Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zamiana anglika na polaka (wycięcie i przekładka VIN)

Gulon
16-03-10, 18:57
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sytuacja z wymianą między dwoma Hondami?

Chodzi o to, że mam pordzewiałą MA8 silnik 1,4 z jedynym bajerem w postaci wspomagania kierownicy.
Kupuję anglika full opcja rocznik 2000 za 3000zł, który ma wszystko łącznie z klimą i V-TEC.
Wycinam ze swojej MA8 część podłogi z numerem VIN, podobnie w angliku i zamieniam je.
Teraz przekładam jeszcze kierownicę.
Złomuję swojego polaka jako anglika i jeżdżę super furką na wypasie.
Można tak?

Chodzi o dwie sprawy - konsekwencje prawnie gdyby policja to odkryła, oraz technicznie - jak ciężko wykonać taki zabieg?

PS. Jest jeszcze opcja wymiany samego nadwozia. Na allegro znalazłem taką aukcję:
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10597912
treść: CENA DOTYCZY GOŁEGO ZDEKOMPLETOWANEGO NADWOZIA + DOWÓD V5C
cena: 500zł

Gdzie tu jest haczyk? Przecież sama maska do MA8 jest droższa?

klakier665
16-03-10, 19:11
Wymiana wygląda tak, że robiąc to łamiesz prawo i jestes na celowniku czyli jak cię złapią i udowodnia, ze auto po "przeszczepie" to kryminał. Oczywiście jest to do zrobienia i nawet nie wiemy ile takich aut jeździ bo dobrze zrobione auto ciezko poznac po przeszczepie. Po 2 jak ktos kombinuje z takimi rzeczami to nie chwali sie na forum bo nigdy nie wiesz kiedy i kto na ciebie doniesie( bedzie mial racje). Cena gołej karoseri trzeba rozumieć chyba jako goły szkielet bez maski, klapy, drzwi, błotników itd.

Gulon
16-03-10, 19:16
a inaczej? Załóżmy, że mamy tego anglika w tym samym kolorze co nasz.
Wziąść z tego anglika przełożyć sobie silnik, klimatyzację, elektryczne sterowanie, drzwi, klapę i inne elementy które nie są pordzewiałe można nie?

klakier665
16-03-10, 19:29
tak, można ale jeśli juz tak bardzo chcesz to ekonomiczniej będzie po prostu przerobic tego anglika na ruch prawostronny, klimatyzacja w całosci nei pasuje, niektore elementy muszą byc z prawostronnej hondy, jedynie karoseria nei jest częścią zamienna reszte możesz sobie przekładac do woli bez konsekwencji.

Gulon
16-03-10, 19:33
no właśnie a ile kosztuje przekładka?
kiedyś były po 7000zł

klakier665
16-03-10, 19:41
max 2 tyś. za przekładke.

bartekjb
17-03-10, 13:29
wg mnie nieopłacalne bo
masz poczucie że jednak twój samochód jest "kulawy" sklejany z innego
zrobienie tego dobrze może trochę kosztować a w sytuacji ekstremalnej nie masz pewności że będzie bezpiecznie i coś nie pęknie
elektrykę musiałbyś przerobić na lewą stronę i wiele innych rzeczy
sprzedając kiedyś samochód ktoś kto się zna od razu będzie podejrzewał najgorsze
pod podwoziem masz przewody zapewne puszczone druga stroną niż u nas wiec gorzej z zamiennikami
itp

lepiej przełożyć niektóre elementy z anglika do twojego niż bawić się w lego

teg
17-03-10, 23:59
Najgorzej z rzeźbieniem grodzi... Ogólnie nieopłacalna zabawa.

mickee
18-03-10, 07:05
Koledzy a ja mam zagadkę w postaci samochodów bez prawa do rejestracji. Można znaleźć sporo ogłoszeń gdzie sprzedawane są niezłe fury np. Civic Type-R z 2007 r. za 20tys zł ale bez prawa do rejestracji (tylko na części). Oczywiście fura jest nieuszkodzona, często mają komplet dokumentów. O co tu chodzi ? Ciekawe czy to można obejść.