Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak zabezpieczacie podwozie przed rdzą ?

bastek13
16-08-06, 08:38
zastanawiam się właśnie nad wizytą w specjalistycznym zakładzie, który wykona mi zabezpieczenie antykorozyjne podwozia, bo mój Civ ma juz prawie 9 wiosen i fabryczne pewnie jest już tylko wspomnieniem. Podzwoniłem po kilku zakładach i ceny takie usługi wachają się od 200-300 pln do nawet 750 pln (zakład Valvoline). A może lepiej samemu przejechac jakimś preparatem pędzlem po podwoziu, ktoś z was tak robił ? A może ktoś poleci dobry i niedrogi warsztacik w okolicach Wa-wy który robi takie zabezpieczenia ?

woytaz
16-08-06, 09:20
generalnie jezeli masz kanał i checi, to jak sie przyłozysz to zrobisz nie gorzej niz w jakims warsztacie...
co do srodków to nie wiem co polecic bo sam bede dopiero to robił, ale poprostu popytam w sklepach o cos dobrego...
ewntualnie rust check..to jest chyba bezbarwna konserwacja, i o ile sie nie myle maja tez cos do lakieru..:P

kenny
16-08-06, 09:23
na pewno odpuść sobie Bitex i resztę smołopodbnych

ppm702
16-08-06, 12:19
Baranek Valvoline z doświadczenia jest najlepszy

skawin
16-08-06, 12:26
Poprzednią honde zabezpieczyłem właśnie jakimś smołowcem (lakier asfaltowy) a wcześniej podkładem, zrobiłełem to samo z nadkolami i podwoziem. Jakoś nie narzekałem.

gryzmo
16-08-06, 12:46
Ja taż mem jakiegoś smołowca ale napewno nie jest to bitex.Na razie nie narzekam a w profile zamknięte mam nalene fluidolu.Sam nie robiłem a kosztowało mnie to 500zł.Odczyszczenie korozji tam gdzie była (piaskowanie tych miejsc),potem zabezpieczenie podkładem antykorozyjnym no i nanoszenie pistoletem gdzie się tylko dało tego czarnego środka-nie pamiętam niestety jak się nazywa.Ogólnie zadowolony jestem.