Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : check engine a błędy samodiagnostyki

macieks
12-03-10, 22:32
Sorry za może głupie pytanie ale czy jeżeli lampka check engine się nie pali to znaczy że komp nie odczytuje błędów? Inaczej, czy samodiagnostyka może wskazać jakies błędy jesli check gaśnie jak należy? Autko (MB6) jeździ normalnie ale z ciekawości chciałem zrobić samodiagnostykę tylko nie wiem czy jest sens dokopywać się do złącza.

Dobraku
13-03-10, 07:22
Sorry za może głupie pytanie ale czy jeżeli lampka check engine się nie pali to znaczy że komp nie odczytuje błędów? Inaczej, czy samodiagnostyka może wskazać jakies błędy jesli check gaśnie jak należy? Autko (MB6) jeździ normalnie ale z ciekawości chciałem zrobić samodiagnostykę tylko nie wiem czy jest sens dokopywać się do złącza.

Przyznam że w hondzie nie próbowałem. Wiem natomiast, że jak u siostry po zakupie auta ( był to peugeot 106 ) mimo, że check gasł a auto dobrze jeździło komp pokazał jakieś błędy. Kosmetyczne juz sam nie pamiętam, jak je skasowałem to juz drugi raz ich nie było .

czapaja
13-03-10, 10:43
Komp może pokazać błędy, nawet jeśli check gasnie po starcie i nie zapala się w trakcie jazdy.

reXio
13-03-10, 10:52
Jesli check sie zapala po przekreceniu kluczyka i gasnie po kilku sekundach nie szukaj dziury w calym. Jak cos auto bedzie bolec to dostaniesz zolta lampka po oczach.

Czasem gazownicy wyciagaja zarowke z checka bo sobie poradzic z lamda nie potrafia - to jest skrajne kur... !!!

macieks
13-03-10, 11:15
Wiem, że to taka trochę rozmowa o niczym ale chce mieć wszystko cacy w aucie i zastanawiałem się czy są błędy które nie powodują zapalenia się check'a. Wymacam to pod schowkiem czy trzeba go wykręcić?