Zobacz pełną wersję : przestał działać sygnał włączonych świateł w civicu 1.4 z 1998r
H1ddenPlace
09-03-10, 12:43
Witam,
Posiadam Civica 1.4 is 90 KM z 1998 roku (3 drzwiowy hatchback, wersja produkowana w Japonii).
Mam taki problem, że przestał działać mi ten brzęczyk niewyłączonych świateł po zgaszeniu samochodu. Można powiedzieć że przestawał działać na raty, kiedyś nie działał raz na miesiąc, dwa. A tydzień temu przestał działać całkowicie. Możliwe że to jakiś bezpiecznik? Skoro przestawał działać na raty, to chyba nie bardzo.
Moje pytanie jest takie gdzie ten brzęczyk się znajduje, i jak to naprawić. Może ktoś ma już takie doświadczenie za sobą.
Po pierwsze to opcja szukaj u góry forum. Po drugie sprawdź czy przypadkiem nie przestała przy okazji lampka w podsufitce w momencie gdy jest ustawiona na zapalanie po otwarciu drzwi. Jeśli działa tylko na otwarcie drzwi pasażera to masz sprawę prawie rozwiązaną. Bo będzie to wyłącznik krańcowy drzwi kierowcy.
jesli lampka w ogole nie swieci nawet w pozycji ON, to obczaj bezpiecznik w puszce kolo aku, chyba 7,5 A, ale dokladnie ktory to Ci nie powiem. a sygnal ze masz kluczyk w stacyjce działa po otwarciu drzwi? chyba ze to nie bylo we wszystkich wersjach..? sam brzeczek jest za przelacznikami od np sterowania lusterek, szyberdachu itp(po lewej stronie od kiery). zdejmujesz plastik caly co jest pod kiera i zobaczysz dziada.
xandu czytaj proszę ze zrozumieniem napisałem wyraźnie o którą pozycję lampki mi chodzi
podsufitce w momencie gdy jest ustawiona na zapalanie po otwarciu drzwi
Chipsy2 to chyba Ty nie rozumiesz mojej wypowiedzi, bo nie odnosiła sie ona w ogóle do Twojego posta. chodzilo mi o to ze jak w ogole nie swieci po wlaczeniu to jest najprawdopodobniej wina bezpiecznika - sam taki przypadek miałem i wtedy nie działa rozwniez brzeczek.
H1ddenPlace
10-03-10, 08:18
wiec tak, Chipsy2 przeszukalem forum dokladnie przed napisaniem tematu i nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie, ale... :) miales racje, rzeczywiscie przestala dzialac lampka w podsufitce i jest to wina wylacznika krancowego. Dzisiaj zdejme ta gumke z wylacznika i zobacze co to za model, by kupic i zalozyc nowy. Ciesze sie ze nie bede musial rozbierac pol deski rozdzielczej i poradze sobie z tym sam.