Zobacz pełną wersję : B16A2 vs B18C4
Witam,mam Civica EJ9 i chodzi mi po głowie swap na ktoryś z tych silniczków..Przy B16A2 nie trzeba nic kombinowac ponieważ łapy wszystko pasuje,a jak sytuacja wyglada w przypadku B18,łapy pasuja?Trzeba coś dorabiać kombinować?Cenowo jest róznica ,rzekomo C4 jest bardziej rozwojowy niż B2?Niech sie wypowiedza specjalisci;)
Misiekemeryt160
10-03-10, 18:50
pasuje i jeden i drugi. to nie jest problemem. b18 ma te 200cm3 wiecej juz na starcie zarówno jeden jak i drugi to dobre silniki
Yyyy ani przy jednym ani przy drugim nie wszystkie łapy z EJ9 nie pasują. Pod względem swapa to przeróbki pod b16 i b18 są identyczne.
Przy b18 jest skrzynia z LSD przy B16 krótsze przełożenia jak dobrze pamiętam. Lepiej B18 - więcej momentu na starcie a nie wiele droższy jest ( ok. 500zł ).
B16 trochę lżejszy i mniej paliwo żerny...kwestia czego szukasz B18 bardziej wyczynowy.
kristico86
10-03-10, 20:42
w b16 szybko lecą synchro od skrzyni od zmieniania biegów na wysokich obrotach..a b18 dużo lepiej jedzie od dołu a wyżej to już wiadomo:D
moim daniem ważne by silnik nie był zajeżdżony:)
ps b18 wcAle dużo więcej nie pali nawet od d16z6 po modach:)
A powiedzcie mi,majac caly SWAP czyli ,półoski,skrzynia,komputer,silnik czyli ogolem wszystko to co potrzebuje na swapa B18C4,czy oprocz tego potrzebuje jeszcze jakies dodatkowe rzeczy?łapy czy cos takiego?
Tylna łapa do wymiany/przerobienia a ta od strony rozrządu do kupienia jak dobrze pamiętam.
lepiej kupic nowe niż rzeźbic , przygotuj się na zabawy z wiązkami, z c4 łatwiej wystrugac 180 hp niż z b16
B16 trochę lżejszy i mniej paliwo żerny...kwestia czego szukasz B18 bardziej wyczynowy.
B18 bardziej wyczynowy? No prosze Cie :D
Słowo "wyczynowy" powinno być zastąpione słowem "rozwojowy". Wyczynowy to on nie jest :)
skolopendra
12-03-10, 17:02
z c4 łatwiej wystrugac 180 hp
strugać nic nie potrzeba :D zaraz po swapie na seryjnym kompie miałem 182KM
totalna seria na stockowych kolektorach? zacznij grac w totka :D
skolopendra jak to mozliwe? ;P jak seria to 169km :> z tego co ja wiem to tylko tylnia lapa od ek4 jest potrzebna do swapa b18c4 do budy ej9, sam w tym miesiacu szykuje sie na taki swap tylko czekam na dawce :)
skolopendra
13-03-10, 16:18
totalna seria na stockowych kolektorach?
tak .oczywiście z dobrym dolotem i przelotem
w sumie ja na seryjnym ssącym z dobrym wydechem i dolotem zrobilem 14,4 na cwiartke wiec tez powinno byc w okolicach 180hp, zdrowe c4 robią robote,
skolopendra u Ciebie teraz jest T ? zmieniales ssaka?
to mi na hamowni z dolotem ze zderzaka i przelotem w b16a2 wyszlo 180 :)
Słowo "wyczynowy" powinno być zastąpione słowem "rozwojowy". Wyczynowy to on nie jest :)
Właściwie to chodziło mi właśnie o słowo rozwojowy ...masz racje wyczynowy to złe słowo:P
Właściwie to chodziło mi właśnie o słowo rozwojowy ...masz racje wyczynowy to złe słowo:P
Rozwojowy czyli Masz wieksze zaplecze ze tak powiem ... jeszcze wyciśniesz troszke więcej niż z B16
Ja mam pytanie odnośnie przełożenia Bo zakupiłem słupek B18 I szukam krótkiego przełożenia ze szperą ... Dorwę skrzynie B16 ze szperą?? czy przełozyć z B18 trzeba??
I pytanie odnośnie ITB Czy da sie na takim dolocie jeździc na codzien??
Łatwiej będzie ci przełożyć z B18 niż znaleźć zeszperowaną od B16
skrzyni szukaj z b18c6, arvid ma chyba na sprzedaż. Zależy jak zrobione itb.
Zależy jak zrobione itb.
A To zalezy to w sęse ze mam coś do wyboru ?? Firma ITB To JENVAY I pytanie ile takie ITB mi daje ...
Powiedzmy chce jeździc tym na coidzien a W niedziele wyjechac na tor i sie pościgac
A co Do szpery wydaje ona odgłos taki typowy szperą rajdowym ??
Interesuje mnie krótkie przełozenie nie zalezy mi zeby autjko cislo 220/h moze byc 180 ale ma sie napedzac
Misiekemeryt160
16-03-10, 09:30
Interesuje mnie krótkie przełozenie nie zalezy mi zeby autjko cislo 220/h moze byc 180 ale ma sie napedzac
jakbys mial tak krótkie przełożenie to wtedy byś zrozumiał że im kt=rócej tym nie zawsze znaczy lepiej....
No rozumiem na ten przykład podam ci start z tychów kumpla który jechał B16A2 I takie napedzanie mi sie podoba
http://www.youtube.com/watch?v=vEiIYmDYewo&feature=related
Czy przy B18 na skrzyni B16 uzyskam dobry efekt??
JAk jest z kwestią tego ITB?? Jakich przyrostów mogę sie spodziewac i czy da sie jeździc z tym na codzien ??
do "skrzyni b16" :) potrzebujesz szpery. Na ITB normalnie jeździsz dd z jakimś air boxem, kwestia tylko jaki kit kupisz/ile części będziesz musiał dorobić do niego.
do "skrzyni b16" potrzebujesz szpery. Na ITB normalnie jeździsz dd z jakimś air boxem, kwestia tylko jaki kit kupisz/ile części będziesz musiał dorobić do niego.
No tak w sumie w zestawie nie ma żadnego air boxa ale mocowania na niego sa to sie dorobi jakis ...
Kit jest kompletny ma wszystko tylko zostaje kwestia komputera i wystrojenia
jakich przyrostów moge się spodziewac na ITB co mi to da ...
jeżeli chcesz kupić ten kit który jest na stronie producenta jenvey to brakuje nie tylko airboxa. Zobacz sobie tutaj http://www.jhm.com.pl/forum/viewtopic.php?f=7&t=8&start=480 Furia właśnie kończy aplikacje ITB do ITRa.
Dokłądnie od Tomsona z Krakowa bo mam blisko do nich ... Widze temat bede sie z nim kontaktowac ...