PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z tylnym łożyskiem, coś ciągle je wykańcza

iverus
28-02-10, 16:59
Witam
Auto to Civic coupe bez abs.
Pare mięsiecy temu stare łożysko padło więc zakupiłem nowe, markowe, kompletne razem z piatą, o ile pamiętam firmy Kanaco. Wymieniłęm je sam i wszystko było cacy przez około 2kkm. Po tym czasie te same objawy padniętego łożyska i ta sama diagnoza. Myślalem, że coś spieprzyłem przy wymianie, że za mocno dokręciłem czy coś, więc kupiłem nowe łożysko tej samej firmy i oddałem auto do warsztatu żeby mieć pewność że zrobią wszsytko tak jak ma być. No i rzeczywiście, po odebraniu auta szumu nie było, aż do wczoraj kiedy to znowu łożysko zaczeło hałasować, podniosłem auto i diagnoza ta sama, wyraźny szum z okolic łożyska..
I teraz nie wiem czy mam coś skrzywione coś co te łożyska wykańcza? Czy to po prostu jakiś mega pech i cały czas trafiam na jakieś wadliwe łożyska, tyle że zmieniam na te lepsze, przez większość polecane.. Oba te łożyska wytrzymały koło 2tysięcy km. Zanim problem wystąpił, stare łożysko wytrzymało ze mną 15kkm i pewnie kilka razy tyle u poprzedniego właściciela.
Jutro jade do tych mechaników, którzy mi to ostanio robili, zobaczymy co powiedzą.
Macie jakieś pomysły co może być nie tak??

Pozdro:)

skolopendra
28-02-10, 17:48
co może być nie tak??

np
krzywa felga

iverus
28-02-10, 18:06
Dziwne bo nie czuję żadnego bicia, nie ma też luzów na tym kole. Krzywa felga mogłaby tak szybko niszczyć łożyska?

PeJot
28-02-10, 19:43
Tylko Ty jeździsz tym autem czy jest jeszcze drugi użytkownik ? :P

Wrogiem łożysk są np.krawężniki (dryfty w zimie ale też mocne najazdy), sam pamiętam jak lata temu
załatwiłem łożysko z przodu na kursie jazdy centralnie najeżdżając na krawężnik ;)

iverus
01-03-10, 08:20
Auto użytkowane jest tylko przeze mnie, nie przypominam sobie żebym zaliczył jakąś mega dziurę albo krawężnik, co prawda troche się ślizgałem tej zimy.. ;)
dzisiaj jadę wymienić to łożysko, zobaczymy co będzie po kolejnych kilku tysiącach kilometrów..

PeJot
01-03-10, 15:23
Czyli udało się zareklamować ...
Teraz będą zakładać to już dokładnie obadają co jest grane :)

Budziniak
01-03-10, 18:15
Czy te koło się nie grzeje ? Hamulce nie trzymają ?

iverus
01-03-10, 18:46
Czy te koło się nie grzeje ? Hamulce nie trzymają ?

Nic takiego nie zauważyłem, hamulce raczej nie trzymają, auto na luzie toczy się bez żadnych oporów. Łożysko już wymienione, trzpień na który nakłada się to łożysko wydaje się być prosty, luzów w tej okolicy też nie było. Mechanicy zasugerowali zrobienie geometrii, sprawdzenia czy felga nie jest gdzieś minimalnie skrzywiona i w sumie na tym pomysły się skończyły.
Może miałem gigantycznego pecha i trafiłem na jakąś felerną serie tych 'markowych' łożysk po prostu..
Za parę tygodni się okaże wszystko:)
Dzięki za wszystkie sugestie
pozdro