Zobacz pełną wersję : Rezonans...problem
Od paru tygodni zauważyłem iż w mojej Ej9 cos jakby pod deską rozdzielczą (od kiery do panelu nawiewu) wpada w rezonans i drży. Początkowo było to tylko na nierównościach, aczkolwiek po wymiane zawieszenie na twardsze zaczeło to mi przeszkadzać praktycznie cały czas gdy pracuje silnik... Po otwarciu maski i przeglądu komory silnika nie dosłyszałem tych dźwięków, tak więc jakieś łapy skrzyni itd odpadają. To typowe takie drgania jakby poluzowanej śrubki albo jakiś cięgien. Może ktoś przerabiał temat i jest inaczej ?
rozkrec licznik i poobczajaj co tam sie dzieje, jak jest tak jak piszesz miedzy kierownica a a nawiewem to masz tam spore dojscie (po wyjeciu zegarow) moze jakas srubka niedokrecona. mozesz sprobowac odkrecic plasik pod kierownica on tez podchodzi pod kierownice z prawej strony, moze zatrzask tam nie trzyma.
Edit:
poza tym po odkreceniu tego plastiku (caly ten duzy pod kierownica) mozesz tez paroma srubkami zdjac oslone pod cala konsola nawiewu i jeszcze wiecej bedziesz widział...
To może być właśnie ten plastik osłaniający kolumnę kierownicy. Jakiś czas temu coś mi zgrzytało, skrzypiało i postukiwało. Okazało się, że śruba trzymająca ten element na miejscu się poluzowała.
w weekend postaram sie tym zająć i dam znać... dzisiaj wyjąlem całe radio i tez troszke widać ale wiekszosc to kable które akurat nie są winne temu dźwiękowi.
W EG wibrował filtr paliwa, to też sprawdź (jeśli filtr jest na ściance oddzielającej komore silnika od kabiny).:cool:
Jest tam bo był zmieniany w listopadzie:) sprawdze
filtr paliwowy to to nie jest, cos stuka gdy wyjme radio to słychać to, lecz trudno zdiagnozować, pokombinuje gdy będzie drugi kierowca:)
co do rezonansu wyjąłem kieszen radia i całe radio z konsoli i te drgania dochodzą z panelu nawiewu...na kazdym biegu i w kazdym ulozeniu tak cos drga..