Zobacz pełną wersję : Dymi z rury wydechowej
Witam mam takie pytanko, wydaje mi się że moja hondzia troszkę za mocno dymi z rury wydechowej, może mi ktoś napisze co może być powodem.
Dzięki.
Jak niebieski dymek to podejrzenie że silniczek ma nieszczelności i spala olej. Pierścionki, uszczelniacze, można sobie pogdybać...
Dymek nie jest niebieski wydaje mi się że jest normalny tylko dużo więcej się jego wydobywa z rury.
Może dostaje bogatsza mieszankę paliwa ( też więcej pali ) może sonda lambda.
Jak ktoś może to niech jakiś mądry się wypowie.
Hondę mam 3 tygodnie i nie wiem co to może być.
Dzięki
biały dym przy naszej aktualnej pogodzie to po prostu wilgoć w wydechu. Po przejechaniu kilkunastu km powinien w większej mierze zniknąć. Jeżeli nie bierze oleju ani spalanie nie jest ponad norme to nie ma sie czym martwić.
dokładnie.... biały dymek to norma w takich warunkach, stań na postoju po gazuj hanką i zobaczysz jak wodą pluje ;)
pozdro!
dokładnie.... biały dymek to norma w takich warunkach, stań na postoju po gazuj hanką i zobaczysz jak wodą pluje ;)
pozdro!
Jak jest dobre paliwo to nawet kropla się nie pojawi!!
Jak jest dobre paliwo to nawet kropla się nie pojawi!!
woda nie musi być zawarta w paliwie, po każdym zgaszeniu silnika ze wzgledu na różnicę temperatury między otoczeniem a rozgrzanym wydechem będzie się skraplać w układzie wydechowym
woda nie musi być zawarta w paliwie, po każdym zgaszeniu silnika ze wzgledu na różnicę temperatury między otoczeniem a rozgrzanym wydechem będzie się skraplać w układzie wydechowym
Chodzi mi o jazdę na rozgrzanym silniku. Nie raz jadę za kimś kto zostawia strugę wody za sobą, tylko się śmieję że na wodę jeździ:D Poza tym mam przetestowane na sobie, jak zaleje na orlenie to pluje wodą, jak na shellu to kropli nie widać więc coś w tym jest chyba.
Chodzi mi o jazdę na rozgrzanym silniku.
A to co innego, ale w obecnych warunkach biały dymek jest na porządku dziennym tym bardziej jak nie ma katalizatora :)
Nie raz jadę za kimś kto zostawia strugę wody za sobą, tylko się śmieję że na wodę jeździ :D Może na wodór :D
jak zaleje na orlenie to pluje wodą, jak na shellu to kropli nie widać więc coś w tym jest chyba.dlatego właśnie nigdy nie tankuję na orlenie, mam jakiś uraz do tych stacji :rolleyes:
OK dzięki za info mam nadzieje że z moją hanią wszystko będzię ok.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, naprawdę fajne forum.Pozdro dla wszystkich włascicieli HONDY
demonobiker
17-03-10, 20:25
BTW z tego co ja się orientuję to niebieski dymek to chyba jak płyn z chłodnicy spala?
a olej pali ? jak nie pali to bym sie nie przejmowal.... chyba ze oleju przybywa to moze uszczelka w co watpie
Dzięki za info, juz po sprawie to była jednak sonda, ale już wymieniona, no i spalanie znacznie spadło.Pozdro.
Niebieski dymek to olej. Biały to płyn.