp. Nie zaczynaj od swojego hehe. Wszystkie te procedury przygotowania auta czy elementu nie sa takie proste. Opanowanie tego zajmie ci troche czasu i pewnie troche zszarpie nerwow. Ogolnie lakiernictwo trzeba polubic bo inaczej beda jezdzily takie kupy jak czesto mozna spotkac na drogach. Lukiasz powinien dodac cos wiecej od siebie przeciez on jest stary weteran w tym kierunku :grin: . Niebawem wstawiam swoje autko do gruntownej odnowy lakierniczej a teraz chcem kupic coupe i zmienic lakier to wam pokaze czego sie nauczylem (od niedawan w tym jestem). Na koniec pokaze autko ktore bylo cale pomalowane w dosyc smiesznych warunkach i nie najlepszym sprzetem a efekt mysle zadowalajacy:
http://www.members.lycos.co.uk/sknerus3/Civic93/
Pozdrawiam i trzymam kciuki :!:

MartinS
11-03-05, 00:22
hcc...autko mojej kobiety wymaga nowego lakieru wiec jak cos to bede
6-ty w kolejce :)

hcc
11-03-05, 00:39
hcc...autko mojej kobiety wymaga nowego lakieru

hehe na jej kaszlu to nie masz nic przeciwko testowa ?!? ;) trzymam cie za slowo :)

Pozdrawiam i trzymam kciuki

dzieki za wyjasnienia, teraz trzeba przeliczyc wszystko no i uswiadomic ojca ze w jego garazu bedzie teraz warsztat lakierniczy:)

Lord_ZED
11-03-05, 13:42
Sknerus . Wg mnie bardzo fajnie polakierowane.
U mnie w Mielcu całe auto robią za 1200 + Farba. W to wchodzą poprawki blacharskie. Dara zapłacił 500 za polerke całej CRX + likfidacje rysy przez cały bok,Dorobienie mocowań lamp, likfidacje tylniego spojlera, Tylnie nadkola. Ogulnie odświerzenie auta. Nie opłacało by się u mnie kupować kompresora chyba że jako hobby :).
Co do sprężarek to pojemność chyba jest na 2 miejscu. Zależy ile kompresor pompuje bo chodzi o ciągłe utrzymanie ciśnienia conajmniej 2 Bary z tego co wiem.
Mam kompresor w piwnicy chcesz kupić ?? Tanio sprzedam :). Do zabawy wystarczy na początek zobaczysz czy to twoja pasja hehe.

Zbyszek
11-03-05, 23:22
Lepiej kup pedzel wiekszy, taniej wyjdzie a efekt ten sam.

badyl
11-03-05, 23:38
wierz mi ja troche malowałem i jest trudno(zrobic tak aby było ładnie),a jezeli to bedzie twój 1 raz :D ,to efekt moze byc opłakany :cry: ,najgorsze to zacieki,aby nie lac za duzo

Adam R.
12-03-05, 00:18
No to jaka minimalna pojemnosc, tak zeby dalo sie malowac, powinien miec kompresor

Dominik_bb
12-03-05, 17:15
tak ok 100l powinno wystarczyc :wink:

Adam R.
12-03-05, 17:34
tak ok 100l powinno wystarczyc :wink:
Czy sa jeszcze jakies parametry na ktore trzeba zwrocic uwage przy wyborze kompresora :?:

Sknerus
12-03-05, 18:50
No to jaka minimalna pojemnosc, tak zeby dalo sie malowac, powinien miec komp
Wystarczy i 50L ale trzeba od czasu do czasu poczekac az sie cisnienie zrobi.

Adam R.
12-03-05, 20:20
No to jaka minimalna pojemnosc, tak zeby dalo sie malowac, powinien miec komp
Wystarczy i 50L ale trzeba od czasu do czasu poczekac az sie cisnienie zrobi.
No wlasnie co to znaczy :?: ile min :?:

rem36
12-03-05, 22:14
Jak bedzie mial wystarczajaco dluza wydajność to nie bedzie trzeba czekac, sama pojemnosc to nie wszytko..

Dominik_bb
12-03-05, 22:48
aha wazna tez jest wydajnosc spręzarki zeby nadozała napełniac zbiornik jak bedziesz malował ale to nie problem wystarczy odpowiednio dobrac obroty poprzez odpowiednie przełozenie kół

Sknerus
13-03-05, 00:16
No wlasnie co to znaczy ile min
Malowalem takim 50L i ma cisnienie do 8 barow. Jak zejdzie ponizej 3 to trzeba poczekac jakies pol minuty i mozna dzialac znowu. Maluje sie dosyc dlugo takze te pol minutki to taki maly odpoczynek.

kenny
13-03-05, 00:56
No wlasnie co to znaczy ile min
Malowalem takim 50L i ma cisnienie do 8 barow. Jak zejdzie ponizej 3 to trzeba poczekac jakies pol minuty i mozna dzialac znowu. Maluje sie dosyc dlugo takze te pol minutki to taki maly odpoczynek.

Zależy jak ustawisz kompresor, tzn. dolną granicę ciśnienia przy którym się załączy. U Ciebie było na 3 bary, ale jak ustawisz na np. 6 to powinno być lepiej. Częściej się będzie załączał, ale będzie trzymał w miarę stałe ciśnienie.

Hondafan
14-03-05, 11:04
czesc ja lakieruje sobie Swifta, nie bardzo mam warunki ale to takie stare autko wiec mi nie szkoda jak cos popsuje, chodziaz odziwo wychodzi mi całkiem niezle :lol:
moim zdaniem nie potrzeba pistoletu za 2 kawałki, dobry kompresor sie przyda ale po ci 8 barow do lakierowania ? ja mam ustawione na 3 i to wystarczy , potrzebny jest raczej regulator cisnienia własnie zeby było takie same cały czas, bo inaczej ciezko sie lakieruje.
Najwieksza bolaczka to jednak pyłki, chodziaz nie wiem jak sie wyczysci pomieszczenie to one zawsze sa :cry: a wiec powiinno sie miec sterylne pomieszczenie z dobrym wywiewem powietrza
pozdro a tu fotki mam http://www.retsat1.com.pl/svift/suzuka/index.htm

Adam R.
12-09-05, 12:50
i koszta min 5kpln

???? za co tyle kasy ???

dlaczego tak uwazasz ???

pojemność kompresora musi byc! bo inaczej to bedziesz ciągle czekal aż sie napompuje

tu pewnie masz racje :(

Znalazlem w necie fajne skany z jakijsc ksiazki o malowaniu samochodow :)
mozesz podeslac :?: adamrochala@wp.pl

jamal
12-09-05, 14:51
to mi tez podeslij jamal2@op.pl

dzierzans
12-09-05, 18:06
i mi i mi :) dzierzans@wp.pl

mighty
12-09-05, 18:16
to mnie tez mozesz :)
mighty85@o2.pl

QrakPL
12-09-05, 18:17
Najl;epiej jakbyś zamieścił na forum :D

Adam R.
12-09-05, 21:13
Najl;epiej jakbyś zamieścił na forum :Di jeszcze fotki prac

NeroN
13-09-05, 18:21
To ja też chcę :lol:

neron6@o2.pl

JAPAN
13-09-05, 22:03
Zapodawaj i dla mnie japan10@op.pl

ARTX
13-09-05, 22:42
jeszcze raz taka akcja a posypią sie WARNY :idea:

smoku
11-10-06, 00:17
jako ze sam szukalem cos na ten temat i nie moglem znalesc

niedawno znalazlem ciekawa strone a własciwie forum
moze komus sie przyda kto chcialby sprobowac cos malnąć

link do stronki (http://lakierowanko.forumsplace.com/forum-1.html&sid=dab5cb68c4c21bfab3446a502da3fe1b)

Adam R.
12-10-06, 12:36

link do stronki (http://lakierowanko.forumsplace.com/forum-1.html&sid=dab5cb68c4c21bfab3446a502da3fe1b)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
dzis wieczorem: browarek i czytanie forum o malowaniu :D

Lcfr
12-10-06, 20:06

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
dzis wieczorem: browarek i czytanie forum o malowaniu :D

lekko laickie wypowiedzi tam są... nawet jakdla mnie-mega laika.. .

smoku
12-10-06, 20:23
no ale zawsze to wiecej niz moglem znalesc w googlach
a moze jakies linki przydatne beda

no nic ja tam z checia sobie poczytam

bo sie przymierzam do malniecia zderzaka na czarno(moze bedzie fajnie wygladac a z bordo metalikiem sie boje narazie bawic wiec na poczatek go walne na czarno , moze tak juz zostanie)

Lcfr
12-10-06, 20:41
pewnie ze pomocne info...
ale osób nsownie sie wypowiadajacych malo...

ja juz kilka rzeczy pomalowałem(3xzderzak, 6xpokrywa,klamki, progi,lusterka itp)
i prawda jest jedna: trzeba malowac by wiedziec jak to robic...
samo poczytanie uzo nie da...
ja np. najlepiej maluje po 1 piwie :)

witek100
02-03-07, 19:43
Witam!! Moze male odswiezonko tematu...
Minelo troche czasu i jak Panowie hcc i AdamieR, malowaliscie cos? Czy koledzy Was skutecznie zniechecili ?? ??
jesli tak to jak rezultaty...

Pytam bo mi tez taki ułański pomysl wpadl do glowy ostatnio... troche ze sknerstwa a troche dla fanu... ??
Pozdrawiam !!

hcc
02-03-07, 19:57
Witam!! Moze male odswiezonko tematu...
Minelo troche czasu i jak Panowie hcc i AdamieR, malowaliscie cos? Czy koledzy Was skutecznie zniechecili

ja sobie darowalem, - i dobrze zrobilem. a Adas cos tam gmera samemu, - moze sie wypowie.

Adam R.
03-03-07, 09:32
ogolnie pomalowanie auta to jest bardzo przyjemna i bardzo krotka robota, ale przygotowanie auto do malowanie to juz dluga i nudna robota a juz nie wspomne o polerce po malowaniu itp...

ale samo psikanie pistoletem jest bardzo fajne

pezet86
03-03-07, 22:14
ty no a zacieki przeciez to jest bardzo latwo zrobic zacieki np na masce albo na drzwiach jak z tym sie uporac

Adam R.
04-03-07, 02:17
no wiadomo ze jak sie kupi pistolem to nie cwiczy sie na aucie

do nauki polecam pryskanie po szkle, idealnie widac gdzie jest za cienko a gdzie za grubo itp...

pezet86
04-03-07, 07:41
pomyslalem ze jak by polozyl skompo dawke lakieru pare warstw zamiast raz na polysk odrazu ??
a pozniej zapolerowac to nie bedzie zacieku a polerke i tak trza by zrobic papierkiem 2000 to by wyszlo tez niezle i bez zacieku nie??

Adam R.
04-03-07, 12:07
nie bardzo wiem o co chodzi, ale zawsze kladzie sie kilka warst lakieru, a puzniej na to bezbarwny i polerka.

Pawel89
04-03-07, 13:58
lekkie zacieki mozesz przyciac kostka ze stali dziala to mniej wiecej jak hebel do drewna mozna kupic w sklepie lakierniczym ja swoja zrobilem z noza tokarskiego tak zwany polfabrykat kostka dwa na trzy cm musisz pamietac ze zaciek musi dobrze doschnac dopiero cheblujesz innego sposobu nie ma, papierem nawet na klocku dotrzesz sie do podkladu w okolicach zacieku a zaciek bedzie dalej widoczny dalej sa terz lakiery jedno skladnikowe i dosc wazna zecz koncystencja farby terz jest wazna czyli stosunek lakier- utwardzacz-rozcieczalnik i nawet najlepszy pistolet nie zmieni faktu jesli ktos nie ma reki do malowania to narazie tyle jesli ktos ma jakies pytania to chetnie otpowiem :klutnia:

pezet86
04-03-07, 13:59
aha widzisz tego nie wiedzialem
mi chodzi o to ze na pistolecie ustawia sie malo lakieru a duzo powietrza czyli pada tylo taki pylek który jest taki matowy po wyschnieciu a za to nie robią sie zacieki
czyli moge połozyc tego pare warstw a pozniej polerowac ?
zawsze jest bezbarwny?

Adam R.
04-03-07, 14:06
istotne info, kazdy producent ma karte informacyjna o farbie lub nawet takie info powinno byc na puszcze z farba

info zawiera:
*stosunek rozcienczalnika i wogole jaki zalecaja/lepkosc wg. kubka
*srednica dyszly w pistolecia i jakie cisnienie na dyszy
*zalecana temp. nanoszenia
*podany czas schnieca w zaleznosci od temp.

wiecej nie pamietam, ale jak by nie bylo to na farbie jest mini. wstepna instrukcja obslugi ;)

Pawel89
04-03-07, 14:23
nie kumam co chcesz polerowac baze czy bezbarwny mimo to polerka jest po to zeby pozcinac smietki i lekkie zacieki, jezeli sie pojawia lakier bezbarwny powinno polozyc sie z polyskiem i w miare grubo zeby mial taki sam wzor jak fabryczny lekko zblizony do wygladu skurki z pomarancza jesli tak jak ty hcesz polozyc cienko to polozysz kasze i warstwa po warstwie bedzie sie to podwajac to zeby to spolerowac dotrzesz sie do bazy lub potkladu zalezy jaki lakier bedziesz klad no i najwazniejsze ile czasu ci to zajmie docierac cale auto papierem2000

witek100
05-03-07, 20:59
lekki OT sie od razu zrobil... dzieki za odpowiedzi...

Ja chyba jednak pojde droga hcc i dam sobie na wstrzymanie z lakiernictwem samochodowym choc przyznam, ze bylem ostro napalony :d moze jakbym mial kaszla to bym sie zdecydowal ale moja Hanka nie jest w najgorszym stanie... i wymaga jedynie poprawek na jakichs 5 elementach a to chyba trudniejsze niz pomalowanie calego dupowozu... :(
AdamR masz jakies fotki wlasnej tworczosci ?? Jesli tak to sie pochwal

Adam R.
05-03-07, 21:04
moja twurczosc bedzie mozna zobaczyc na moim aucie jakos tak na wiosne/wskacje, nie bedzie to zaden mega fajowy kolor tylko czarny mat ;)