PDA

Zobacz pełną wersję : Montaż fabrycznych tweeterów

olgierdw
02-03-10, 02:00
Mam 1.4iS '99 5D. Chcę lekko poprawić jakość car audio. Chcę tylko poprawić wysokie tony a nie jestem audiofilem i jestem przekonany że wystarczą mi fabryczne tweetery z VTI.

Jak je podłączyć? Czy jest w 1.4iS instalacja gotowa, żeby podłączyć takie tweetery Plug&Play?
Czy trzeba modyfikować firmową instalację o jakieś filtry czy zwrotnice.

Nie planuję poprawiania instalacji przewodów głośników ani inwestować w jakieś lepsze głośniki.

ppm702
02-03-10, 10:31
nie ma instalacji. W tweeterach są wbudowane filtry, więc łączysz plus do plusa głośnika w drzwiach i analogicznie z minusem. Wielkiej filozofii nie ma ;)

olgierdw
02-03-10, 17:13
I takiej wiadomości oczekiwałem :)
Dzięki

olgierdw
30-06-10, 00:38
nie ma instalacji. W tweeterach są wbudowane filtry, więc łączysz plus do plusa głośnika w drzwiach i analogicznie z minusem. Wielkiej filozofii nie ma ;)

Na wstępie: mam tylko oryginalne głośniki. Postąpiłem poprzednio tak, że podłączyłem RÓWNOLEGLE tweetery z VTI.

Dzisiaj po podłączeniu innego radia (sony cdx-gt420u) zaczęły mi charczeć przednie głośniki nawet jak cicho daję głośność. Czy to możliwe, że te oryginalne tweetery z VTI powinny być szeregowo podłączone?

Tylne głośniki (też oczywiście oryginalne) działają tak, że mogę dać głośno.

braun
30-06-10, 09:59
Na wstępie: mam tylko oryginalne głośniki. Postąpiłem poprzednio tak, że podłączyłem RÓWNOLEGLE tweetery z VTI.

Dzisiaj po podłączeniu innego radia (sony cdx-gt420u) zaczęły mi charczeć przednie głośniki nawet jak cicho daję głośność. Czy to możliwe, że te oryginalne tweetery z VTI powinny być szeregowo podłączone?

Tylne głośniki (też oczywiście oryginalne) działają tak, że mogę dać głośno.

NIE łączy się szeregowo tweeterów. Najprawdopodobniej to wina radia tzn. końcówki mocy odpowiedzialnej za przód. Ewentualnie można zamienić przód z tyłem i sprawdzić.

olgierdw
30-06-10, 20:42
Okazało się, że instalacja jaka była w Hondzie miała wspólny przewód (-) dla lewego i prawego przedniego głośnika. Były na tych przewodach wyglądające na oryginalne oznaczenia. To powodowało błędne działanie radia Sony CDX-GT420u bo następowało zwarcie LewyPrzód(-) z PrawyPrzód(-).

W związku z tym użyłem tylko jednego (-) do głośników przednich. Jak tak zrobiłem od razu zadziałało.

wolfgang3
07-04-14, 12:33
witajcie,odnowie temat bo mam dylemat :)

mam mb2 i kupiłem tweetery od vti wraz z kostką, wcześniej montowałem głośniki w tylnej półce i były fabrycznie kostki do których podłączyłem głośniki P&P, czy tak samo będzie z tweeterami z przodu ? zdejmę boczek i będę mógł je podłączyć do jakiejś fabrycznej kostki P&P ?

szastal
07-04-14, 14:27
O w każdym dziale taki temat założysz ? Już w 5d chłopaki ci ładnie odpowiedzieli