Zobacz pełną wersję : Sworzeń?
Mam Vgena 3d 92r (na wtrysku):)
Mam Pytanie ponieważ od niedawna zaczeło mi strasznie skrzypiec na wybojach i jak skrecam kierownica nawet na postoju!
Czytajac inne posty stwierdzilem ze do wymiany jest sworzen.
Chciałbym sie dowiedziec ile taka naprawa mnie wyniesie razem z robocizna?
Nie jestem obeznany w tych sprawach wiec jak mozecie Panowie to napiszcie jak wygladaja ceny czesci od zawieszenia bo jak kupowałem samochod to poprzedni wlasciciel powiedzial ze tuleje sa do wymiany z tyłu.
Poszedlem do mechanika i powiedzial mi ze same tuleje wyniosa mnie 600zł a robocizna kolo 400zł
Czy takie sa ceny?:eek:
piotrstrojek
15-03-10, 16:37
Naściemniał Ci...
Sworznie dolne - jakieś 100zł - 120zł,
Sworznie górne - raczej powinno się zmieniać razem z całymi wachaczami, wszystko zalezy od jakości części, generalnie od 90zł za wachacz razem ze sworzniem do kilku stówek za oryginał. Polecane są części sygnowane 555 - ja kupowałem wachacz za 219, oczywiście da się wymienić same sworznie, wtedy jest taniej,
Wymiana - zależy gdzie pojdziesz - w najdroższym miejscu w jakim byłem chcieli 150zł za stronę, w najtańszym miejscu chcieli 50zł - ja zmieniłem sam :)
Generalnie szukaj na forum - wszystko było milion razy...
civiccoupe
15-03-10, 16:59
wymien sworzen wahacza. mam to samo do roboty. tak jak pisal piotrstrojek ok 100 przytkniesz:)
To nie jest tragicznie:D
I jeszcze jedno pytanko. Czy z taka wada moge jezdzic?
Do mechanika bede mial mozliwosc pojechania dopiero za tydziec i nie wiem czy uzywac autka?
Jeżeli tylko skrzypi a niema luzu ogromnego to możesz śmigać. Od samego skrzypienia sworzeń nie powinien wyskoczyć ze zwrotnicy.
Poza tym kilka razy czytałem w necie że jeżeli sworzeń i jego osłona jest cała to ze skrzypieniem można poradzić Sobie inaczej. Strzykawka igła i troszkę oleju chyba że masz tyle pary w łąpach że smar uda Ci się wcisnąć
Gdzie powinienem pojechac by powiedzieli mi co tak naprawde musze wymienic?
Do zwyklego mechanika?
jedz na stacje diagnostyczna i niech ci wezma auto na szarpaki. Wtedy bedzie wiadomo. Niech sprawdza przod i tyl
piotrstrojek
17-03-10, 08:17
jedz na stacje diagnostyczna i niech ci wezma auto na szarpaki. Wtedy bedzie wiadomo. Niech sprawdza przod i tyl
Druga opcja to jedziesz do warsztatu - Panowie podnoszą samochód - jeden szarpie za kółka a drugi nasłuc**** czy tam aby coś nie stuka :)
u mnie skrzeczy na postoju, skręcaniu,i wybojach :D ale nie codziennie, zazwyczaj w mroźne dni. szarpaki nie wykazały żadnych luzów ;] więc zanim coś wymienisz to sprawdź, ja też byłem w 100% pewien, że mam do wymiany dolny sworzeń bo tak się naczytałem, ale skro jest ok to może po prostu go przesmaruje.
bednar_ek35
17-03-10, 21:56
Niech nie dziwi cie taka cena,bo w Hani z jednej strony jest 8 gumotulejek czyli łącznie 16.Wymiana jest czasochłonna,wiem bo sam u siebie zmieniałem i nie zawsze wszysto da się tak szybko wybić.Jeżeli chodzi o wymiane całości to oczywiście nie trzeba wymieniać wszystkich na raz i wtedy koszt powinien być mniejszy.
Z tym cięciem to gość przesadził (wygląda że nie ma doświadczenia z Hondami tylko Golfami ;) ale jest trochę roboty.
Komplet 16 tulejek RBI (mocniejsze od NOK) dla 5.gen. zamyka się w 340 zł ... jak coś to zapraszam na PW :)
ladnie sobie krzyknal za robocizne. Mnie 3 lata temu w bylej eg skasowali 250zl z cieciem i spawaniem