Zobacz pełną wersję : końcówki drążków
witam,mam takie pytanie jakie są objawy zuzytych juz końcuwek drążków,dzieki za pomoc
piotrstrojek
11-03-10, 18:48
Popraw temat bo aż oczy bolą...
Skręcasz koła na maxa w jedną stronę tak żebyś miał łatwy dostęp, łapiesz za końcówkę przy samym sworzniu wchodzącym do zwrotnicy. Kolega przy kierownicy delikatnie ruszą nią w jedną i w drugą stronę - jak będą zużyte poczujesz luzy :)
Również słychać jak "wali" z przodu na nierównościach nawet jak ledwo się toczysz, myślisz że to zawieszenie a to końcówki drążków, żywotność oryginalnych u mnie - jakieś 80 tys km, kupowałem 555, zesaw kosztuje koło 90-100 zł, następna stówka albo i więcej wymiana i zbieżność
maxpiotrek
13-03-10, 10:04
tez musze to zrobić bo po zimie wytłukło troche hanke i trzeba bedzie sprawdzic co sie dzieje
Firma 555 jest dobrym zamienikiem i 80tyś na polskich drogach to dobry wynik.Często jest tak jak są wypracowane końcówki to przy hamowaniu czuć jak trzęsie kierownicą.
Po każdej wymianie takiego elementu z układu kierowniczego ustawić zbieżność,dużo osób liczy ile obrotów zrobił końcówką do wykręcenia i póżniej ją wkręca i liczy.Ale może być różnica w długości końcówki.
Zła zbieżność to wydatek na opony.
jak podniesiesz hanke i poruszasz kołem lewo-prawo to też poczujesz co jest wybite.. czy drążek czy końcówka. ja kupiłem ostatnio YAMATO i jestem zadowolony:D
rosiniak99
14-03-10, 11:44
jak podniesiesz hanke i poruszasz kołem lewo-prawo to też poczujesz co jest wybite..
dokładnie tak jest i czuć to w rękach a najlepiej poczujesz jak ktoś będzie ruszał kołem a ty końcówkę w dłoń ;)
dokładnie tak jest i czuć to w rękach a najlepiej poczujesz jak ktoś będzie ruszał kołem a ty końcówkę w dłoń ;)
końcówkę drążka ma się rozumieć hahahaha:D (bez skojarzeń) :)
wymieniać parami ? czy jeśli jedna walnięta to tylko jedną ?
piotrstrojek
16-03-10, 20:32
Ja bym wymienił obie - oczywiście możesz jedną jak Ci szkoda kasy, ale wg. mnie powinno się dwie. Koszt nie jest wielki, za naprawdę markowe zapłacisz ze 150zł - wymienisz sam oszczędzając z 50zł i pojedziesz na zbiezność - jakieś od 70 do 110zł...
A czy zużyte końcówki drążków objawiają się także stukaniem przy kręceniu kierownicą? Czy może to być coś innego?
rosiniak99
17-03-10, 21:07
u mnie stukanie przy skręcaniu było objawem zużycia przegubów
Chodzi mi o energiczne kręcenie kierownicą lewo-prawo na postoju.
może to być wina drążków, może to być wina końcówek, a w najgorszym przypadku to luz na przekładni kierowniczej. jak podniesiesz auto to wszystko sprawdzisz i bd wiedział:D
wymieniać parami ? czy jeśli jedna walnięta to tylko jedną ?
Wymień odrazu oba, bo jak za chwile padnie drugi to będziesz kolejny raz płacił za zbieżność.
TomekKujawiak
05-02-11, 00:01
witam patrzac na allegro spotkałem końcówki FIRMY NIPPARTS co o tym myslicie?
http://allegro.pl/koncowka-kierownicza-honda-civic-lewa-i1418012814.html
ja zalozylem nippartsa i nie narzekam jak narazie. Wyjdzie w czasie. Choc tutaj cena atrakcyjna,bo ja motoryzacyjnym placilem cos kolo 60zł/szt
TomekKujawiak
07-02-11, 22:55
Witam
Kupiłem NIPPARTS i mam nadzieje ze bedzie ok.
Pozdrawiam