PDA

Zobacz pełną wersję : Bujanko na boki w Civicu

mayday411
15-03-10, 23:45
Witam mam taki problem mianowicie przy prękkości 120 kmh i więcej mam wrażenie ze hondą rzuca na boki czuje to bardziej z tyłu, przód ok moge puścić kierownice i jedzie prosto, a tył to odczuwam jakby nagle bardzo mocny wiatr zawiał, nie jest to przyjemne bo czasem trzeba kierownica kontrowac. Oponki zimowe mam nowe GOOD YEAR, nie słychac jakiś stuków z tyłu, czasem tylko mam wrażenie że jest taki brzdęk jakby od spreżyny ale są całe bo sprawdzałem. Ogólnie autko jest sztywne i przy mniejszych prędkościach tego nie odczuwam. Coś kiedyś słyszałem ze to moze cukierki tylne ale nie wiem, czy ktoś miał cos podobnego??

czara
16-03-10, 07:14
brzdękiem bym sie nie przejmował bo to normalne w tym modelu ze sprężyny wydaja takie dziewki, co do cukierków bardzo prawdopodobne, wiedz na kanał i będziesz widział czy sa pęknięte. Najlepiej moim zdaniem to podjedz gdzieś na stacje diagnostyczna zapłacisz 20 zł i niech Ci sprawdza cale zawieszenie, tuleje, cukierki i amortyzatory. Zaczął bym właśnie od tego i wyeliminowywał wszystko po kolei, na pewno będzie to lepsze rozwiązanie niz zgadywanie i kupowanie czesci w ciemno w szczególności ze cukierki to nie jest mały wydatek bo zaleca sie kupno OEM. najprawdopodobniej wydaje mi sie ze to będą cukierki (mi jak pękły to miałem te same objawy) ale nie zaszkodzi sprawdzić, moze to tez byc krzywa felga z tylu przy dużych prędkościach zaczyna nia rzucać a to sie przenosi na budę.

mayday411
16-03-10, 09:45
dzieki za porady dziś jak zdąże to podjade do diagnosty nich go potrzęsie to przy okazji sprawdzę przód moze coś się już zużyło.

czara
16-03-10, 11:35
no wydaje mi sie ze to będzie najlepsze rozwiązanie niech go wrzuci na szarpaki i dobrze posprawdza :D

reXio
16-03-10, 13:21
Te szarpaki to jest pic na wode czasami.

U Ciebie obstawiam cukierki.

demonobiker
17-03-10, 14:24
sprężyny zawsze strzelają ja załatwiłem sprawe tak że na konieć sprężyny tzn na jeden zwój od dołu naciągnołem kawałek gumowego węża ogrodniczego i strzelanie ucichło,jeżdzę tak już około 1,5 roku...

mayday411
18-03-10, 10:17
Byłem na szarpakach i zawieszenie jak iz przodu tak i z tyłu jest bez luzów amorki sprawne - 67% wiec co pozostaje mi sprawdzic opony i felgi sam już nie wiem.

Xus
18-03-10, 11:42
67% to juz mozesz powoli myslec. mi tez wydawalo sie ze mialem sprawne bo tez byly po 65-70% wymienilem na nowe KYB i jest duzo lepiej

czara
18-03-10, 12:01
a cukierki dobrze Ci posprawdzali? i te duże i te małe?

teg
21-03-10, 20:49
Sprawdź górne poduszki amortyzatorów. U mnie było coś podobnego, w sumie dopiero o tym sobie przypomniałem po wymianie poduch z przodu, jak znikło :D U mnie z przodu, komplet poduch na przód w ASO 120zł.