Zobacz pełną wersję : mulenie,hałas itp
demonobiker
02-03-10, 01:01
witam, ostatnio am problem miaowicie:
-muli od samego początku aż do końca obrotów
-prędkość maksymalna 150 osiągnięta z ciężkim wysiłkiem
-silik bardzo mało elastyczny(szarpie, przy szybkiej zmianie biegów, redukcjach itp)
nie wiem cay to ma jakieś znaczenie ale tłumik końcowy wyje moze zapchany?
a jak sprawdzić czy rozząd nie jest przestawiony?
ewentualnie co to może jeszcze być?jutro sprawdzę filtr powietrza
a jeszcze jest zacznie głośiejszy niż zawsze
jeszcze mi się przypomniało że spalanie wzrosło na gazie jakieś 3 litry
sonde lambde sprawdz.... najlepiej zrob samodiagnostyke
demonobiker
03-03-10, 22:33
sonda nowa ngk
Tak jak kolega crash napisał- zrób samodiagnostyke
ja mam problem przez przeszlo pol roku a chodzi o to ze na 4 biegu max 170 a gdy zmieniam na 5 to zwalnia do 140 i tyle maksymalnie jedzie dzieje sie tak na gazie i benzynie...filtry,przewody,swiece zmienione.czyszczony zaplon...juz nie wiem co robic...rozrzad zmieniany i dobrze ustawiony,nic nie puka ani stuka.tlumik szczelny.silnik d14a2 przebieg 170tys.na 1,2 i 3 idzie do odciecia zaplonu...reset kompa tez robiony...samodiagnostyka zero bledow...mechanicy nie wiedza niektorzy mowia ze przez zalozenie gazu zmniejszyla sie moc bo jest ten zwykly na dolot powietrza...znow niektorzy mowia ze katalizator...mozecie pomoc bo nie wiem juz co robic....pozdrawiam
a masz od nowości katalizator? przepalony kat zawsze zamula auta może spróbuj go wyciąć wstaw zwykła rure o średnicy reszty wydechu i sprawdź czy nie odzyskał wigoru :D
tak od nowosci katalizator. tez o tym myslalem bo tylko to pozostalo mozliwą przyczyna...slyszalem ze zamiast kata wstawic strumienice lecz nawet nie wiem jaka kupic...
demonobiker
07-03-10, 10:52
a jak samodiagnostyke zobić jakis temet możecie podrzucic?
andrzej_civic
07-03-10, 19:37
a jak samodiagnostyke zobić jakis temet możecie podrzucic?http://hondy.republika.pl/samdiag.html
mi muli na rozgrzanym silniku i też głośniej chodzi. już dużo powymieniałem i też nie wiem co z tym zrobić. mechanicy mówią że chodzi dobrze, ale jak ktoś jeździ hanką codziennie to czuje, że auto nie chodzi jak powinno.
jak ktoś ogarnie przyczynę niech da znać !!! pozdro
p.s. może ten typ tak ma
ja bym do powyższych możliwych przyczyn dorzucił czujnik temperatury płynu (ten od kompa - złącze na kostkę)..
ps. jaras napisz na pw to może pomoge koledze z bydgoszczy :)
a masz od nowości katalizator? przepalony kat zawsze zamula auta może spróbuj go wyciąć wstaw zwykła rure o średnicy reszty wydechu i sprawdź czy nie odzyskał wigoru :D
a jak potem z badaniami technicznymi ? raczej czystości spalin to nie przejdzie
To jedziesz do stacji gdzie przejdzie, na wstępie pytanie czy przejdzie badanie bez kata, bo jak nie to dasz zarobić innej stacji:D
Mi również ostatnio muli, głównie między 2-3 tys obr. Mam założony gaz (sekwencja LR Omegas), pierwsze co zauważyłem to fakt, że mało było płynu w chłodnicy i obawiałem się, że gaz może zamarzać więc uzupełniłem (ok 0,7 l.). Mimo to za wiele nie zmieniło się. Co więcej ten sam fakt występował również na benzynie. W tym samym mniej więcej czasie zaświecił się czeck i błąd nr 61 - czyli sonda lambda. Nie zmieniałem w prawdzie sondy, ale ją odpiąłem i zrobiłem reseta.
Jazda na benzynie trochę się polepszyła, ale na gazie nadal to samo.
Wydaje mi się, że ten stan nie jest wyłącznie winą sondy. Dodam, że świece, przewody i kopułka są raczej ok.
Co obstawiacie?
Może jakaś nieszczelność w dolocie? albo inna przypadłość? Powoli kończą mi się pomysły.
ja obstawiam sondę..u mnie chodzi taka: http://www.allegro.pl/item952898466_sonda_lambda_uniwersalna_4_przewodow a_bosch.html
i jest dobrze.. tylko trzeba z kolorami pokombinowac bo nie sa takie same jak w hondzie..jak ktos zainteresowany to dam znac
demonobiker
03-06-10, 19:36
i znów ten sam problem znów prędkośc maksymalna 150k/h:( cholera coraz bardziej mnie to irytuje a do tego głośno jak jasny gwint !!!
Może silnik kończy żywot? Może katalizator zapchany, albo tłumik końcowy? Zawory wyregulowane?
demonobiker
04-06-10, 20:51
silnik generalny remont jakies 30tys temu, katalizatora brak a zawory hmmmmmm nie regulowalem do remontu a jakie mogą byc objawy nie wyregulowanyc zaworów?dodam że czasem sa problemy z odpalaniem zn np czasem odpala za drugim razem a czasem za pierwszym ale trzeba dluzej krecic, swiece nowe
a dodam iz tlny tlumik popierduje sobie ale czy zapchany hmmmm..musze go wymienic