Zobacz pełną wersję : Automatyczna klimatyzacja - jak tego uzywac ?
Jak w tytule jak uzywac tego cudu ? Glownie mi chodzi o opcje "AUTO" ktora jest w pokretlach sily nadmuchu oraz miejsca nadmuchu . Instrukcja po francusku/flamandzku [ ? ] to ciezko sie doczytac czegokolwiek :P . Jakies sugestie / porady ? Z tego jedynie co wiem to sa czujniki temperatury rozlozone w aucie wiec pewnie sciaga informacje z tych czujnikow i jedne nawiewy wzmacnia inne zwalnia ... . :)
EM2 user
normalnie ustawiasz tylko temperature
a sila nadmuchu i kierunek ustawiasz na auto i klima sama sobie dostosowuje te parametry na podstawie czujnika temp który jest w pobliżu stacyjki za taka małą krateczką i z czujnika nasłonecznienia (taki grzybek przy przedniej szybie pośrodku)
;)
to rozumiem ze jak nie dam tych rzeczy na auto to klimatyzacja nie jest automatyczna ? :] . Oczywiscie obieg zamkniety przy tym wlaczony? Apropo uzywacie filtrow kabinowych weglowych ? Roznica w cenie np w filtrach KNECHT jest okolo 50zl wiec nie mala a niby pochlaniaja zapachy itp .
konfiguracja inna jest dowolna :) i obiegi sie zamykaja automatycznie np przy nawiewie na nogi, natomiast zauwaz ze przy nastawieniu nawiewu na szyba klima tez sie wlacza sama automatycznie :)
pstrykne Ci kilka zdjec z instrukcji polskiej i zaladuje na jakis serwerek to poczytasz na spokojnie ;)
konfiguracja inna jest dowolna :) i obiegi sie zamykaja automatycznie np przy nawiewie na nogi, natomiast zauwaz ze przy nastawieniu nawiewu na szyba klima tez sie wlacza sama automatycznie :)
pstrykne Ci kilka zdjec z instrukcji polskiej i zaladuje na jakis serwerek to poczytasz na spokojnie ;)
ooo wielkie dzieki :]
Oczywiscie obieg zamkniety przy tym wlaczony?
Oczywiście, że nie. Zawsze należy zapewnić dopływ świeżego powietrza z zewnątrz. Obieg zamknięty stosuje się jak coś z przodu ci smrodzi albo przejeżdżasz przez ... np Świecie koło Bydgoszczy :-)
przy nastawieniu nawiewu na szyba klima tez sie wlacza sama automatycznie
nie wiem jak Wam, ale mnie to osobiście trochę przeszkadza, że zawsze jak się nastawi nadmuch na szybę to klima się aut. uruchamia, podobnie jak z brakiem możliwości wyłączenia spryskiwaczy reflektorów przy włączonych światłach - próbował ktoś to modyfikować??
pstrykne Ci kilka zdjec z instrukcji polskiej i zaladuje na jakis serwerek to poczytasz na spokojnie
wrzuć wrzuć ja też chętnie poczytam
przejeżdżasz przez ... np Świecie koło Bydgoszczy :-)
faktycznie obieg zamknięty musi być w tym miejscu ale to z zakładów mięsnych ;) ja jechałem wtedy do Osi robić impreze dla firmy konkurencyjnej
Grzesieklodz
06-03-10, 20:33
klima się włącza automatycznie dla tego że to jest system odparowywania szyb, a japończyk uznał, że skoro masz brudna szybę to i reflektory też są brudne i dla to włączają się spryski reflektorów razem z tymi szyb
tutaj fotki instrukcji dla Was Kruks i jacor ;)
http://www.speedyshare.com/files/21294261/klima.rar
da sie wyłączyć to automatyczne załączanie klimy tutaj macie opis był już kilkakrotnie podawany
nawet Leoo przetłumaczył :)
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=36882
no tak, ale doszliśmy do tego, że działa to tylko w autach z USA :)
nie wiem jak Wam, ale mnie to osobiście trochę przeszkadza, że zawsze jak się nastawi nadmuch na szybę to klima się aut. uruchamia, podobnie jak z brakiem możliwości wyłączenia spryskiwaczy reflektorów przy włączonych światłach - próbował ktoś to modyfikować??
zgadzam sie w 100% z kolega, troche dali ciala z tym :P ale ja jak chce spryskac szyby w czasie jazdy na chwile przelaczam na pozycje :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D . Czytalem to co napisal Leeo ale i tak sproboje to zrobic :) a roznie to bywa ;) .
Dzieki genior :]
a japończyk uznał, że skoro masz brudna szybę to i reflektory też są brudne i dla to włączają się spryski reflektorów razem z tymi szyb
to to wiem, ale szkoda, że nie można samemu decydować kiedy używać spryskiwaczy a kiedy nie - czasami szyba jest trochę przykurzona a całe auto po polerce - chcąc spryskać szybę cały przód jest w pianie:mad:
albo tak jak miałem ostatnio, długa trasa i przez te spryskiwacze reflektorów płyn w zbiorniczku poprostu znikł:mad:
w czasie jazdy na chwile przelaczam na pozycje
czasami też to praktykuję :D
Dzisiaj wymieniałem sobie skraplacz klimy i demontowałem zdeżak, tak więc przyjrzałem się zbiornikowi na płyn do spryskiwaczy.
Są na nim trzy pompy - jedna do spryskiwaczy szyby przedniej druga do szyby tylnej i trzecia do owych spryskiwaczy reflektorów - a co za tym idzie można zrobić sobie osobny włącznik/wyłącznik w/w pompy i po problemie :)
W najbliższym czasie niewątpliwie powyższe wykonam.
Dzisiaj wymieniałem sobie skraplacz klimy i demontowałem zdeżak, tak więc przyjrzałem się zbiornikowi na płyn do spryskiwaczy.
Są na nim trzy pompy - jedna do spryskiwaczy szyby przedniej druga do szyby tylnej i trzecia do owych spryskiwaczy reflektorów - a co za tym idzie można zrobić sobie osobny włącznik/wyłącznik w/w pompy i po problemie :)
W najbliższym czasie niewątpliwie powyższe wykonam.
oo cenna informacja :) to czekamy na jakis wynik ;)
a temu panu sufangwez juz dziekujemy :/