Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Poduszki amortyzatora przód

teg
02-03-10, 01:25
Prawdopodobnie udało się znaleźć przyczynę delikatnych, głuchych stuków z przodu przy powolnej jeździe po wybojach. Mechanik wjechał autem na szarpaki, włączył jak do sprawdzania amortyzatorów i macał poduszki pod maską. Wcześniej podważając koło dźwignią, ruszając góra-dół, drugi wyłapał luz. Wszystko inne sprawdzone, na dwóch stacjach stwierdzili że zawieszenie jest w stanie bardzo dobrym. Sprawdzali też stabilizator podważając, ciągnąc itp... Mam pytania:

1. Czy ktoś pamięta, że miał uszkodzone górne poduszki amortyzatorów z przodu i jakie miał wtedy objawy?
2. Co muszę kupić? Na jedną stronę są po dwie poduszki, tak?
3. Łożysko - czy w ogóle jest:/ Bo na tym schemacie nie widzę:
http://japancars.ru/cat/honda/index.php?hmodtyp=14806,14807,14808,14809,14810,14 811,14812,14813,14814,14815,14816,14817,14818,1481 9,14820,14821&npl=17ST301&_nplgrp=4&nplblk=B__2800

Może mi ktoś to wytłumaczyć i jeśli się mylę, to czy trzeba je też wymieniać?

4. Jakiej firmy poduszki kupić - wiadomo oryginał najlepszy, ale pewnie cena zabija...
5. Rozumiem, że do wymiany trzeba wyjmować całą kolumnę, czy też jest na to jakiś patent? :) (na moje oko górną można wymienić bez wyjmowania kolumny i sprawdzić, czy wymiana górnej wystarczy).

Odpowiem sobie, co już wiem...
2. 2 poduszki górne na jedną stronę
3. Rolę łożyska pełni metalowa tulejka, tylko nie wiem czy ją się też zawsze wymienia czy zależnie od jej stanu
4. Oryginał 29zł/sztukę, czyli 120zł za komplet na dwie strony, zamienniki podobno "dobrej firmy" 15zł/sztukę czyli 60zł/komplet na dwie strony
5. Trzeba rozebrać całość

Nikt nie miał takiej przypadłości i tego nie wymieniał, nie zna objawów, nie wie jak się zamienniki sprawdzają?

Djadi
12-07-11, 18:18
Odświeżę temat , może ktoś pomoże koledze, chętnie i ja skorzystam

dudki26
13-07-11, 18:36
Mi się udało kupić poduszki z energysuspension ale bikopur posiada takie coś w ofercie o tu http://www.strongflex.vot.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=742&category_id=286&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl

Djadi
13-07-11, 21:02
Mi się udało kupić poduszki z energysuspension ale bikopur posiada takie coś w ofercie o tu http://www.strongflex.vot.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=742&category_id=286&option=com_virtuemart&Itemid=1&lang=pl

Dziękuje koledze za pomoc :) wiem że bikopór posiada takie coś na stanie. Poza tym mam całe zawieszenie na poliuretanie i chciałem zasięgnąć opinii jak się sprawują poduszki z poli ?

dudki26
14-07-11, 22:38
Jest Ok! poliuretan to jest masa z funkcją pamięci i nie odkształca się jak standardowa poduszka gumowa.Z tyłu mam taki durnowate pukanie o którym jest już temat na forum ale to niema nic z tym wspólnego

Djadi
23-08-12, 23:20
Odkopię temat :) założyłem gwint AP i górne poduszki amorów z poli żółte, jest paskudnie będę te tulejki wywalał bo wogule ten czpień od amorka nie pracuje dlatego że musiałem zeszlifować te tulejki jedną stroną na płasko bo wystawały z tych kieliszków i tulejka która idzie w środek była by za mała a dwa że poli żółte jest cholernie twarde. Chce wstawić OEM bo jest miększa i widać ze bardziej pracuje. Negatywnym objawem poli sa wkużajace mnie stuki przy wolnej jeździe na nierównościach po prostu czpień na poduszce stuka bo nic go nie amortyzuje (poduszka nawet się nie ugnie) dopiero większa dziura wciska amorek i wtedy nie słychać tych stuków . Jakieś sugestie , podpowiedzi ?

MadSkillz84
24-08-12, 01:16
teg ,wejdź na kanał ,złap za drążki kierownicze (nie mylic z końcówkami drążków kierowniczych) i szarp - góra-dół-lewo-prawo...jak wyczujesz minimalny luz...magiel.mialem takie coś...remont zawieszenia generalny ,końcówki,drązki,tuleje, amory,gniazda,wahacze...i dalej waliło...okazało sie ze jest luz na listwie w maglu,nie cieknie,nie ma problemów ze wspomag. nie ma luzów na kierownicy ale sa na listwie.wali przy małej prędkości na nierównościach.

Andrew 1130
24-08-12, 22:29
Ja jak wymienialem teraz amory z tylu na kyby to poduchy zostawilem te co byly. Owszem kupilem zamienniki kyby ale one mialy taki kolnierz i nie moglem skrecic amora. Te oryginalne sa takie gladkie u gory, a ze nie byly sparciale to z zamiennikami dalem sobie luz:)