Zobacz pełną wersję : Sprzegło
Witajcie forumowicze , dziś rano gdy zajechałem do sklepu wszystko było ok ponieważ samochód czasem zostawiam na biegu wciskam sprzegło by wrzucic bieg , ku mojemu zdziwnieniu chce zrzucić na luz przy odpaleniu silnika i nie ma pedału sprzegła ,a okazało się ze tak jak je wcisnołem by wrzucić bieg to tak zostało przy samej podłodze :confused::eek: , więc poruszałem ręką i odbiło i znowu działa tak jakby nigdy nic , może ktos wie co sie mogło stać?
Może to winna mrozów?
Rozmawiałem z znajomym mechanikiem to powiedział że jeśli tam jest hydrauliczne sprzegło to moze być stary płyn hamulcowy .
Ja szukałem trochę w instrukcji pojazdu i tak mi sie wydaje że tam jest hydrauliczne ale nie jestem w 100% pewnien , dodam ze zadnych objawów wczesniej nie zaobserwowałem pracuje dobrze sprzegło i dlatego pisze ten temat może coś wy powiecie mi na ten temat?
Dla świętego spokoju będę wymieniał ten płyn pod koniec marca.
i przy okazji sprawdz sobie jeszcze wysprzeglik:)
Sprawdź czy masz płyn na odpowiednim poziomie w zbiorniczku, bo jeśli nie to może układ trzeba odpowietrzyć..
i przy okazji sprawdz sobie jeszcze wysprzeglik:)
Czy to mogę sam sprawdzić? Czy raczej sam nie dam rady?
Czyli podejrzewasz jednak też płyn hamulcowy?
Czy moge czekać z tym do końca marca?
Mam płyn na odpowiednim poziomie , juz sprawdziłem.
Czyli tak jak myślałem mam hydrauliczne sprzeglo?
Dopóki nie sprawdzisz wszystkich możliwości to sie nie dowiesz co jest.
dokładnie tak jak kolega cichy10 mówił sprawdź najpierw poziom płynu bo może sie zapowietrzać i zobacz pod pedał sprzęgla czy masz sucho czy czasem wysprzelik nie zaczął lać
a płyn też mógłbyś wymienic bo znając życie od nowosci nie byl wymieniany a powinien być co jakiś czas
tego to nie jestem pewien na 100 ale raczej tak a pozatym misie wydaje ze to bedzie wysprzeglik chyba że sie myle to niech mnie ktoś poprawi
Przy wymianie płynu w układzie sprzęgła jak wciśniesz pedał do podłogi a następnie otworzysz zaworek spustowy przy wysprzęgliku wtedy płyn wyleci i pedał zostaje w podłodze i trzeba go ręcznie podnieść , więc prawdopodobnie gdzieś ci puścił płyn i dlatego taki objaw.
Przy wymianie płynu w układzie sprzęgła jak wciśniesz pedał do podłogi a następnie otworzysz zaworek spustowy przy wysprzęgliku wtedy płyn wyleci i pedał zostaje w podłodze i trzeba go ręcznie podnieść , więc prawdopodobnie gdzieś ci puścił płyn i dlatego taki objaw.
Hmmm a jak to mogę sprawdzić?
Poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku jest wporządku , czyli konieczna jest wizyta u mechanika?
Czy tak dalej się będzie dziać?
Bo pózniej normalnie działało sprzęgło.
Sprawdzałem również pod pedałem sprzęgła , jest sucho nic nie zauwarzyłem.
Zapytaj mechanika, bo nie znam dokładnie budowy wysprzeglika, może istnieje możliwość że puścił do środka i dlatego na obudowie i nigdzie nie ma wycieków, najlepiej zapytaj kogoś kto to robił, a puki co jak jest ok, to jest ok, tylko miej to na uwadze że trzeba by to zrobić. Ja kiedyś miałem przy innym aucie dziurę w przewodzie hamulcowym, w większości przypadków było ok i nic się nie działo, ale czasem jak dłużej stałem na hamulcu to pedał wpadał w podłogę, ze zbiorniczka prawie nie ubywało, a jednak był wyciek. Czasami to jest bardzo mała ilość dosłownie a powoduje duży spadek ciśnienia w układzie.