Zobacz pełną wersję : podswietlenie zegarow zgaslo
witam,
w zeszlym tygodniu tesc ze znajomym sprawdzali mi elektryke w civic'u (bylo podejrzenie ze jest jakies zwarcie, autko po paru dniach stania nie zapalało - nic nie znalezli w tym tygodniu jednak rozpadl sie alternator), po tym jak odebralem autko od tescia nie gralo radio zas zegar resetowal sie przy kazdym wlaczeniu, i nie podswietlal sie (wygladalo jakby podswietlanie zegarow było włączone). przedwczoraj tesc wymontowal radio i obecnie takie objawy: zegar resetuje sie po wyłączeniu samochodu, jest podswietlony, zas podswietlenie zegarów nie działa...
moze jakis bezpiecznik? gdzie szukać?
Zegarek sie resetuje bo szlak trafil bezpiecznik, tez tak mialem, ale nie pamietam ktory z nich to byl :) zajrzyj , napewno zobaczysz:) co to podswietlenia zegarow.. niemam pojecia. Moze tez jakis bezpicznik ? albo poprostu padly zarowki jak jakies napiecie poszlo podczas sprawdzania
Zegarek sie resetuje bo szlak trafil bezpiecznik, tez tak mialem, ale nie pamietam ktory z nich to byl :) zajrzyj , napewno zobaczysz:) co to podswietlenia zegarow.. niemam pojecia. Moze tez jakis bezpicznik ? albo poprostu padly zarowki jak jakies napiecie poszlo podczas sprawdzania
głupie pytanie ale gdzie sa te bezpieczniki? może jakieś foto? raczej nie podejrzewam zarowek, bo zegarek podswietla sie mocno tak jakby nie było włączone podświetlanie deski...
znalazłem schemat:
http://www.oscar.md4.pl/download/bezpieczniki_HC93.jpg
czy od zegarka to bedzie ten sam co od zapalniczki/radia/popielniczki?
bezpieczniki są pod maską przy aku?
moze jakis bezpiecznik? gdzie szukać?
jezeli masz cifa 6g to sa pod kierownica tak bardziej po lewej i tam masz rozpisany schemat
i bezpiecznik od zegarka od podswietlenia to dwa rozne bezpieczniki jak dobrze pamietam to sa to 7.5
marcin1982
07-03-10, 21:20
dokładnie, bezpiecznik od zegarka w 5gen znajduje sie p[od maską , obok aku
no wiec bezzpieczniki przy kierownicy sa ok, niestety nie swieci pozycja z tyłu prawa a z przodu wcale... jak wyciągnąłem bezpiecznik od prawj pozycji, podświetlenia zegarów i tablicy rejestracyjnej to zegar zgasł całkowicie, zaś po włożeniu świeci ale słabo i resetuje się... wygląda jakby obwód który powinien być aktywny także przy wyłączonej stacyjce nie podawał prądu... gdzie tego szukać? jest jakis drugi bezpiecznik??
jest bezpiecznik który jest powiązany z licznikiem i kierunkiem. Nie pamiętam czy pod kierownicą czy pod maską. W każdym bądź razie pod maską też jest bezpiecznik od świateł. Sprawdź wszystkie bezpieczniki jeszcze raz a znajdziesz winnego :)
a u mnie w 6 gen lampki licznika sobie mrygaja i co mam zrobic?raz jazniej raz ciemniej mam bily licznik z niebiesko czerwonym podswietleniem
jest bezpiecznik który jest powiązany z licznikiem i kierunkiem. Nie pamiętam czy pod kierownicą czy pod maską. W każdym bądź razie pod maską też jest bezpiecznik od świateł. Sprawdź wszystkie bezpieczniki jeszcze raz a znajdziesz winnego :)
ale wyciągam ten bezpiecznik który jest odpowiedzialny za postojowe/podśiwietlenie tablicy rej i zegarów i wtedy gasnie wogóle zegar, zamieniłem go z innym i to samo, wiec raczej nie ten. Jak pisałem to chyba obwód który działa bez włączenia stacyjki...