Zobacz pełną wersję : Błąd 65?????
Jakiś czas temu zaświecił mi sie check, wczoraj zrobiłem z kolegą samodiagnostykę i jeśli wszystko zostało odczytane prawidłowo to wyszedł bład 65, 6 długich, 5 krótkich, przerwa i od nowa.
Mógłbym prosić o pomoc czego ten błąd się tyczy? silnik d14z2, polift 3D VIgen.
Rozumiem to jedyna opcja?
nie, druga opcja to jazda ze świecącą sie kontrolka check engine....
ja jeżdżę ze świecącą się kontrolką od sierpnia i nie odczuwam jakiś skutków ubocznych nawet już mi nie przeszkadza. A pali się bo zamiast kata mam tłumik przelotowy a sonda wkręcona jest w niego.
W sumie jeżdże z tym już trzeci miesiąc i problemu nie ma, ale jednak irytuje ta kontrolka..
Nie wiem czy nie szarpne się na nową sondę, skoro to jedyne wyjście z sytuacji..
a może po prostu ci katalizator padł a nie sonda? Chyba że już kata nie masz w masz dajmy na to tłumik?U mnie wywala błąd bo kat poleciał
Katalizator mam właśnie, możliwe że padł, nie wiem ciężko stwierdzić..
to jest blad ogrzewania sondy a nie blad usterki katalizatora
trochę odgrzebie kotleta.. ale właśnie zlikwidowałem u siebie błąd numer 65..i nie prawda, że to nie jest związane z katalizatorem.. wymieniłem sondę tak jak radzono na forum, ,,,niestety nie przyniosło to żadnego skutku..wreszcie kupiłem używany katalizator, niestety bez miejsca na sondę (podziękowania dla x-tygrysek-x), wyciąłem miejsce na sondę ze starego kata i wspawałem w nowy..wkręciłem sondę - błąd usunięty..:D sprawdziłem przy okazji działanie starej sondy.. stara sonda tez sprawna..:] W moim przypadku, okazało się, że przyczyną usterki był wypalony katalizator, a nie niesprawna grzałka 2 sondy..:] mam nadzieję, ze komuś moje doświadczenie pomoże...mi walka z tym błędem zajęła kilka miesięcy..:D, ale wreszcie się udało..
mozna zrobic emulator drugiej sondy, tez powinno pomoc