PDA

Zobacz pełną wersję : Co zrobic z odbitym lakierem?

can
10-03-10, 00:06
Panowie radzcie....

ze 3 tygodnie temu na parkingu facet obok mnie odbił mi drzwiami lakier w taki sposób, że na boku (w coupe) mam długo na 2 cm i wysoko na 1cm zdarty do gołej blachy lakier.

Najlepszy wałek jest taki, że w tym kraju nie znają innego środka niż sól, i po 3 tygodniach to odbicie jest już rude od rdzy; boje sie ze to sie nie skonczy dobrze.

Jak to teraz zrobic, nie dam całego elementu do lakierowania bo w tym przypadku to jest cała buda (bo to coupe), ma ktos jakis *****isty patent na cos takiego?

demonobiker
10-03-10, 01:42
wpierdziel gosciowi który ci ibil i malowanie na jego koszt :D
a tak na poważnie to dobry lakiernik zaszlifuje ci miejsce rdzy do golej blachy, naloży nowy lakier, spoleruje i prawie nie bedzie widać będzie prawie idealnie wiem co mówie bo miałem tak samo robione lakier nakładany tylko w miejscu uszkodzenia.odcień lakieru miałem dobierany w taki sposób iż zostawiłem facetowi w sklepie gdzie miaszaja lakiery klapke od wlewu paliwa i dorobił mi idealny odcień(wiadomo lakier z czasem płowieje) za 100ml zapłaciłem 7 zl ;)potem nałożenie polerka dobrym preparatem i powierzchnia równiótka i niemalże idealna a koszt zabiegu u lakiernika 30zl;)

dzialos82
10-03-10, 11:20
......a nałożenie za pomocą czego?pędzelka???

demonobiker
11-03-10, 00:58
koleś mi nakładał drewnianym patyczkiem

NuNeK
11-03-10, 01:19
zależy jaki masz kolor auta ... w którym miejscu jest te odbicie lakieru ?? jeżeli gdzieś u dołu auta to żaden problem dobry lakiernik zgubi kolor i nie bedzie malował pół samochodu tylko dane miejsce i okolice odbicia, potem spoleruje nie będzie znaku ... samemu to robiąc to ciężka sprawa jeżeli nie masz pojęcia o malowaniu auta

CzesiOo
11-03-10, 07:59
Mam podobny problem ze zderzakiem... a dokładniej mówiąc 3 cm ubytek. Nie chce malować całego zderzaka bo na pewno będzie widać różnice w odcieniu. Czy faktycznie po pomalowaniu świeżym lakierem i spolerowaniu tego miejsca nie będzie widać różnicy ?

bladyjg
13-03-10, 11:41
ja ostatnio u siebie robilem podobne poprawki lakiernicze , otoz mialem w okolicach srodkowego slupka przy drzwniach pekniecie lakieru i tez juz kreska zaczynala sie robic ruda, pojechalem do lakiernika dobral mi bardzo dobrze kolor i zrobil mi to punktowo ze obeszlo sie bez malowania calego elementu, a roznicy zadnej nie widac a nadmieniam iz jest to kolor srebrny wiec powinno widac, jednakze u mnie nie widac

demonobiker
14-03-10, 00:20
Mam podobny problem ze zderzakiem... a dokładniej mówiąc 3 cm ubytek. Nie chce malować całego zderzaka bo na pewno będzie widać różnice w odcieniu. Czy faktycznie po pomalowaniu świeżym lakierem i spolerowaniu tego miejsca nie będzie widać różnicy ?

odcień lakieru miałem dobierany w taki sposób iż zostawiłem facetowi w sklepie gdzie miaszaja lakiery klapke od wlewu paliwa i dorobił mi idealny odcień(wiadomo lakier z czasem płowieje) za 100ml zapłaciłem 7 zl

misiek707
14-03-10, 11:41
Musisz malować cały element by to dobrze zrobić. A swoją drogą też jesteś mądry jeździć samochodem wiedząc, że masz lakier do blachy zdarty... Trzeba było to zamalować nawet byle jakim podkładem lub posmarować smarem by rdza nie weszła w blache.

can
18-03-10, 20:41
Musisz malować cały element by to dobrze zrobić. A swoją drogą też jesteś mądry jeździć samochodem wiedząc, że masz lakier do blachy zdarty... Trzeba było to zamalować nawet byle jakim podkładem lub posmarować smarem by rdza nie weszła w blache.

mistrzu
caly element to jest prawie cala buda, czytaj dokladnie

a nie mam 10 samochodow zeby sobie wybierac jak mi jeden obtłuką na parkingu.

nie wierze tez, ze w xxi wieku nie da sie tego zalatwic w inny sposob niz 'malowaniem calego samochodu' co sugeruje Twoj post.

CzesiOo
19-03-10, 10:18
Panowie, nie da się ale parasola w du... otworzyć :D

can - wczoraj odebrałem od kumpla zderzak, dobrał idealnie kolor, wyszlifował, wyrównał, wymalował i spolerował ten 3 cm ubytek o którym wcześniej pisałem. Wykonał kawał solidnej roboty, nie widać żadnej różnicy. Czas pracy, niecałe 2 dni, cena - 50 zł Ja jestem bardzo zadowolony, a to chyba jest najważniejsze :)

lozek
19-03-10, 11:03
Panowie, nie da się ale parasola w du... otworzyć :D

can - wczoraj odebrałem od kumpla zderzak, dobrał idealnie kolor, wyszlifował, wyrównał, wymalował i spolerował ten 3 cm ubytek o którym wcześniej pisałem. Wykonał kawał solidnej roboty, nie widać żadnej różnicy. Czas pracy, niecałe 2 dni, cena - 50 zł Ja jestem bardzo zadowolony, a to chyba jest najważniejsze :)

A i to czy sie nie da bywa sprawa dyskusyjną :)

Malowanie całego elementu jest bez sensu. Ja poradzę tak jak CzesiOo - zeszlifować trochę, walnąć podkład reaktywny, dobrze dobrać kolor, maźnąć to miejsce i wycieniować lekko, na koniec polerka i gotowe. Tak właśnie mam zamiar zrobić u siebie zderzak i maskę a kolor mam srebrny - chyba najbardziej wredny w dobieraniu.

S1600
19-03-10, 11:29
i prawie nie bedzie widać

Heh słuszne spostrzezenie
-myjesz element
-odtłuszczasz
-rozszlifowujesz dane mieksce
- jak trzeba kitujesz
- polerujesz pod podkład-
-Kładziesz łatke 3 warstw podkładu
-Szlifujesz podkład na klocku w P800
- Cieniujesz lakier i wytracasz tam gdzie najleiej
- przygotowujesz pod polerke
- polerujesz (jak donbrze przygotowane pod polerke to nie ma śladu po malowaniu (Ale od słonca po 3 latach przejscie moze wyjsc (w tym wypadku poleruje sie jeszcze raz) ))

Dissnej
19-03-10, 13:46
CzesiOo a gdzie taki ekspert świadczy swoje usługi? Mam na tylnej klapie wytarty do gołej blachy ślad o wymiarach ok. 9x4cm. Miałem tam kiedyś rysę i tak zacząłem polerować, że została goła blacha:) (taki ze mnie fachowiec). Chciałbym się tego pozbyć ale każdy lakiernik chce malować całą klapę:(

CzesiOo
19-03-10, 16:40
CzesiOo a gdzie taki ekspert świadczy swoje usługi? Mam na tylnej klapie wytarty do gołej blachy ślad o wymiarach ok. 9x4cm. Miałem tam kiedyś rysę i tak zacząłem polerować, że została goła blacha:) (taki ze mnie fachowiec). Chciałbym się tego pozbyć ale każdy lakiernik chce malować całą klapę:(

Mój dobry znajomy Przemek :)

tel. 886847451

Podgórki Tynieckie 88
30-398 Kraków

Dissnej
19-03-10, 19:10
Dzięki, chyba go odwiedzę. Czy jak się na Ciebie powołam to jakiś rabacik dostanę?:P

CzesiOo
19-03-10, 19:34
Dzięki, chyba go odwiedzę. Czy jak się na Ciebie powołam to jakiś rabacik dostanę?:P

Myślę że tak :)

Powiedz że jesteś od Arka z Ruczaju, co jeździ czerwoną żabą z wlepami CKPL:p
Z resztą uprzedzałem go że będę jego fach polecał na forum.

Dissnej
20-03-10, 17:53
OK, dzięki.