Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak kupić dobra skrzynie ?

mieciuu
08-03-10, 11:24
Witam
Dzisiaj dowiedziałem się od mechanika że powodem stukania przy ruszaniu i zmianie biegów(najbardziej słychac przy zmianie 1-2-3) jest jakiś tam synchronizator czy mechanizm różnicowy który znajduje sie w skrzyni biegów :( tam jest luz i oznajmił mnie że moge się już powoli rozglądać za skrzynią.
Na allegro jest ich dość dużo ale poradzcie mi jak kupić dobra skrzynie bo nie chciałbym kupowac czegoś co bedzie gorsze niż to co mam obecnie. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie skrzyni oprócz zalożenia jej do silnika?
Ewentualnie jakis sprawdzony kontakt do sklepu z częściami. Gdzie naprawde można zaufac sprzedającemu.

Moja honda to EG33 1.3 16V D13B2 Noblesse.

kenny
08-03-10, 11:41
Nie lepiej wymienić synchronizator? Wiem, że mechanicy nie lubią zabaw ze skrzyniami, bo wielu z nich się na nich nie zna i łatwiej im wymienić całą skrzynię.

milycoupe
08-03-10, 11:42
moim zdaniem korzystniej byłoby przerobić Twoją u REM'a36 :)

frst
08-03-10, 11:59
Mam ten sam problem, tzn. 1-2-3 zaczęły delikatnie zgrzytać, natomiast 2'jki już od dawna nie można wrzucić przy pałowaniu z 1 (trzeba byłoby zrobić to na siłę). Prawdopodobnie to synchronizator. Koszt remontu samej 2'jki to ok 250zł, koszt drugiej skrzyni to max 300zł. Dlatego dołączam się do pytania, czy remontować, czy rozglądać się za wymianą całej skrzyni, tylko żeby nie kupić gorszej niż obecna.

pawciob80
08-03-10, 12:37
a może warto na początek spróbować zmienić olej...?

frst
08-03-10, 12:47
a może warto na początek spróbować zmienić olej...?

Zmiana oleju nie pomoże w 17-letniej zużytej skrzyni.

mieciuu
08-03-10, 13:07
Olej mechanik zmienil i nie dało nic nawet nasmarował półośki mówil że jest na nich delikatny luz ale to nie to jest przyczyną stuku przy ruszaniu i zmianie biegu, nawet przy delikatnym dodawaniu gazu.
A jeśli chodzi ko kupno nowej szkrzyni to czy te na allegro maja w sobie juz ten synchronizator? Bo szukałem już kiedyś namego synchronizatora i kosztował sam 2 razy więcej jak cała skrzynia.
Według mnie to nie chciałbym naprawiać skrzyni wolałbym wymienić ja cala ale chciałbym by ktoś kto już takie coś przechodzil napisał gdzie kupił taką skrzynie i na co zwracać uwage przy kupowaniu.
Byłbym bardzo wdzięczny za jakiś kontakt gdzie moge taką skrzynie kupić.

kenny
08-03-10, 13:18
Zadzwoń do REMa z www.jhm.com.pl On więcej skrzyń w miesiącu robi niż niejeden mechanik przez całe życie.

Skoti
08-03-10, 16:02
Mi olej pomógł ale też powoli przymierzam się do remontu, wymiana nawet nie wchodzi w grę bo można kupić paść wiec lepiej naprawić

mieciuu
08-03-10, 19:50
A orientacyjnie ile trzeba bylo by zapłacić za taką regeneracja(naprawe) skrzyni??

teg
09-03-10, 01:45
Jak używana i ma być w miarę dobra, to tylko zamontowana jeszcze w samochodzie+sprawdzenie. Na szrotach mają "spod ściany" po ponad 250kkm i to jest norma, lepsze schodzą od razu kupowane zanim samochód jest rozebrany.

Jak masz luz na mechanizmie różnicowym, tak jak moja obecna (4 w ciągu roku :D) skrzynia, to remont chyba będzie dużo droższy niż wymiana łożyska, też dużo droższy niż wymiana synchronizatorów :/

hellrider
09-03-10, 17:58
Najlepiej kupic od kogos z forum :] Ja kupilem od Patiego z passworda. I jest jak dla mnie okej. Nic nie szumi itd. A mialem tez tak ze mi biegi ciezko wchodzily a pod koniec juz wogole wchodzic nie chcialy. Wymienialem olej i robilem co mi do glowy przyszlo. Nie dalo to zadnego efektu. Kupilem wymienilem i śmiga. Wymienialem sam bo mechanicy wolali po 250-300 zł za wymiane.

woz1938
09-03-10, 18:20
ja kupilem od kolegi z forum skrzynie i smigam na niej narazie 2 dni...ale nic nie szumi biegi wchodza:)

jak juz chcesz kupic skrzynie to forum kolego i tylko forum:) ja jak dalem ogloszenie ze chce kupic skrzynie to mialem 4-5 ofert:)

Przemysl to
Pozdro

mieciuu
10-03-10, 09:10
Jeśli chodzi o kupno skrzyni mam pytanie jak dobrać odpowiednią skrzynie czy sa różne modele np czy wszystkie skrzynie z silnika 1.3 16V 92-95 będa pasować do mojego D13B2?

kenny
10-03-10, 10:22
model, rocznik, a dla pewności oznaczenie na skrzyni

mieciuu
11-03-10, 09:20
Zgodnie z poradą wystawiłem ogłoszenie o kupnie skrzyni i wczoraj odezwał się jeden Pan który ma na sprzedaż taką tylko, że z modelu z roku 94' 1.3 16V i teraz moje pytanie jest takie czy będzie taka skrzynia pasować do mojego modelu z roku 95' 1.3 16V czy mogą być jakieś różnice w tych skrzyniach, no i drugie pytanie to jak porównać model tej skrzyni podał mi ten Pan taki numer "s20" czy coś takiego czy po takim numerku moge sprawdzić swoją a jeśli tak to jak?

mizer
11-03-10, 11:03
Zgodnie z poradą wystawiłem ogłoszenie o kupnie skrzyni i wczoraj odezwał się jeden Pan który ma na sprzedaż taką tylko, że z modelu z roku 94' 1.3 16V i teraz moje pytanie jest takie czy będzie taka skrzynia pasować do mojego modelu z roku 95' 1.3 16V czy mogą być jakieś różnice w tych skrzyniach, no i drugie pytanie to jak porównać model tej skrzyni podał mi ten Pan taki numer "s20" czy coś takiego czy po takim numerku moge sprawdzić swoją a jeśli tak to jak?

Bedzie pasowac, mozesz sprawdzic - z przodu skrzyni na korpusie jest oznaczenie razem zkodem kreskowym, jak np tutaj masz skrzynie s4c:

http://i218.photobucket.com/albums/cc99/EE9CVC/Civic%20Build%20up%20Thread/B16B%20Type%20R/EK9%20Gearbox/IMG_0728.jpg

http://i43.photobucket.com/albums/e375/civicl0vr/untitled-21.jpg

Ewentualnie zawsze mozesz sprobowac sam - w necie jest od groma informacji jak to zrobic samemu jak ma sie duzo samozaparcia, dobre narzedzia, czas i miejsce zeby to zrobic, np tutaj:
http://www.honda-tech.com/showthread.php?t=2443459