Zobacz pełną wersję : jaki kupic olej do skrzyni d16z6 P I L N E
Jakie ma byc oznaczenie tego oleju? tak jak w silnikach jest np 10w40 to jakie oznaczenie ma miec olej do skrzyni? prosze o pomoc bo to naprawde pilna sprawa...
KrzyChules
07-03-10, 11:44
poprostu MTF Honda nic innego
do kupienia w ASO
tylko w aso?;/
potrzebuje dzisiaj i nie ma bata ...nie ma to jakichs oznaczen?zebym mogl kupic u siebie w miescie w sklepie motoryzacyjnym?
racezj tylko aso, zastepczo mozesz wlac 10W40
lukasz-lukasz
07-03-10, 12:13
Nie masz opcji wyszukiwania na forum? Zadajesz coraz to bardziej błahe pytania... Tylko w ASO, lub od ludzi co ściągają to zza gramanicy ale to też raczej w niedziele i na gwałt Ci się nie uda. Jak potrzebujesz dziś, to idz do supermarketu i kup Mobila 10W40 i też będzie dobrze.
skolopendra
07-03-10, 12:18
Jakie ma byc oznaczenie tego oleju? tak jak w silnikach jest np 10w40 to jakie oznaczenie ma miec olej do skrzyni? prosze o pomoc bo to naprawde pilna sprawa...
szukać nie umiemy?!
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19768
poprostu MTF Honda nic innego
ciekawe jakie ty zadawales pytania jak byles niedlugo na forum:)
i co kupie 10w40 i na zimnym silniku biegi bd wchodzic dobrze?
skolopendra
07-03-10, 12:20
ciekawe jakie ty zadawales pytania jak byles niedlugo na forum
poszukaj to się przekonasz :cool:
to nie bylo do Ciebie tylko do poprzednika...jak jest pilna sprawa to sie chce to pilnie zalatwic ;/ a forum jest po to zeby pomoc.Jakbym mial czas to bym poszukal ...
bedzie to jakos tam dzialalo, ale skad mamy wiedziec co jest z Twoja skrzynia? mozna zalac 10w40 jak nie masz pod reka nic innego, ale zalecany jest mtf.
skrzynia jest zdrowa.Przyszla do mnie bez oleju...a poprzednia skrzynia szumiala wiec nie wleje oleju do tej skrzyni ze starej prawda? dlatego szukam info o olejach
w manualu do 5 gena napisane jest, że leje się olej 10w40.
najlepiej zalać MTFem ale w czasach gdy konstruowali tą skrzynię, jeszczenie wymyslili MTFa. więc może być 10w40 skoro był to olej uznawany za najlepsza opcję zanim wynaleziono MTF;p.
lukasz-lukasz
07-03-10, 12:24
Najlepiej sprawdza się MTF, niewiele gorzej 10W40. Nie umiesz tego wywnioskować z powyższych odpowiedzi?
umiem:) lukasz nie wiem po co sie tak napinasz:)
dziekuje za pomoc
MTF Honda w ASO lub u użytkownika 'Jarusnet' -> 50PLN/1l
Lubię jak ktoś piszę tylko MTF:D jeżdziłem na MTFie a teraz smigam na 10W40 Valvoline'a i nie widze żadnej rożnicy czy to zima cza lato...
Właśnie, każdy jojczy ze zalanie 10W 40 do skrzyni to ciężej chudząca skrzynia biegów. A ja wam powiem ze po zalaniu 10W 40 castrola Jeździ się lepiej, biegi wchodzą miękko a nie jak w starym ursusie. Przy -20 odczułem delikatna różnicę ze wchodzą ciężej, ale to jest kwestia kilometra i już jest ok. Majac na myśli \\Ciężej\\ chodzi mi lekki opr a nie taki ze trzeba dwoma rekami ciągnąć.
wcale nie pisze że tylko MTF napisałem tylko gdzie go można dostać ;p
Skoro w manualu do V gen pisza ze lac 10W40, to taki lac. Skoro w manualu do VI gen pisza ze tylko Honda MTF to taki lac... a 10w40 lac na krotki czas, jak nic innego nie ma pod reka bo.. tak pisza w manualu :D
I to nie sa zarty, jako ze mam 4 skrzynie przez rok, to cos wiem o zalewaniu czego innego niz MTF do VI gen.