Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Panowie mam problem !!

Shad
06-03-10, 13:34
Witam serdecznie wszystkich. Mam problem z głośnikami a raczej z ich poprawnym funkcjonowaniem. No ale po kolei.

Po jakichś 2 miesiącach od kiedy skompletowałem sprzęt postanowiłem podłączyć to by w końcu cieszyć się muzyką na dobrym poziomie.

Drzwi wygłuszone wcześniej, dystanse zamontowane, kabelki położone, więc przystąpiłem do przykręcenia głośników do dystansów. Są to Dego PO-650. Następnie poszedłem po radio (Clarion DXZ778RUSB) i podłączyłem radio. Poszedłem po wzmacniacz (Alpine V12 MRV-F400S) i podłączyłem, by sprawdzić czy cała praca nie poszła na marne czy mogę zakładać boczki, wszystko wymyć itd.

Efekt jest taki:

Prawy głośnik gra tak jak powinien, natomiast lewy gra tak cichutko, że w ogóle go nie słychać.
Dodatkowo gdy wezmę trochę głośniej to zaczynają się trzaski, jęki, głośnik przerywa granie ciągle...

Dzieje się tak po podłączeniu w ten sposób:
http://www.tsh.republika.pl/2.jpg

Zacząłem kombinować z kablami i zaobserwowałem takie coś:

Głośnik prawy, który działa poprawnie, działa pod dwoma kanałami

Głośnik lewy również działa pod dwoma kanałami, tyle, że bardzo cicho, tak, że na maksymalnej głośności ledwo go słychać

Oba głośniki podpięte pod te dwa kanały o których mowa działają, ale analogicznie jeden głośno a drugiego nie słychać.

Są to kanały zaznaczone na żółto:
http://www.tsh.republika.pl/12.jpg

Gdy podpinam po inne kanały to są jęki, trzaski, nie gra nic, itp. objawy

Z tyłu wzmak ustawiony: filter OFF, Input ST, crossover na miniumum, gain również.

Jeśli to istotne to kable idą następująco:

lewą stroną sygnałówki i kable głośnikowe, prawą stroną zasilanie i kable głośnikowe.
Czy może być przyczyną fakt, że sygnałówki i głośnikowe są obok ? Bo z tym głośnikiem właśnei są problemy.

Shad

piotrek15
06-03-10, 13:45
Najlepiej będzie jak po prostu wyjmiesz głośnik i podłączysz go na krótko do wzmaka, czy twoje głośniki posiadają zwrotnice jezeli tak to może po prostu jest uszkodzona lub głosnik padnięty,

Shad
06-03-10, 14:32
odkręciłem głośniki, podpiąłem na krótko pod wzmaka i co ?

Oba grają czyściutko, w dowolnej konfiguracji kanałowej, tzn. każdy kanał działa, działają oba naraz z jednakową głośnością ??

Jaki werdykt ?

Zapomniałem dodać, na razie cały czas podpinam głosniki bez zwrotki.

piotrek15
06-03-10, 15:57
Zbadaj zwrotke i możesz jeszcze przedzwonic kable może czymś przez przypadek go skaleczyłeś.

JulekCIVIC
06-03-10, 16:07
jesli masz taki objaw ze juz rowno graja ale cicho to podkrec lekko sygnal (gain) i obadaj czy jest inaczej jesli graja cicho a na innych kanalach trzeski to moze koncowka mocy we wzmacniaczu, a pod samo radio probowales podpiac te glosniki? to jest nowy czy urzywany sprzet?

Shad
07-03-10, 00:02
Wygląda na to, że źle kable położone, tzn stykają z masą auta, zaginają się lub co innego.

Jutro zaizoluje cały kabel albo puszczę w peszlu.

Budziniak
07-03-10, 09:42
A masę jak masz przykręconą? tzn jej drugi koniec ?

Shad
07-03-10, 10:32
Masę, tzn. kabel który idzie do wzmacniacza ?

Jeśli o to biega to konektorem oczkowym pod śrubę trzymającą pasy pod siedzeniem.

--------------------------------------------------------------------------------------
EDIT

Problem rozwiązany, tak jak mówiłem, kable podczas zamykania drzwi się przecierały i albo dotykały masy auta albo zaginały się w dziwny sposób.

Kupiłem plecionkę i jest cacy =]

Temat można zamknąć =]

Panowie jeszcze odświeże temat by nie zakładać nowego.

Kto mi opowie coś nt. opóźnień czasowych ?

motyla noga
08-03-10, 18:17
to może ja się podepne żeby nie tworzyć nowego tematu

poszukuję polskiej instrukcji do pioneera p77mp, jeśli ktoś ma w formie elektronicznej albo pożyczyć żebym sobie skserował to byłbym bardzo wdzięczny

pszczoua
08-03-10, 18:53
zamykam