PDA

Zobacz pełną wersję : Sonda padła???

Pasterz
07-03-10, 22:38
Witam,przeszukałem praktycznie wszystko co mogłem i znalazłem sporo odpowiedzi ale niestety nie do konca mnie zadowoliły.
Problem pojawił się po wycięciu katalizatora i wstawieniu 4-2-1 ebay.Pierwszą sondę wkręciłem w miejsce tej pojedyńczej rurki kolektora a drugą tam gdzie się łączą wszystkie kanały ,czyli od dołu.Wszystko było ok ale po przejechaniu kilkunastu km zapalił się check,zrobiłem reset kompa i znów kilkanaście km i to samo.Po jakimś czasie zauważyłem że auto sporo pali,ponad 12/100... ,zrobiłem samo diagnostykę i wyskoczył błąd 67 czyli Wadliwie działający lub uszkodzony układ katalizatora.,pomyślałem ok 2 sonda ,więc zrobiłem moda z podkładkami pod nią ale nic to nie dało.
Będę jeszcze próbował coś zrobić ale sam nie wiem co i jak;/ macie jakieś sugestie? I czy obie sondy to jedno i to samo urządzenie? bo moze jak jedna jest walnięta to czy mozna je zamienić miejscami?tą z góry dać na dół a tą z dołu,hmm pod dywan:P??

a i dodam że to D16Y7 rok 99

subbler
08-03-10, 14:55
druga sonda zczytuje zawartość spalin po oczyszczeniu ich przez KAT - skoro go nie masz. to oczywiste jest, że będzie pokazywał błąd, bo spaliny mają zły skład przy 2giej sondzie. rozwiązaniem jest emulator tej sondy. Co do szczegółów to niestety nie miałem tego problemu i nie pomogę ale wiesz czego już szukać.

Pasterz
09-03-10, 10:52
no ok ale czy one są takie same?? bo skoro wywala błąd drugiej tzn że działa ,a to ze pali jak smok to może wina pierwszej ,może padła? Wiem że jakoś się je mierzy ale powie mi ktoś jak to zrobić krok po kroku???
Pytam czy są takie same bo jak by pierwsza padła to tę z dołu wkręcę jako pierwszą a na dół ewentualnie ten emulator.

hehe i coś się ruszyło:) Zabrałem się z kumplem za te sondy i wyszło.Zamieniliśmy je tylko miejscami i jak narazie check nie zapalił się a zrobiłem już 80km,co jest dobrym objawem bo wcześniej zapalał się po niespełna 20km.Co do spalania tzn czy zmalało będę wiedział za kilka dni.
Pytanie tylko dlaczego wcześniej check nie świecił? wcześniej tzn jak był orginalny wydech,i druga sprawa to skoro były zamienione miejscami to po co??Przypomnę że kiedyś był w niej gaz który wywaliłem zaraz po zakupie.