PDA

Zobacz pełną wersję : Tarcze civic

Grześ
04-03-10, 18:37
Witam,
autko to civic 5d d14z4 2000r,
przy przebiegu 185 000 wymieniłem tarcze na nowe brembo zwykłe + klocki kashiyama
(nie wiedziałem wtedy, że są produkowane w Dąbrowie Górniczej :-))
zestaw pracował dobrze 5 000 km, tarcze zaczęły bić nie została uznana reklamacja
po przetoczeniu ich na piaście chodziły świetnie do nie dawna czyli do przebiegu 230 000 km.
klocków jeszcze jest sporo tarcze niestety walą po kierownicy niemiłosiernie.

Co wybrać tym razem by mieć spokój na dłuższy czas?
Zdań jest wiele, ate, mikoda czy może zestaw ebc tg plus klocki zielone/czarne ?

Styl jazdy rekreacyjny rzadko hamulce mają okazję się u mnie zagotować ale zależy mi by w razie potrzeby mieć system sprawny i szybko reagujący prawidłowo :-)

Z góry dziękuje za pomoc bardziej doświadczonych w hamowaniu ode mnie.

Pozdrawiam

Barti88
04-03-10, 21:03
pod spodem masz 2-3 tematy w których mogles zadac to pytanie-tak na marginesie.
Teraz juz o tym wiesz jak sam napisales -klocki Kashiyama to zło...jeździlem na tym 2 miesiace kiedys i myslalem ze sie zabije.
Kup dobre tarcze gladkie np. ATE, EBC i do tego klocki Ferodo Premier.
To w zupełności wystarczy Ci do stylu jazdy o jakim wspomniales oczywiscie odpowiednio zalozone, dotarte i odpowietrzyc uklad.

plus klocki zielone/czarne ?
EBC black nie polecam-miałem i nie bylem zadowolony (pokruszyły się i hamulec miękł z wyższych prędkosci)
EBC green pewnie lepsze ale nie warte tej ceny. Teoretycznie konkurentem dla EBC green moze byc Ferodo DS Performance ale jest zdecydowanie lepszy i od green'ów. (aha-śmiało możesz do gladkich tarcz ATE czy EBC założyć klocki Ferodo DS performance i będzie na pewno dużo lepszy hamulec niz na wspomnianym na początku Ferodo Premier lecz skoro preferujesz "rekreacyjny" styl jazdy Premier'y starczą w zupełności.)

Pozdro.