Zobacz pełną wersję : malowanie wkładów lamp w civic VIgen
Mam taki problem pomalowałem wkłady na czarno przy mojej Ej9 i jest problem bo klosze sa takie jaby brudne takie szare mam pytanie czy da rade jakos je wypolerowac? i ewentualnie gdzie mozna zrobić takie cos?
chodzi ci o szkło? spróbuj użyć do tego jakiejś pasty polerskiej np. tempo, powinno pomóc
Tak chodzi mi o szkło próbowałem właśnie pasty Tempo i za wiele mi to nie dało one sa takie poprostu jakby troszeczke przyciemnione nie sa takie biale te szkła jak powinny być.
szkło ?? przeciez to plastik a nie szkło :) dziwna sprawa z tym jakby brudem, ja jak malowalem u siebie wklady i przy okazji czyscilem klosze od wewnatrz to nieswiadomie przeterłem klosz szmatka nasączoną rozpuszczalnikiem i troche zmatowiala i sie porysowala spolerowalem i byla jak nowa
te plastikowe klosze jak masz brudne (mialem takie same tylko były zżółknięte) przelec dokładnie papierem 2000 na wode !!! a nastepnie wypoleruj pastą Farecla ! efekt piorunujący !! tylko pare godzin zaparcia i chęci by Honda ładnie wyglądała. Pozdro
tez musze spolerowac lampy. Zauwazylem ze jest na nich warstwa tak jakby bezbarwnego lakieru ochronnego ktora u mnie schodzi. Wiec pomyslalem ze spoleruje i na nowo pomaluje bezbarwnym. Tylko czy taki zabeieg nie bedzie mial ujemnego wplywu na swiecenie lamp.
Co o tym sadzicie??
No wlasnie dokladnie sa zżółknięte i wkurza mnie to a polerke robiles mam rozumiec od zewnatrz?? i pomogło?
z zewnatrz wszystko musisz ladnie papierem 2000 na wode, wpierw zacznij 1500 a potem na koniec 2000, nawet 2500 ale na wode!! tez mi odlazila taka warsta bezbarwna jakby klaru..bez sensu malowac bezbarwnym bo zacznie odlazic z czasem gdy dostanie temperatur... od wewnatrz ladnie przelec pastą polerską. Polecam paste "Farecla 3G" zadnych tempo itd...wolałbym masłem już jechać :))
No to jak sie zrobi wiosna to zajme sie tym dzieki wielkie za pomoc. Wlasnie myslelm o papierze tylko nie wiedzialem jakim pojechac.
Jak nie łuszczy ci się z zewnątrz lakier na lampie to jedź 2000 następnie 2500 później poleruj.
No nie nic sie nie łuszczy poprostu sa takie jakby zżółknięte.
Ja miałem żółte lampy kupiłem pastę K2 Ultra Cut do usuwania rys, polerowałem ręcznie i usunęło wszystkie rysy oraz ten żółty nalot. lampy się mocno błyszczą, widać, że są srebrne a nie żółte w środku ;)
Papierem nic nie ścierałem. Tylko ta pasta (K2 ultra cut) i filcowa ściereczka. Dużo roboty z tym nie było mimo, że ręcznie to robiłem.
lepiej i tak jest przelecieć DOKŁADNIE wodnym 2000 a potem 2500 a nastepnie fareclą, papier o wiele lepiej zbierze brud, syf i naloty, a pasta typu farecla, dokładnie wypoleruje lampe że bedzie jak nowa.
a ma w ogóle sens polerka od wewnątrz ? Bo rysy i syf to właściwie wystarczy zewnętrzną warstwę spolerować, a żółć ? ona się przypadkiem nie robi od wewnątrz, od żarówek ?
No wlasnie mi tez sie wydaje ze to sie robi od wewnatrz chyba trzeba bedzie rozkleic szklo i spolerowac papierem od srodka bo od zewnatrz pomogło tez ale nie do konca;/
lepiej i tak jest przelecieć DOKŁADNIE wodnym 2000 a potem 2500 a nastepnie fareclą, papier o wiele lepiej zbierze brud, syf i naloty, a pasta typu farecla, dokładnie wypoleruje lampe że bedzie jak nowa.
właśnie tak zrobiłem papier 2000, potem 2500 i polerka pastą tempo i dupa... lampy matowe, a nie mogę tego spolerować, zero różnycy, kupiłem też trzepień filcowy na wiertarkę i dalej nic ... :/ Nie wiem co źle robie ... help :confused:
filcem nie jedz bo przetopisz lampe. Troche czasu musisz poświęcić, przy szybszych ruchach ręką ok. 20 minut na jedną lampe na pewno, robić coś, to robić porządnie. Ja robiłem jak już napisałem, zacznij od papierku 1000 na wode, potem 1500 a na koniec 2000, jak taką kolejność zrobisz to bedzie dobrze, musi byc bo każdy tak robił :) i nie na koniec tempo tylko pasta 3G FARECLA, do znalezienia m.in na Allegro albo w dobrych mieszalniach lakierów.
Ja polecam automax , Ale farcela jest o niebo lepsza. Z papierem to 1500 moim zdaniem za groby. Zaczol bym o 2000 i w górę... Od środka nei radzę wam nic polerować bo pogorszycie sprawę. Ciężko w rogach lamp dopolerować ręcznie... Ale róbta co chceta.
Ja polecam automax , Ale farcela jest o niebo lepsza. Z papierem to 1500 moim zdaniem za groby. Zaczol bym o 2000 i w górę... Od środka nei radzę wam nic polerować bo pogorszycie sprawę. Ciężko w rogach lamp dopolerować ręcznie... Ale róbta co chceta.
Mam takie samo zdanie. Ja przetarłem tylko papierem 2000 i potem polerka. 1000/1500 to za grube papiery.
jak masz mocne zabrudzenia/naloty żółci to papier 1500 na poczatek jest dobry, mozna nawet 1200 na wode, chodzi o to, by zakonczyc cała operacje papierem 2000, z wlasnego doswiadczenia wiem, ze nawet gdyby zacząć papierem 800 na wode i skonczywszy na 2000 to efekt byłby rownie dobry, z tym ze szybciej by zszedł cały syf z racji papieru 800.
maciek070188
01-05-10, 21:33
ja mam jedna czysta druga gorsza zołtawa i schodzi folia i nie ruzykuje papierem bo sie zajedzie gorzej
Nie bój się o nic, nic nie zniszczysz. Ja za 1 razem zrobiłem bez papieru to lekki nalot żółci jednak został (zauważyłem dopiero po paru dniach). Za 2 razem przetarłem papierem ściernym 2000 i potem polerka.
tu efekt mojej pracy:
http://img15.imageshack.us/img15/9154/polerkalamp.jpg
efekt super, wyjmowałeś lampę do polerki?
Niet ;)
Wszystko robiłem ręcznie i lampa była na swoim miejscu przez cały czas pracy
maciek070188
06-05-10, 08:06
a ja juz pomalowalem swiatelka wyszly ladnie kazdy w miscie gada ze super haha;p starlem sreberko i juz pare godzin pracy ale efekt fajny
lozek ile zajeło ci wypolerowanie dwóch lamp i jakiej pasty uzywałes ??
Używałem K2 Ultra Cut - pasta do usuwania rys (najpierw zmatowilem lampę papierem wodnym 2000)
Nie wiem ile zajęło, bo wtedy nigdzie mi sie nie spieszyło to nie spoglądałem na zegarek. Myślę, że tak z godzinke mogło to trwać, może 1,5, ale jak widać ja miałem lampy w opłakanym stanie.
Może być też K2 Tempo. 2 tygodnie po polerowaniu jej użyłem (bo jeszcze były prześwity żółte lekko) i powiem tylko tyle, że teraz jak będę polerował to od razu Tempo, bo szybciej a tak samo ładnie.
maciek070188
07-05-10, 18:25
ja 2 przednie swiatal robilem z 4 h z rozkeljaniem i wyjmowaniem z auta
No mi tez papierek pomógł ale nie jest jeszce tak jakbym chciał może jeszcze raz pojade ale mam takie wrażenie ze od środka kolor zmieniły;/
ja 2 przednie swiatal robilem z 4 h z rozkeljaniem i wyjmowaniem z auta
dokładnie tyle samo...w przerwach popijając piwo :)
zapodaj jak ci wyszlo to pomalowanie w czern ;) musze oblukac poniewaz planuje podobny zabieg zrobic u siebie :D
witam
a ja tak troche inaczej zapytam:
jak z "jakością" świecenia takich lamp?? dużo sie pogarsza??
pozdrawiam
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=77093
masz w moim temacie efekt....co do jakości świecenia....nic sie nie zmieniło...musiałem tylko jechać światła ustawić jeszcze raz
ja dodam od siebie parę uwag co do malowania wkładów trochę słabo chcą się rozklejać jedną robiłem suszarką i męczarnia straszna drugą mądrzejszy już o wiele opalarką i tutaj idzie gładko bo i temp większa, u mnie np pod sreberkiem nie było czarnego ale szary więc spray wysokotemp z casto poleciałem 3 warstwy i ładnie pokryło, co do sklejania to obie strony trzeba dobrze rozgrzać przed złączeniem ich i mocno ścisnąć w paru miejscach żeby dobrze się ułożyła lampa nie dawałem żadnych sylikonów i nic nie paruje mi, ps. lampy w ej9 można zdjęć bez zdejmowania zderzaka ale trochę wysiłku jest przy tym