Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gorący problem z.... no właśnie z czym ?

Zapa
22-08-06, 10:52
Witam serdecznie.

Mam duży problem z układem chłodzenia.

Jechałem sobie do niemiec, przed granicą był korek, i nagle zaczeła mi rosnąc temperatura. Posuwałem się*powoli i urosła prawie pod czerwoną*kreskę. Ale w monecie gdy się*pomału przesuwałem zaczeła spadać. Gdy śmigałem na trasie wszytko było ok, szybko wróciła do normy.

Teraz jak jeźdze po mieście to znowu zaczyna szybko rosnąc pod czerwoną*kreske. I teraz opis problemu. Wskazówka bardzo szybko się*przesówa - jak jadę to szybko spada, jak stane w korku to szybko rośnie.

Wentylator czasami się załączy, płyny w chłodnicy są*ok.

Co to może być ? termostat? chłodnica ? ( wycieka mi troszeczke płyn z chłodnicy , nie wiem skąd ale na bierząco uzupełniam i jest stan cały czas )

Proszę*o pomoc :)

Pozdrawiam

tomekk
22-08-06, 11:06
Możliwe, że termostat nie otwiera się do końca - zmień i zobacz, koszta w zasadzie niewielkie.
Przyjrzyj się też dokładnie chłodnicy - może jest mocno zapchana, albo podziurawiona i najzwyczajniej nie wydala.
Sprawdź też, czy wentylator się załącza - powinien to zrobić zanim wskazówka ruszy powyżej swojego nominalnego położenia. Jeśli nie, to zmień czujnik załączania wenta.
A jeśli to wszystko nie pomoże, to może to oznaczać, że uszczelka pod głowicą jest do zrobienia.
A poza tym to poczytaj sobie archiwum, bo podobnych tematów było już całkiem sporo.

marksimus
22-08-06, 21:30
miałem to samo w swoim poprzednim civ 1.5 Vg. w korku w Zegrzu - kierunek mazury :?
dobrze ze w serocku mam kumpla - maniaka wszelkich samonapraw bo mi to by sie nie chciało kombinować :razz:
w moim przypadku sprawa była trywialna - nie zawsze załączal sie wentylator chłodnicy
winien temu był przekaznik który jest w skrzynce bezpieczników pod maską (a własciwie zaśniedziłe styki :P )
przekaźnik wbrew ogledzinom wstepnym :shock: daje sie rozebrac - i wystarczy przetrzec drobniutkim (wodnym) papierem sciernym elektrody (te w obudowie przekaźnika oczywiście, którymi steruje elektromagnes) 8)

Zapa
23-08-06, 10:12
Niestety ta opcja odpada.

Wentylator spiołem na krótko tak zeby chodził non stop. Temperatura i tak rośnie :(

Auto jest u mechankia, bede niedługo wiedział co jest