Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skoki obrotów po rozladowanym aku

induro
01-03-10, 13:02
Witam, w mojej hondzie civic 3D 2001r rozladowal sie akumulator, normalnie go wyjalem, podladowalem i wsadzilem spowrotem do auta, i tu pojawil sie problem, niby wszystko ok, ale obroty silnika skacza, gdy podjade troche autem, i zatrzymam sie , obroty skacza do 2000 , spadaja ponizej, potem znowu rosna, i tak az osiagnie 1000obr, w czym moze problem?

lajsta
01-03-10, 13:49
Z tego co opisałeś to po prostu zresetowałeś kompa ( poprzez odłączenie aku ). Manuale zalecają aby przed rozpoczeciem jazdy "przypomnieć" komputerowi jak działał przed resetem. Słyszałem już o kilku metodach "przypominania" ale ogólnie sprowadza się to do tego, że skoro juz podłaczyłeś na nowo aku i jeździłeś to przy wyłączonym silniku i stacyjce należy odpiąć na jakieś 15 sekund bezpiecznik BACK-UP w skrzynce pod maską ( zwykle miał on 7,5 A ale w moim EU7, jeśli dobrze kojarzę, ma teraz 10 czy 15 A) i po tym z powrotem go podpiąć (nie musisz tego robić jeśli do "nauki" przystępujesz zaraz po podłaczeniu aku). Następnie należy powyłaczać wszelkie odbiorniki prądu w aucie (klima, szyby, radio, oświetlenie, dmuchawa itp. ) i uruchomić silnik nie dotykając pedału gazu i...no właśnie, tutaj jest wiele szkół:
1. pozwalamy silnikowi pracować przez ok. minutę po czym go wyłączamy, załaczami i....jazda
2. pozwalamy silnikowi pracować tak długo aż załaczy się wentylator przy chłodnicy czyli do momentu kiedy silnik osiągnie "normalną" temparaturę pracy, wyłaczamy silnik, załączamy go i...jazda
3. pkt 2 rozpoczynamy gdy silnik jest kompletnie zimny.
Powiem tak:
- opcja 3 jest praktycznie nie do zrealizowania zimą chyba, że w ogrzewanym garażu z wentylacją
- opcja 2 choć być może będzie trwała krócej też będzie potrzebowała sporo czasu i paliwa
- opcja nr 1 w taki właśnie sposób została opisana w manualu HAYNES'a dot. Hondy Accord 93-98 i ją właśnie stoswałem z doskonałym skutkiem w tym właśnie modelu i w aktualnym. No, ale jak kto woli, kto jak uważa, ile ma czasu no i zbędnego paliwa ;).

_reggie_
03-03-10, 10:20
Miałem to za każdym razem po odłączeniu aku raz dzień dwa ostatnio po wymianie aku chyba z miesiąc i samo wraca do normy obroty utrzymują się na coraz niższych poziomach aż w końcu wracają do normalnych wartości...czyli że komp się sam uczy tylko z wiekiem przychodzi mu to coraz trudniej i potrzebuje więcej czasu...:D

identyczny wątek http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=50573

pozdro :cool:

Kras
03-03-10, 10:32
Nauczy sie...daj mu kilka dni.

kasik
03-03-10, 12:12
tez tak ostatnio mialam ale tak jak koledzy mowia nauczy sie i mu przejdzie wariactwo

induro
03-03-10, 23:58
ale to juz trwa ponad miesiac

Karol
04-03-10, 22:48
A czy przepustnica była kiedykolwiek czyszczona?