Zobacz pełną wersję : Amory Koni STR.T
michalm320
03-03-10, 23:59
Kupował ktoś z Was same amory Koni STR.T bez sprężyn??? Mam w planach zmianę amorów i rozważam kilka różnych opcji. A te Koni kosztują 256zł za szt. a że są (chyba) o krótszym skoku więc będzie to dobra opcja w tej cenie do moich sprężyn Teina...co Wy na to? Dzięki
Sam sie zastanawiam nad wyborem jakis sportowych amorkow. Na Twoim miejscu rozwazylbym jeszcze kyb agx, wychodzi troche drozej, ale masz regulacje twardosci. Najchetniej to bym wzial koni sport (czyli amorki z zestawu 1130).
A skonczy sie pewnie tak, ze przetestuje ta-technix, ale tych to Ci nie polecam;)
PS. Gdzie masz dojscie do tych amorkow? Ciekawe jaka maja cene na koni sport?
michalm320
04-03-10, 08:43
Sam sie zastanawiam nad wyborem jakis sportowych amorkow. Na Twoim miejscu rozwazylbym jeszcze kyb agx, wychodzi troche drozej, ale masz regulacje twardosci. Najchetniej to bym wzial koni sport (czyli amorki z zestawu 1130).
A skonczy sie pewnie tak, ze przetestuje ta-technix, ale tych to Ci nie polecam
PS. Gdzie masz dojscie do tych amorkow? Ciekawe jaka maja cene na koni sport?
Też myślę o AGX ale one nie są skróconym skoku. A chciałbym żeby ciutke mi jeszcze zawias siadł. Ceny amorków mam z tej strony:
http://www.koni-sport.pl/
a co myślicie o połączeniu amortyzatorów KONI STR.T ze sprężynami EIBACHa -35mm? sprężynki już mam a dotychczasowe amortyzatory się i tak kończą więc pomyślałem o takim zestawie :)
michalm320
04-03-10, 14:56
a co myślicie o połączeniu amortyzatorów KONI STR.T ze sprężynami EIBACHa -35mm? sprężynki już mam a dotychczasowe amortyzatory się i tak kończą więc pomyślałem o takim zestawie
No ja właśnie myślę w tą stronę tylko że mam springi Tein...
ja mam cały komplet Koni 1110 amor+spring i jest twardo, trzeba przyznac. Może gdyby inna sprężyna to byłoby lepiej tzn komfortowo jak na nasze dziurawe drogi
A chciałbym żeby ciutke mi jeszcze zawias siadł. To kup springi o jeszcze większym obniżeniu
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?104633-Nowe-springi-KONI-30mm
czy podejdą do EJ9 i seryjnych amortyzatorów jak to będzie pracować ze sobą
W linku jest napisane że są dedykowane do 6g a z tego co pamiętam to w katalogu Koni springi do EJ i EK mają takie samo oznaczenie :) a co do połączenia seryjnych amorków z sportowymi sprężynami to było już o tym na forum.
Musisz poszukać - jedni piszą że jeżdżą już tak 2 lata inni że im się amor wylał po krótkim czasie itp :)
ja mam cały komplet Koni 1110 amor+spring i jest twardo, trzeba przyznac.
twardo? jezdzisie wygodnie prawie jak na oem :D
springi z 1110 + eibach dobrze mysle beda wspolgrac ale
Na Twoim miejscu rozwazylbym jeszcze kyb agx, wychodzi troche drozej, ale masz regulacje twardosci
x2
Właśnie mam na oku amortyzatory Koni o oznaczeniu 80501014L/R.
W Google informują, że to amortyzatory z zestawu 1110, o ile dobrze wyczytałem.
I tu pytanie, czy te amortyzatory mają skrócony skok? Sprzedający twierdzi, że zawias
używany był bardzo mało (500km), gdyż w Hondzie silnik poszedł i chce ją na części dać.
Zrobił zdjęcia założonych amorków i faktycznie są jak nowe. Springi ponoć są -60/-40, tylko
nie wiadomo jakiej marki. Obecnie mam u siebie Eibachy -35 i gdybym je dał na te Koni, to jakie
obniżenie mógłbym uzyskać mniej więcej? I przy okazji, czy nie będzie problemu z przeniesienia
tych amorków z Qpe do mojego HB? Chodzi a pasowanie na tyle, czy jest tak samo?
Ja mam teraz zestaw: amory KONI 1110 + springi -60 i -40 i jak na razie jestem zadowolony, nie trę. Ale zdziwiło mnie, że napisaliście "twardo na KONI 1110". Ten zestaw był tak miekki, że musiałem wymienić sprężyny ;) Na tak poważnej glebie nie zawadzam tyle, co na tym zestawie :o
Amory KONI 1110 + EIBACHy -35mm to bardzo dobre połączenie dla kogoś, kto nie chce jeździć na radykalnej glebie, a mieć niżej postawione auto. Przestrzegam jednak przed połączeniami tych amorów ze sprężynami Jamex, ponieważ (w przypadku Civiców-lekkich aut) nie opuszczą auta o zakładaną wysokość.
Zaldier, poszukaj w danych producnta, bo zestaw przeznaczony do 6g zakładał wszystkie wersje nadwoziowe
Piotrek_87
03-05-11, 16:57
Zamierzam kupić zestaw 4 amortyzatorów KONI STR.T do VI gen.
Posiadam juz springi Vogtlanda -35mm, które wg. opinii są dość miękkie.
Na jakie realne obniżenie mogę liczyć po założeniu takiego zestawu?
Chodzi mi o to czy na pewno usiądzie te 3cm? Bo spotkałem się z opiniami na forum, że prawie nic nie obniża/jest podobnie jak na serii itp.
Obecnie między kołem a nadkolem przód mam prześwit 6-7cm, tył ok. 6cm (seryjne zawieszenie, koła 15' 195/50).
osobiscie nie polecam amorów koni strt. Dokładnie 3 lata temu kupuilem kit koni 1110 . rok pozniej wylal mi prawy przedni amorek - wyslalem do koni odeslali mi nowe na przod. W tym roku wylal tylni prawy . Amory nie wytrzymaly nawet okresu gwarancyjnego czyli 3 lat - o czyms to swiadczy. kupuj agx'y .
Piotrek_87
03-05-11, 22:14
A można wiedzieć ile na nich przejechałeś od nowości?
moze z 40 tys km szmelc i tyle
Mam pytanie odnosnie amorków koni str.t , czy po wcisnieciu czpienia ma on szybko wracać ? czy bardzo wolno ? :) Miałem w reku nowe KYB Exel-g i po wciśnieciu dosyc szybko wracał natomiast jak wcisne czpień w koni to bardzo wolno wraca, mocna też jest sprezyna
Exel-G to cywilny amor a Koni jest utwardzony i przystosowany do innych sprężyn. Może mieć gęstszy olej i inną budowę zaworków wewnątrz i dlatego wolno tłoczysko pracuje