Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : co ze szpilkami??

dzierzans
07-03-05, 10:48
mam felgi alu i jak wiadomo sa one grubsze od stalowych.jak zakladam stalowki to dokrecajac nakretke robie 12 obrotow. a jak zakladam alu to robie tylko 6-7 obrotow. Czy ja moge tak jezdzic ?? czy musze wymienic szpilki i czy szpilki sie wogole da wymienic?? (civic 1.4i 5D D14A2) Moze musze kupowac jakies specjalne nakretki czy moge jezdzic na tych od stalowek?? Moze te pytania wydadza sie smieszne :oops: ale ja sie na tym nie znam i dlatego pytam :oops:

mufaz
07-03-05, 11:04
Wydaje mi sie,ze nie powinno sie nic stac...6-7 obr. to i tak duzo,jezeli felga nachodzi Ci "idealnie" na piaste to powinno byc GIT....a co do wymiany szpilek..no pewnie,ze mozna je wymienic,jedna kosztuje cos okolo 30zl,Niewiem jak z przodu ale z tylu wymienialem bez problemow,zdejmij z tylu beben to sam przyswiecisz o co chodzi.

LIO
07-03-05, 16:08
jesli nakretka cala nakreca sie na szpilke, to jest git

dzierzans
09-03-05, 13:46
dzieki :D

Walter
11-03-05, 01:28
5-6 obrotów nakrętki to wzupełności powinno styknąć. jedyny problem to krztałt części która dociska felge. Przy stalówkach jest zazwyczaj stożek zato przy alu może być stożek, półokrąg lub płaska powieżchnia. Powinno być si skoro już na nich jeździsz, ale dobrze to sprawdzic.

arszenik
21-09-05, 20:28
5 obrotow (1800stopni) mozna jezdzic na wszystkim, i to jest jak najbardziej ok. Wazne aby cala nakretka sie nakrecila (przy przelotowych az po koniec) i zeby nakretka nie miala 2mm ;-)