Zaloguj się

Zobacz pełn± wersję : d13b2 problem

sebapl88
12-03-10, 20:50
Panowie moje d13 znów robi mi problemy :( zrobiłem dzi¶ trasę do Legnicy auto normalnie odpalało jeĽdziłem jeszcze dzi¶ po Głogowie też było wszystko ok jaka¶ godz temu wyjechałem do sklepu zgasiłem jak wróciłem auto nie chce odpalić :( kręcić normalnie ale nie odpala co to mogło by być ? przydatne było by gdyby kto¶ mi powiedział gdzie jest filtr paliwa :(

Infi
12-03-10, 22:52
filt paliwa w d13b2 jest obok baku paliwa pod samochodem, pod taka czarna plastikowa oslona wielkosci 2 paczek zapalek.

kaaliber
12-03-10, 23:28
sprawdz czy jest iskra. bo w D13B2 często siadaj± aparaty zapłonowe;/

Skoti
12-03-10, 23:48
fakt. aparaty lubia tam sypać tak jak w D15b2.

sebapl88
13-03-10, 13:06
a więc tak pojechałem po auto bo chciałem je ¶ci±gn±ć na lince. ale mówię odpalę je najpierw okazało się że za 1 razem odpaliło z tego co się dowiedziałem że może to być aparat zapłonowy ? po nagrzaniu się silnika kręci ale nie odpala ? hmm

Muzyk-Grzes
13-03-10, 13:37
Może się faktycznie filtr paliwa przytkał jakim¶ syfem.

sebapl88
13-03-10, 15:19
Może się faktycznie filtr paliwa przytkał jakim¶ syfem. co do filtra zakupiłem 8 zł szt. wymieniłem dowiedziałem się gdzie jest filtr przy okazji hehe, ze starego filtra wylałem troszkę benzyny a zaraz po wyleciało tak jak by błoto rozwodnione:/ jak na razie jest wszystko ok

fakt. aparaty lubia tam sypać tak jak w D15b2. jakie¶ 2 3 miesi±ce temu w aparacie były wymieniane szczotki bo też był problem z odpalaniem :/

Muzyk-Grzes
13-03-10, 17:53
Szczotki? w aparacie zapłonowym? czy raczej palec i kopułka. Chyba że szczotki w rozruszniku.....

sebapl88
13-03-10, 18:01
Chyba że szczotki w rozruszniku.....oo widzisz dobrze mówisz :p nie znam się za bardzo na silnikach hehe :p jak jeste¶ taki miły to już który¶ raz słyszę palec cóż to takiego ?

Muzyk-Grzes
13-03-10, 18:12
W kopułce aparatu sa takie 4 styki do których jest doprowadzane napięcie (na iskrę) poprzez palec rozdzielacza. Wygl±da to mniej więcej tak. Jak silnik sie kręci to podł±czony do wałka rozrz±du aparat kręci palcem rozdzielacza a ten podaje napięcie na zworki w kopułce. W jednym obrocie palec dotyka 4 zworek dla każdego z 4 cylindrów. Je¶li ,który¶ z kabli jest przerwany lub palec albo kopułka zużyte to silnik nie pracuje jak trzeba bo iskra albo jest "za słaba" albo w ogóle jej brak.

sebapl88
14-03-10, 21:22
po wymianie filtra paliwa dzi¶ było wszystko na razie ok mam nadzieję że to było to :) dzięki za udzielone podpowiedzi :)