PDA

Zobacz pełną wersję : silnik sie grzeje

daroa85
13-03-10, 12:53
witam wszystkich jestem tu nowy i juz potrzebuje waszej pomocy.
straszni mi sie silnik grzeje.
jak jade gdzies dalej wystarczy 20 kilometrow zaraz mam maksimum i musze stawac przynajmniej 2 razy.
Dzisiaj jak mialem ok 3/4 wskaznika temeratury sprawdzilem i gorny waz byl cieply
a ten na dole byl zimny.
Dodam ze jeszcze nigdy mi sie wiatrak nie wlaczyl.
Co obstawiacie czy to moze byc terostat czy moze cos innego prosze o pomoc z gory dziekuje

RobertSz1981
13-03-10, 13:02
A plynu Ci nie ubywa?

CroX
13-03-10, 13:13
Możliwe że masz czujnik załączania wiatraka walnięty...zerknij tak jak Robert napisał czy Ci płyn nieubywa nigdzie...

daroa85
13-03-10, 13:17
nie ubywa plynu jest caly czas ten sam poziom
jak jak to jest z tymi wezami jak jest wysoka temperatura to czy ten drugi waz co jest nizej nie powinien byc tez cieply.
Myslalem ze moze termostat jest walniety i poprostu sie wogole nie otwiera.

damian7444
13-03-10, 13:39
zobacz jak sie nagrzeje silnik czy masz obydwa weze cieple ten na gorze i ten na dole chlodnicy. jak mowisz ze wiatrak ci sie nie wlaczyl i ci sie tak grzeje to moze termostat nie puszcza. jak bd mial gorny waz goracy a dolny jest zimny to na 100% termostat do wymiany. wtady masz tzw maly obieg i dlatego ci sie tak grzeje:)

Muzyk-Grzes
13-03-10, 13:41
Posprawdzaj bezpieczniki bo może ten od wentylatora sie przepalił ,albo przekaźnik. Jeśli to czujnik temp. to samodiagnostyka powinna wykazać.

daroa85
13-03-10, 13:45
wlasnie tak mam gorny cieply a ten na dole zimny.Wiec to chyba termostat.
i przez to tez sie wiatrak nie wlacza bo przeciez czujnik wiatraka jest za termostatem a jak on nie puszcza plynu to wtedy nie ma tej odpowiedniej tem zeby puscic wiatrak
a mam jeszcze pytanie mam honde z 97 roku silnik 1.4 90KM niby ta angielska wersja i tu moja prosba jakie ma oznaczenie ten silnik potrzebuje do kupna termostatu

damian7444
13-03-10, 13:53
dokladnie musi byc duzy obieg zeby sie wiatrak wl. obydwa wezne musza byc gorace. bo tak jak mowisz czujnik wiatraka jest za termostatem. i nie ma co tylko wymieniaj termostat i bd wszystko gralo :D pozniej dobze odpowietrzyc i ma byc ;)

oznaczenie silnika bd mial pod maska kolo akumulatora bd taka tablicza i bd tam pisala D14.. i moze byc d14a2 albo inaczej

daroa85
13-03-10, 13:56
ok dziekuje wam za pomoc pozdrawiam