PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie lampy przednie wybrać ?????

gzawa
09-03-05, 13:42
Witam
Zastanawiam się nad wynianą przednich lamp w civicu ponieważ
strasznie słabo świecą .
Co polecacie ?????
Nówki sztuki Depo po 120 zł , czy może jakieś orginalne używki w cenach
podobnych a nawet czasem wyższych.

Pozdrawiam
Gzawa

baza
09-03-05, 15:59
Dozbieraj i załóż sobie projektory.
Nawet nowe zwykłe światła będziesz miał cienki.

gzawa
09-03-05, 16:28
Witam
sugerujesz projektory np. takie
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=43287446

troszkę za duży wydatek , no i bedzie problem jak sie zaliczy dzwonka i 1 lampę szlak trafi :sad:

pozdrw

Octane
09-03-05, 16:52
Ale prokjektory wcale nie swieca lepiej ;)
A jak chcesz oryginały to ja mam do sprzedania. bo zaolozone mam wlasnie projektory!

TheMc
09-03-05, 17:11
To ja moze podczepie sie pod temat: Pamietam ze kiedys chyba jeszcze na starym forum ktos zapodal linka jak przerobic projektory aby swiecily jak europejskie swiatla (chodzi mi o to zeby po bokach swiecily pod kontem) czy ktos moze wie gdzie to znalesc?

carlose
09-03-05, 19:01
zgłoś się do Wombata, pamiętam że to on kiedyś takie tematy poruszał.
Ale ja bym proponował przerobić na xenony (na allegro za 500zł są takie zestawy) :D

troszkę za duży wydatek , no i bedzie problem jak sie zaliczy dzwonka i 1 lampę szlak trafi
cena za te lampy które pokazałeś jest całkiem całkiem. Jeszcze jakiś okres temu soczewki były naprawde w kosmicznych cenach :)

zygfryd
09-03-05, 19:30
Jak ci słabo świecą to sobie kup lepsze żarówki :x

TheMc
09-03-05, 20:59
Dzieki Carlose wlasnie znalazlem :) . A co do xenonow - to czy kto kolwiek z was przerabial projektory na xenony? Zastanawia mnie tez czy trudno samemu wmontowac spryskiwacze do reflektorow. Czy niewystarczylo by kupic dowolny zestaw spryskiwaczy od dowolnego samochodu ze szrotu? Nie wiec pytam

Pati
09-03-05, 21:49
to nie jest kwestia tylko spryskiwacza. taki ksenon w badziewnej soczewce bedzie badziewnie swiecil. najlepiej by bylo jesli juz, przelozyc soczewki np. z audi tt.
po prostu pogodz sie z tym, ze ta lampa nie jest jakims monsterem nocy i tyle...

Lord_ZED
10-03-05, 13:40
Albo kup odrazu z usy xenonówki za kosmiczną cene.
Ja jak zmieniłem ze starych świateł na nowe odrazu poczułem/zobaczyłem rożnice. Bielsze światło i jaśniejsze :).
Ale niema jak projektory. Nie muszą świecić lepiej wystarczy że lepiej wygladają 8) .

LIO
10-03-05, 17:13
koleszka wsadzil do Golfiny II z Rallyfrontem soczewki bixenonowe, ale to juz spory wydatek

Toms
10-03-05, 21:12
no oprocz samych spryskiwaczy trzeba zalozyc wysokocisnieniowa pompe ale sa na allegro.

TheMc
10-03-05, 22:13
A czy jeszcze nie musi byc elektryczna regulacja lamp zeby juz wszystko bylo zgodnie z przepisami?

wojtrek
11-03-05, 02:17
koledzy :)
ja mam taką kwestię.. chcialbym miec w swojej EG9 ksenony, bo chce widziec w nocy i ogolnie w ciezkich warunkach. zarowki mam dobre, tez sie zastanawialem nad nowymi lampami zwyklymi, ale ksenonow to i tak nie pobije. wiem, ze nie jest milo byc oslepianym, tym bardziej przez ksenony, wiec chcialbym jak juz to zrobic to tak by innym nie walic po oczach.

taki mam plan, powiedzcie czy OK:
1. kupienie z ebaya lamp z soczewkami
2. wymiana soczewek na nasze europejskie, jakies dobre
3. wsadzenie takiego zestawu xenon z allegro, co to sie widzi po pareset zł
4. spryskiwacze na reflektory
5. samopoziomowanie - tu mysle, ze mimo tego ze powinienem miec, to i tak zakladam, ze moje lampy chocby byly nie wiem jak dobrze zrobione to przegladu nie przejdą, wiec olewam ten punkt, bo jak jade w wiecej osob/lub z pelnym bagaznikiem, to sobie koryguje poziom swiecenia i tak, wiec oslepiac nie bede. wg mnie samopoziomowanie mozna olać, oczywisce jak sie pamieta zeby obnizyc poziom swiecenia jak trzeba.

jak tak zrobie to:
1. czy bede widzial o wiele wiecej niz teraz?
2. czy moge byc spokojny ze nie oslepiam jadacych z naprzeciwka i ze sie nikt we mnie z tej okazji nie wpieprzy ani sam w row nie wjedzie?

Pati
11-03-05, 14:27
kupic soczewki z ebaya. przelozyc soczewki xenonowe z jakiegos innego samochodu - kupic lampy xenonowe kompletne ze wszystkim, rozebrac i wpasowac w plastik kupiony z ebaya.
bedziesz widzial wiecej, ale nie ma gwarancji, ze nie bedziesz oslepial innych.

Lord_ZED
11-03-05, 15:11
Albo żarówki 100W :D te najepiej biją :twisted: Zwłaszcza po oczach innych kierowców :evil: .
Dresiki w golfach takie lubią :D.
Mysle że tak jak to wymyśliłeś powinno byc fajnie ale podliczając.
Koło 200$ lampy + koło 500 zł to już 1100. Do tego dłubanie troche drogo mi się widzi. I dalej nie będzie 100% legal :(.
Ale rób jak chcesz.

wojtrek
11-03-05, 15:34
no wiem, tanio nie jest :(
a moze przerabiac oem reflektory na soczewki...? nie jestem pewien czy to mozliwe, chyba tak, ale czy ma sens?
po prostu denerwuje mnie, ze szczegolnie jak jest ciemno i deszcz to NIC nie widze, zalosne...

no nic, moze zainwestuje w nowe lampy po prostu, 120zł sztuka nie brzmi zle, a jakas poprawa powinna byc...

jak ktoś ma jakis pomysł to zapraszam... szkoda, ze nie bylo EG z xenonami, to by ulatwilo sporo :D

Toms
11-03-05, 18:12
A czy ktos widzial takie zarowki ,jak one sie spisuja, bo wyglad maja lepszy niz osram diadem. Ja osobiscie musze wymienic te pomaranczowe. Co o tym myslicie bo chyba zamowie cena oki, sa niemieckie maja normy wiec chyba gitarka?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=44651143

majchas
03-08-08, 16:54
nie chce zakladac nowego tematu wiec napisze tu:
takie szybkie pytanie do wszystkich, ktorzy zmieniali lampy w civicach na np. soczewkowe sonara, czy polepszyla sie choc troche widocznosc, czy nie za bardzo jest sens inwestowac w lampy? nie chce zmieniac lampy tylko dlatego, ze ladnie wyglada...

Infi
04-08-08, 00:02
nie wiem jak na innych firmach ale wszystkie osoby ktore znam i maja soczewki SONAR (w tym tez i ja) potwierdza ze widocznosc jest o wiele lepsza.

majchas
06-08-08, 00:42
a moze ktos jeszcze sie wypowie?

jeszcze jedno pytanko, jak to jest z ta homologacja? np te lampy:
http://moto.allegro.pl/item411100041_reflektory_ang_eyes_honda_civic_92_9 5r_homologacja.html

niby maja homologacje, ale gdzies kiedys czytalem ze niektore 'homologacje' dotyczna tylko np. instalacj elektrycznej samej lampy a nie swiatla... jak to jest z tymi?