PDA

Zobacz pełną wersję : Sprzegło

Owocowy
09-03-10, 11:14
Witajcie forumowicze , dziś rano gdy zajechałem do sklepu wszystko było ok ponieważ samochód czasem zostawiam na biegu wciskam sprzegło by wrzucic bieg , ku mojemu zdziwnieniu chce zrzucić na luz przy odpaleniu silnika i nie ma pedału sprzegła ,a okazało się ze tak jak je wcisnołem by wrzucić bieg to tak zostało przy samej podłodze :confused::eek: , więc poruszałem ręką i odbiło i znowu działa tak jakby nigdy nic , może ktos wie co sie mogło stać?
Może to winna mrozów?
Rozmawiałem z znajomym mechanikiem to powiedział że jeśli tam jest hydrauliczne sprzegło to moze być stary płyn hamulcowy .
Ja szukałem trochę w instrukcji pojazdu i tak mi sie wydaje że tam jest hydrauliczne ale nie jestem w 100% pewnien , dodam ze zadnych objawów wczesniej nie zaobserwowałem pracuje dobrze sprzegło i dlatego pisze ten temat może coś wy powiecie mi na ten temat?
Dla świętego spokoju będę wymieniał ten płyn pod koniec marca.

CJ Qumel
09-03-10, 11:27
i przy okazji sprawdz sobie jeszcze wysprzeglik:)

cichy10
09-03-10, 11:37
Sprawdź czy masz płyn na odpowiednim poziomie w zbiorniczku, bo jeśli nie to może układ trzeba odpowietrzyć..

Owocowy
09-03-10, 11:38
i przy okazji sprawdz sobie jeszcze wysprzeglik:)

Czy to mogę sam sprawdzić? Czy raczej sam nie dam rady?
Czyli podejrzewasz jednak też płyn hamulcowy?
Czy moge czekać z tym do końca marca?
Mam płyn na odpowiednim poziomie , juz sprawdziłem.
Czyli tak jak myślałem mam hydrauliczne sprzeglo?

CJ Qumel
09-03-10, 11:44
Dopóki nie sprawdzisz wszystkich możliwości to sie nie dowiesz co jest.

dokładnie tak jak kolega cichy10 mówił sprawdź najpierw poziom płynu bo może sie zapowietrzać i zobacz pod pedał sprzęgla czy masz sucho czy czasem wysprzelik nie zaczął lać

a płyn też mógłbyś wymienic bo znając życie od nowosci nie byl wymieniany a powinien być co jakiś czas

tego to nie jestem pewien na 100 ale raczej tak a pozatym misie wydaje ze to bedzie wysprzeglik chyba że sie myle to niech mnie ktoś poprawi

szastal
09-03-10, 13:29
Przy wymianie płynu w układzie sprzęgła jak wciśniesz pedał do podłogi a następnie otworzysz zaworek spustowy przy wysprzęgliku wtedy płyn wyleci i pedał zostaje w podłodze i trzeba go ręcznie podnieść , więc prawdopodobnie gdzieś ci puścił płyn i dlatego taki objaw.

Owocowy
09-03-10, 13:42
Przy wymianie płynu w układzie sprzęgła jak wciśniesz pedał do podłogi a następnie otworzysz zaworek spustowy przy wysprzęgliku wtedy płyn wyleci i pedał zostaje w podłodze i trzeba go ręcznie podnieść , więc prawdopodobnie gdzieś ci puścił płyn i dlatego taki objaw.

Hmmm a jak to mogę sprawdzić?

Poziom płynu hamulcowego w zbiorniczku jest wporządku , czyli konieczna jest wizyta u mechanika?
Czy tak dalej się będzie dziać?
Bo pózniej normalnie działało sprzęgło.

Sprawdzałem również pod pedałem sprzęgła , jest sucho nic nie zauwarzyłem.

szastal
09-03-10, 14:13
Zapytaj mechanika, bo nie znam dokładnie budowy wysprzeglika, może istnieje możliwość że puścił do środka i dlatego na obudowie i nigdzie nie ma wycieków, najlepiej zapytaj kogoś kto to robił, a puki co jak jest ok, to jest ok, tylko miej to na uwadze że trzeba by to zrobić. Ja kiedyś miałem przy innym aucie dziurę w przewodzie hamulcowym, w większości przypadków było ok i nic się nie działo, ale czasem jak dłużej stałem na hamulcu to pedał wpadał w podłogę, ze zbiorniczka prawie nie ubywało, a jednak był wyciek. Czasami to jest bardzo mała ilość dosłownie a powoduje duży spadek ciśnienia w układzie.