Zobacz pełną wersję : Jak zamontowac ten zestawik audio?
Otoz rozbudowuje audio w swojej coupejce. Obecnie siedzi tam PB CK6v2 w wygłuszonych drzwiach i napedzane sa jedynie z Clariona DB358 RMP. Jedzie juz do mnie subwoofer na JBL GTO 1202D i piecyk Magnat traxx 660. Planuje dokupic do tego Magnat traxx 300 by napedzal CK6 i kondensator 1F. To, ze musze ukladac kable, to oczywiste, ale jak?
Jak wyczytalem w archiwum:
-zasilanie od akumulatora progiem pasazera
-sygnalowy progiem kierowcy, ale o ile to mozliwe, z dala od pompy paliwa
A kable do zwrotnic z systemu przedniego mozna puscic progami czy trzeba tunelem srodkowym?
Czy nowe kable (2x2,5mm2) da rade przerzucic przez przelotke w drzwiach (moze maly how to?)?
Jak rozdzielic zasilanie na dwa wzmacniacze (rozumiem, ze polaczenie rownolegle)?
Kondensator wpiac przed rozdzieleniem zasilania?
I jeszcze jedno: jakie kable do podlaczenia wzmacniaczy zastosowac? Czy jakies zestawy z allegro w cenie 50-60zl beda wystarczajace, czy trzeba szykowac wieksza kaske?
Sorry za taki nawal pytan, ale zabierajac sie za montaz chcialbym miec rozwiane wszystkie watpliwosci.
co do chinchy to sugeruję puścić koło tunelu bo po lewym progiem wiącha kabelków idzie.
co do chinchy to sugeruję puścić koło tunelu bo po lewym progiem wiącha kabelków idzie.
Kable tam idą, ale jest tam wystarczająco dużo miejsca na chinche i kable od głosników. Ja mam tak u siebie i zostało mi tam jeszcze sporo miejsca na drugie tyle kabli :)
Kable tam idą, ale jest tam wystarczająco dużo miejsca na chinche i kable od głosników. Ja mam tak u siebie i zostało mi tam jeszcze sporo miejsca na drugie tyle kabli :)
Zgadzam się, że jest miejsce, ale po co kłaść audio obok elektryki jak można środkiem? Zawsze może coś zakłócać :570:
Czy nowe kable (2x2,5mm2) da rade przerzucic przez przelotke w drzwiach (moze maly how to?)?
da radę, było na forum, wystarczy poszukać
Jak rozdzielic zasilanie na dwa wzmacniacze (rozumiem, ze polaczenie rownolegle)
są nawet na allegro odpowiednie rozdzielacze
Kondensator wpiac przed rozdzieleniem zasilania?
za, przed wzmacniaczem woofera w odległości 30cm od niego (mierząc po kablach)
Czy jakies zestawy z allegro w cenie 50-60zl beda wystarczajace, czy trzeba szykowac wieksza kaske?
raczej mało, weź jakieś grubsze
OK, grubsze, ale konkretnie jakie przekroje, wtedy sobie daruje allegro i kupie cos u siebie.
A jeszcze pytanko co do zestawu wzmacniaczy: kupowac ten traxx 300, czy sprzedac 660 i kupic czterokanalowego carpowera 700wat?
Tylko czy zmostkowany uciagnie JBL'a?
moim skromnym zdaniem weź carpower'a - magnat koloryzuje mocno dźwięk
Kable 16-18mm kw powinny być wystarczające
Bylem dzis w firmie zajmujacej sie car audio i luzny kosztorys kabli dla dwoch wznacniaczy, to 300zł - dobra cena, czy troche przydrogo (20mm2 zasilanie, 2xRCA, rozdzielacz zasilania, kable glosnikowe 2x2,5mm2)?
Niestety bede musial zrezygnowac z CarPowera - moze okazac sie za slaby:(
Do powyzszego zestawu dokupilem jeszcze 7 calowy lcd z tunerem telewizyjnym i teraz pojawia sie pytanie co dalej? Napewno dokupie jeszcze dookolna antene wewnetrzna, ale zastanawiam sie nad dodatkowym zrodlem video: PS2 (odtwarza tez dvd, divix wiec sympatyczny kombajn) lub zmiana radia na jakies z dvd.
Narazie mam mozliwosc zamiany mojego clariona na pioneera p6100r (ma potrzebne mi funkcje jak sterowanie subem bardziej rozbudowany EQ) i tu pytanie ile zewnetrznych zrodel dzwieku moge do niego podlaczyc (zalezalo by mi by podlaczyc PS2 i TV)?
Skad moge podpiac zasilanie (u mnie gniazdo zapalniczki powiedzialo dosyc)?
pociągnij osobne zasilanie do tych urzadzeń od aku z zabezpieczeniem
A urzadzenia te w stanie czuwania nie zabija mi akumulatora?
to jesli się tego obawiasz daj przekaźnik z cewka sterowaną +12V od stacyjki (np. zapalniczki)
Jakie radyjko bys mi polecil w cenie 300-400 zł, oczywiscie uzywane, by mialo dobra jakosc dzwieku, 2xrca, sterowanie subwooferem i bym moglpodlaczyc zewnetrzne zrodla dzwieku (najlepiej dwa)?
Co myslisz o takiej hybrydzie?
proszę, Posortowane wg. kolejności od góry, gdybym ja miał wydawać kasę... Chociaż szczerze mówiąc nie są to powalające sprzęty :)
http://www.allegro.pl/item120638954_radio_blaupunkt_san_remo_mp26_nowy_g warancja_fvat.html
http://www.allegro.pl/item121975262_doskonale_radio_vdo_dayton_cdmp3_270 3.html
http://www.allegro.pl/item120923093_jvc_kd_g321_322_mp3_f_vat_3lata_gwar _kielce.html
http://www.allegro.pl/item120833180_nowe_radio_firmowe_pyle_cd_mp3_tanio _.html
:lol: http://www.allegro.pl/item121022447_boschmann_4x60w_rds_cd_mp3_wma_gwara ncja_.html
Dwa źródła to nie problem - dajesz zewnętrzny przełącznik sygnału wejściowego
W tych pieniądzach nie będziesz miał sterowania wooferem. Poza tym moja rada - lepiej zainwestuj w dobre stereo, niż w multimedia za parę groszy, bo po pierwsze wyrzucisz pieniądze, a po drugie efekt tego będzie marny...
Na ten ostatni jestem prawie zdecydowany :lol:
A tak na serio, to nie przekonuja mnie te radyjka (moze oprocz vdo) - juz wolalbym pozostac przy clarionie lub pioneerku 6100r, ktory siedzi u mnie od wczoraj (w ramach testow).
Mp3 nie jest koniecznoscia, w sumie ten pionek bylby nawet ok, ale jedno rca i brak line in troche mnie ograniczaja.
Dvd sobie poddaruje, bo priorytetem jest audio, a do filmow PS2 wystaczy az nadto.
Wiem, ze budrzet skromny, dlatego myslalem o uzywanej firmowce.
to musisz śledzić allegro - to co Ci wrzuciłem jest tylko z dzisiaj