PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z zegarami... bezpiecznik?

bednar_skc
08-03-10, 20:35
Mam dziwny przypadek.
wyciagnalem zegary w celu pomalowania wskazowek i zmiany podswietlenia,
wszystko delikatnie rozlozylem pomalowalem, zmienilem diody, wylozylem folia aluminiowa srodki zegarow by rozpraszaly swiatlo (gdzies to wyczytalem),
zegary wlozylem, i nie dzialaja ;/ ani obrotomierz, ani predkosciomierz...ani podswietlenie...i odziwo zegarek nie swieci :/
Napewno nic nie udzkodzilem mechanicznie , dodam ze rok temu robilem to w hani VIgen, i bylo wszystko ok...

czy to wina moze bezpiecznika( jest wogole od tego bezpiecznik?) , pomozcie bo nie mam zielonego pojecia jaka jest przyczyna :/

posiadam Ej8 jakby co...

Chipsy2
09-03-10, 21:41
obstawiam jakiś brak masy ona jak dobrze pamiętam jest gdzieś dokręcona na oczku do karoserii pod zegarami. A co do diodek to sprawdź polaryzację czasem wystarczy włożyć przekręcając o 180° i działa

bednar_skc
10-03-10, 17:14
Zegary sprawne patrzylem u kolegi...

teraz pytanie czemu nie dzialaja zegary u mnie? brak masy? a przed wyjeciem bylo ok...i teraz wraz z zegarkiem nie dziala...radio dziala bo mam na krotko...

jest bezpiecznik od zegarow?

eM_Zet
11-03-10, 00:16
Sprawdź bezpiecznik. Może jakieś zwarcie zrobiłeś. Ja jutro będę rozkminiał bo też mi nie podświetla tarcz od spodu i wskazówek od góry. Kontrolki śmigają.

Obadaj bezpiecznik (ze skrzynki pod kierownicą) INSTRUMENT LIGHTS oraz BACK UP LIGHTS
http://i41.tinypic.com/20gmkqb.jpg

rp.losiu
28-05-10, 16:17
pozwolę sobie napisać w tym temacie, bo mam taki sam problem.. mianowicie cały czas pali mi bezpiecznik.. auto to 5gen coupe

zrobiłem tak jak autor tematu.. wyjąłem zegary i zmieniłem podświetlenie i pomalowałem wskazówki.. na początku pół dnia jeździłem wszystko działało, poza tym, że wskazówka prędkośćiomierza, startowała dopiero po chwili... a teraz pali mi bezpiecznik od podświetlenia zegarów i nawiewów.. dodam że wskazówki działają o dziwo.. nie mogę dojść co się dzieje.. ? pomoże ktos?

bednar_skc
28-05-10, 22:48
dziwny przypadek , bo powinno pasc podswietlenie jak i zegary- tak bylo w moim przypadku...

powinien byc bezpiecznik jak wyzej na zdj METER...wsadz tam 10A i zobacz...a jezeli cos pali to moze wina zarowek ktore wsadziles. jak bedzie wywalac dalej to wsadz stare zarowki i zobacz.

rp.losiu
28-05-10, 23:02
zauważyłem że nie palą mi sie 'usdmy' wewnętrzne.. a co za tym idzie całe pozycyjne z tyłu prawe.. bo to i podswietlenie jest na jednym bezpieczniku.. zrobiłem tak.:

1 odłączyłem licznik,
2 odłączyłem wszystkie lampy,

wsadzam nowy bezpiecznik i po przekręceniu zapłonu mi sie zjarał :|

sprawdzam na kablu w klapie od postojówki.. stykam omomierzem kabelek czerwonoczarny z czarnym.. a tu przejście! :| napięcie styka mi do masy.. ;/ wszystko posprawdzałem przy skrzynce bezpieczników.. nie ma żadnych niezaizolowanych kabli ani nic.. ;/ chyba czeka mnie rozkrecanie środka.. ;/

MrUkAs
02-06-10, 11:22
A ja pytanko z innej beczki, czy w civicu 5D da sie ustawic zegarek na czas 24 godziny?? Jesli tak, to w jaki sposob??

bednar_skc
02-06-10, 15:57
chyba czeka mnie rozkrecanie środka.. ;/

W takim wypadku proponuje Ci sciagnec schemat do auta elektryki od swiatel :) i albo nowe kable puscic (bedzie mniej zabawy) lub sprawdzac na polaczeniach czy nie ma przebicia.