Zobacz pełną wersję : Opony 205/50 R17 w Civic EG/EK
Tak jak w temacie miał może ktoś założone opony 205/50 na felgach 17 cali w Civicu 5 lub 6 gen.? Nie chodzi o kwestie wizualne tylko czy nie będzie problemu z tarciem. Auto może być nawet na seryjnej wysokości z nimi bo i tak jest gwint, więc to nie problem. Rozważam co kupić jako zimówki i te mi się nasunęły jako w miare sensowne do felg 17. Dla pytających czemu akurat 17 cali na zime - ze względu na hamulce.
Takie koło ma średnicę większą o 61mm względem 195/50 R15. Przekłamywania licznika nie biore pod uwage, bo jak skończe auto i będę się nudził to dorobie układ konwertujący impulsy i sobie dobiore do opon odpowiednią ich zmiane tak aby wskazywał prawidłowo.
to jakie ty masz heble że potrzebujesz aż 17"?
to jakie ty masz heble że potrzebujesz aż 17"?
Obecnie 300mm z EP3, ale docelowo będzie 305mm i zacisk Brembo 4-tłoczkowy.
Seryjna opona w VTI to 195/55/15, więc do niej należy się odnosić.
Ja bym ostrożnie podchodził do tak szerokich zimówek jakie chcesz wsadzić. Zbyt duża szerokość źle wpływa na trakcję auta w warunkach zimowych. 195 to maks wg mnie co można na zimówkę założyć.
Koniecznie sprawdź ET felg
Koniecznie sprawdź ET felg
Z tym musze poczekać, bo felgi są oddane do malowania.
Znalazłem jeszcze Dunlop SP WINTER SPORT 3D w rozmiarze 185/50 R17 i te mogą być sensownym kompromisem. Co prawda wysokość koła będzie niższa względem tego co pierwotnie planowałem ale i tak będzie to więcej o 2 cm względem koła z VTI.
to zobacz jeszcze szerokość felgi, bo 17" to chyba ma 7" a na to 185 może być za wąska
a czemu nie dasz po prostu 205/40R17? ja tak jezdze zimą i jest całkiem spoko.
btw: 305 + brembo wejdzie w 16"
a czemu nie dasz po prostu 205/40R17? ja tak jezdze zimą i jest całkiem spoko.
btw: 305 + brembo wejdzie w 16"
No jeszcze pomyśle nad tym. Na lato mam już 205/40R17, ale na zime myślałem o troche wyższym profilu. Co do 16 to do niektórych niby wejdzie, ale trzeba się naszukać konkretnych modeli. Chciałem zrobić tak, że obecne 17 wrzucić na zimówki a na lato dokupić też komplet 17 tylko już może coś z kutych, żeby z wagi felg troche urwać.
to czy wejdzie czy nie to kwestia kształtu ramion