Zobacz pełną wersję : silnik sie grzeje
witam wszystkich jestem tu nowy i juz potrzebuje waszej pomocy.
straszni mi sie silnik grzeje.
jak jade gdzies dalej wystarczy 20 kilometrow zaraz mam maksimum i musze stawac przynajmniej 2 razy.
Dzisiaj jak mialem ok 3/4 wskaznika temeratury sprawdzilem i gorny waz byl cieply
a ten na dole byl zimny.
Dodam ze jeszcze nigdy mi sie wiatrak nie wlaczyl.
Co obstawiacie czy to moze byc terostat czy moze cos innego prosze o pomoc z gory dziekuje
RobertSz1981
13-03-10, 13:02
A plynu Ci nie ubywa?
Możliwe że masz czujnik załączania wiatraka walnięty...zerknij tak jak Robert napisał czy Ci płyn nieubywa nigdzie...
nie ubywa plynu jest caly czas ten sam poziom
jak jak to jest z tymi wezami jak jest wysoka temperatura to czy ten drugi waz co jest nizej nie powinien byc tez cieply.
Myslalem ze moze termostat jest walniety i poprostu sie wogole nie otwiera.
damian7444
13-03-10, 13:39
zobacz jak sie nagrzeje silnik czy masz obydwa weze cieple ten na gorze i ten na dole chlodnicy. jak mowisz ze wiatrak ci sie nie wlaczyl i ci sie tak grzeje to moze termostat nie puszcza. jak bd mial gorny waz goracy a dolny jest zimny to na 100% termostat do wymiany. wtady masz tzw maly obieg i dlatego ci sie tak grzeje:)
Muzyk-Grzes
13-03-10, 13:41
Posprawdzaj bezpieczniki bo może ten od wentylatora sie przepalił ,albo przekaźnik. Jeśli to czujnik temp. to samodiagnostyka powinna wykazać.
wlasnie tak mam gorny cieply a ten na dole zimny.Wiec to chyba termostat.
i przez to tez sie wiatrak nie wlacza bo przeciez czujnik wiatraka jest za termostatem a jak on nie puszcza plynu to wtedy nie ma tej odpowiedniej tem zeby puscic wiatrak
a mam jeszcze pytanie mam honde z 97 roku silnik 1.4 90KM niby ta angielska wersja i tu moja prosba jakie ma oznaczenie ten silnik potrzebuje do kupna termostatu
damian7444
13-03-10, 13:53
dokladnie musi byc duzy obieg zeby sie wiatrak wl. obydwa wezne musza byc gorace. bo tak jak mowisz czujnik wiatraka jest za termostatem. i nie ma co tylko wymieniaj termostat i bd wszystko gralo :D pozniej dobze odpowietrzyc i ma byc ;)
oznaczenie silnika bd mial pod maska kolo akumulatora bd taka tablicza i bd tam pisala D14.. i moze byc d14a2 albo inaczej
ok dziekuje wam za pomoc pozdrawiam