Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : regulacja blosa

jasiek09
14-03-10, 22:27
Witam,na dniach włozyłem blosa zamiast tradycyjnego miksera do d15b2 i mam pytanie na temat regulacji parownika, czy śruba od biegu jałowego powinna być rozkręcona na max czy od czułosci membrany bo co innego pisze w instrukcji a co innego na forach ?poniekąd wszystko ogarnąłem tylko na pierwszych dwóch biegach mam za ubogą mieszankę do 2,5-3 tyś i nie wiem której regulacji się czepić, jako że będę miał ograniczony czas na regulację pytam tu.:confused:

Bassmaster
19-03-10, 19:49
czy śruba od biegu jałowego powinna być rozkręcona na max czy od czułosci membrany

Jeśli chodzi o parownik, to śruby od jałowych nie ruszasz w ogóle, wolne obroty regulujesz śrubą na BLOS-ie.

tylko na pierwszych dwóch biegach mam za ubogą mieszankę do 2,5-3 tyś i nie wiem której regulacji się czepić

Kiedyś już pisałem, żeby membrana parownika była na tyle luźno ustawiona (śrubą od napięcia membrany), aby gaz był zaciągany w miarę potrzeby przez BLOS-a a nie pchany do BLOS-a.
Gaz podawany jest przez BLOS-a liniowo czyli wzrasta proporcjonalnie do zwiększania obrotów.
Albo masz źle wyregulowany parownik + BLOS albo membrany w parowniku nie spełniają już swojej funkcji, czyli są zużyte.
Najlepiej najpierw jest pojechać na regulację (na analizatorze spalin), jeśli to nie pomoże to dopiero pomyśleć nad wymianą membran lub zakupem nowego parownika.